Корпоративна платіжна картка аграрія

Автор
керівник видавничої групи «Головбух-Держзакупівлі»
Аграрії можуть користуватися платіжною карткою для своїх господарських потреб. Щоб почати працювати з таким зручним інструментом важливо звертати увагу на деталі. У статті експерт підкаже, як організувати роботу з корпоративною карткою: хто може нею користуватися, які витрати дозволені, як розраховуватися за кордоном

 

 

Корпоративна платіжна картка — це зручний помічник для аграрія. Її можете використовувати для господарських потреб або відрядження.

Що таке корпоративна картка

Платіжна картка — це електронний платіжний засіб у вигляді пластикової чи іншого виду картки (п. 56 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про платіжні послуги» від 30.06.2021 № 1591-IX; даліЗакон № 1591). Аграрій може отримати в банку корпоративний електронний платіжний засіб (КЕПЗ). Для зручності його часто називають корпоративною карткою. У договорі банк зазначає види платіжних операцій, які має право здійснювати клієнт, правила та умови використання.

Увага! Чинна нормативна база не містить поняття «картка «ключ до рахунку». За своїми функціональними властивостями вона належить до КЕПЗ (лист НБУ від 24.04.2019 № 57-0007/22460)

Картка «ключ до рахунку» надає прямий доступ до рахунку — відкривати картковий рахунок не потрібно. Отже, і з карткою «ключ до рахунку», і з коштами, які з неї зняти, треба поводитися за тими самими правилами, що й зі звичайним КЕПЗ.

ТОП-5 нагадувань аграрію про готівку, РРО та платіжний термінал

Хто такий держатель корпоративної картки

Держатель КЕПЗ — це фізична особа, яка на законних підставах використовує платіжний інструмент для ініціювання платіжної операції з відповідного рахунку для виконання платіжних операцій або здійснює інші операції із застосуванням зазначеного платіжного інструменту, зокрема КЕПЗ (п. 7 ч. 1 ст. 1 Закону № 1591).

Тобто держатель картки — фізособа, яка є довіреною особою підприємства. Лише вона може від імені підприємства проводити розрахунки за допомогою корпоративки та звітувати за витраченими коштами перед бухгалтерією підприємства.

Враховуючи, що емісію платіжних карток здійснюють на підставі укладеного з банком у письмовій формі договору, така довірена особа має бути зазначена у цьому договорі. Якщо в договорі держатель КЕПЗ не зазначений, призначте його наказом по підприємству.

Увага! Розраховуватися за допомогою КЕПЗ має право лише працівник — довірена особа підприємства, на ім’я якого випущено таку картку. Передавати картку за довіреністю іншій особі заборонено. Виняток — емісія додаткового електронного платіжного засобу для довіреної особи (ч.  15 ст. 38 Закону № 1591).

КЕПЗ можете прив’язати або до окремого поточного рахунку, спеціально відкритого для використання карток, — карткового рахунку, або до звичайного поточного рахунку підприємства.

Для яких платежів аграрій може використовувати картку

Пригадаймо граничну суму готівкових розрахунків одного підприємства з іншим суб’єктом господарювання — юрособою або ФОПом, яка протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами не має перевищувати 10 тис. грн (п. 6 Положення № 148). Таке обмеження стосується розрахунків під час оплати за товари, що придбані на господарські потреби за рахунок готівкових коштів, одержаних за допомогою КЕПЗ. Водночас воно не поширюється на використання коштів, виданих на відрядження (п. 8 Положення № 148).

Як аграрію обліковувати корпоративну картку та кошти на ній

Корпоративна платіжна картка аграрія

Читати більше в журналі «Головбух: Агро» ⏩

Як аграрію уникнути штрафних санкцій при використанні корпоративної картки

Тут можливі два види порушень.

РОЗРАХУНОК НЕ ДЕРЖАТЕЛЕМ КАРТКИ НЕСВОЄЧАСНЕ ЗВІТУВАННЯ

 


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді