Як організувати роботу ЗОЗ під час повітряної тривоги

Автор
адвокат, голова Ради захисту прав лікарів
Наприклад, що робити хірургу, коли лунає повітряна тривога, а він щойно розпочав операцію? Що робити в цей час медперсоналу, який приймає пологи? Як діяти лікарю, який надає невідкладну допомогу? Як по декілька разів на день евакуювати пацієнтів відділення травматології? А хворих реанімації? Розберімося, як організувати роботу.
БАЗОВІ ПОКАЗНИКИ ДЛЯ РОЗРАХУНКІВ НА 2024 РІК Скачайте й роздрукуйте буклет

Ознайомтеся з вимогами законодавства

Основний акт законодавства у сфері цивільного захисту (далі — ЦЗ) — Кодекс цивільного захисту України (КЦЗ).

За термінологією КЦЗ, дії, яких від нас вимагають під час повітряної тривоги, мають назву «евакуація». Заходи з евакуації регулює стаття 33 КЦЗ. Згідно з нею:

  • порядок евакуації визначає КМУ (ст. 33 ч. 15);
  • методику планування, організації та проведення заходів з евакуації затверджує центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері ЦЗ (ст. 33 ч. 16).

Як організовувати та проводити заходи з евакуації, встановлюють два нормативні акти:

Зважте, жоден із цих актів , як і КЦЗ, не передбачає примусових дій щодо осіб, які підлягають евакуації.

Евакуювати людину всупереч її бажанню ніхто не має права.

Отож, навіть коли хтось залишився у приміщенні, це ще не доказ, що відбулося порушення норм законодавства з боку керівництва. Попри це законодавство зобов’язує керівника ужити запобіжних заходів.

Розробіть план заходів

Для того щоб розробити план заходів з евакуації, Порядок № 841 та Методика № 579 пропонують керівнику зак­ладу охорони здоров’я чи ФОП пройти чотири кроки.

Крок 1. Видайте наказ про створення комісії з питань евакуації або призначте особу, яка виконуватиме функції зазначеної комісії*.

*Для зак­ладів із кількістю працівників до 50 осіб.

Крок 2. Доручіть комісії з питань евакуації або призначеній особі розробити План евакуації працівників і пацієнтів. Можете скористатися додатком 7 до Методрекомендацій посадовим особам з питань цивільного захисту з організації цивільного захисту на суб’єк­ті господарювання по місту Києву, схвалених протоколом ДСНС від 14.11.2017 № 10 (далі — Методрекомендації № 10).

Заходи з евакуації в разі збройних конфліктів розробляють у Плані ЦЗ на особ­ливий період окремим розділом. У ньому визначають особ­ливості проведення обо­в’яз­кової евакуації населення, матеріальних і культурних цінностей із районів можливих бойових дій у безпечні райони, наводять висновки щодо обстановки та зазначають інформацію про:

  • порядок оповіщення про початок евакуації;
  • кількість населення, яке підлягає частковій евакуації, за категоріями, зокрема осіб з інвалідністю;
  • обсяг та номенклатуру матеріальних і культурних цінностей, що підлягають евакуації;
  • порядок вивезення населення та матеріальних і культурних цінностей у безпечні райони;
  • порядок організації охорони матеріальних і культурних цінностей під час їх евакуації;
  • пункти завантаження на транспортні засоби матеріальних і культурних цінностей;
  • маршрути евакуації;
  • безпечні райони, куди евакуюватимуть населення та матеріальні й культурні цінності;
  • пункти вивантаження матеріальних і культурних цінностей у безпечних районах;
  • особ­ливості планування екстреної евакуації населення із зон можливого ураження (п. 4 розд. IV Методики № 579).

Крок 3. Проведіть нав­чання усіх працівників з питань ЦЗ (ст. 40 КЦЗ). Осіб, які не пройшли нав­чання, інструктаж та перевірку знань, до роботи не допускайте.

Допустити до роботи осіб, які не пройшли нав­чання, інструктаж та перевірку знань з питань ЦЗ, зокрема щодо правил поводження під час повітряної тривоги, — службова недбалість керівника.

Крок 4. Обладнайте інформаційно-довідковий куточок з питань ЦЗ. Зразки методичних матеріалів знайдете в додатку 8 до Методрекомендацій № 10.

На перший погляд усе просто, але в жодному законодавчому акті не йдеться про те, що робити, коли евакуація неможлива, як, наприк­лад, під час оперативного втручання.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді