Декларація про відходи: подаємо за новою формою

UA RU
Автор
провідний експерт з податкового обліку Експертус Головбух
Із 1 січня 2024 року діє нова форма декларації про відходи, а також змінився порядок її подання. Зміни викликані реформою у сфері управління відходами. Розглянемо, що врахувати сільгосппідриємствам, аби вчасно відзвітувати за новими правилами

Чинне законодавство про відходи поділяє їх на два класи: відходи, що не є небезпечними, та небезпечні відходи. Перші — це відходи, що не мають властивостей, які роблять їх небезпечними. Другі — відходи, що мають одну чи більше властивостей, які роблять їх небезпечними. Невичерпний перелік властивостей, які роблять відходи небезпечними, знайдете в додатку 3 до Закону України «Про управління відходами» від 20.06.2022 № 2320-IX (даліЗакон № 2320).

Утворювачі відходів зобов’язані вести облік відходів, що утворилися в результаті їхньої діяльності, й подавати відповідну звітність (п. 6 ч. 2 ст. 16 Закону № 2320). Порядок подання декларації про відходи уряд затвердив Постановою № 556 (далі Порядок № 556). Із 01.01.2024 діє нова форма декларації про відходи (далі — Декларація) та підкоригований Порядок її подання. Відповідні зміни Кабмін вніс Постановою № 876. З’ясуємо, що саме змінилося і як подавати Декларацію за новими правилами.

Як відповісти на запит податківців: сім порад від Головбух Агро

Як класифікувати відходи

Утворювачі або власники відходів, які не є суб’єктами господарювання у сфері управління відходами, зобов’язані забезпечувати безпечне зберігання відходів і передавати їх суб’єктам господарювання у сфері управління відходами протягом одного року з моменту їх утворення (ч. 3 ст. 13 Закону № 2320). Визначення наведених вище осіб — у статті 1 Закону № 2320 (Схема). Сільгосппідприємства здебільшого є утворювачами відходів.

Суб’єкти у сфері управління відходами

Суб’єкти у сфері управління відходами

СКАЧАТИ ШПАРГАЛКУ

Відходи передають на підставі договору, в якому зазначають код відходів, їх обсяг, найменування та код операції з відновлення та/або видалення відходів.

Класифікацію відходів проводять:

  • утворювачі відходів, окрім утворювачів відходів домогосподарств. Якщо утворювач невідомий, то це мусить зробити їх власник;
  • суб’єкти господарювання у сфері управління відходами.

Відходи класифікують на підставі Національного переліку відходів і Порядку класифікації відходів, які уряд затвердив Постановою № 1102. З метою оподаткування ці документи застосовуватимуть лише з 01.01.2025. Тож невдовзі чекаємо на зміни до Податкового кодексу України через нову класифікацію відходів, яку запровадив Закон № 2320. Відповідний законопроєкт є на сайті Міндовкілля. Наразі код і назва відходів згідно з Національним переліком відходів необхідні для складання Декларації.

Національний перелік відходів складається з 20 груп відходів. У кожній позиції — код і назва відходів. Зокрема, відходи сільського та лісового господарства, садівництва, мисливства, рибальства та аквакультури, виробництва та переробки харчових продуктів класифікують у групі 02.

Код відходів складається з шести цифр:

Декларація про відходи: подаємо за новою формою

При цьому є дзеркальні коди — два коди для одного й того самого виду відходів, де один із них, позначений символом «*», визначається як небезпечний, а такий самий, але без позначки — що не є небезпечним:

  • 02 01 08* — Відходи агрохімічної продукції, що містять небезпечні речовини;
  • 02 01 09 — Відходи агрохімічної продукції інші, ніж зазначені за кодом 02 01 08.

Символом «*» — ідентифікуйте небезпечні відходи.

Утім, сільгосппідприємства можуть утворювати й відходи, що входять до інших груп. Наприклад, до групи 20 «Побутові відходи (відходи домогосподарств та подібні відходи комерційних організацій, промислових підприємств, установ), включаючи окремо зібрані фракції та відходи інфраструктури населених пунктів» належать пестициди, що мають код із позначкою — 20 01 19*.

Аби не помилитися під час визначення класів відходів під час переходу на новий порядок класифікації, застосовуйте таблицю з орієнтовним співвідношенням кодів відходів ДК 005-96 та проєкту Національного переліку відходів, яку підготувало Міндовкілля.

Декларація про відходи: хто подає

Кабмін уточнив коло респондентів у Порядку № 556. Декларацію подають суб’єкти, які є:

  • утворювачами або власниками відходів, діяльність яких призводить до утворення небезпечних відходів;

або

  • власниками відходів, що не є небезпечними, річний обсяг утворення яких перевищує 50 т.

Річний обсяг відходів > 50 т — це приблизно від двох до шести вантажівок сміття.

Порядок № 556 визначає таких осіб-респондентів як заявників. При цьому дія Порядку № 556 не поширюється на домогосподарства.

Коли звітувати

Строки звітування не змінилися. Декларацію подають один раз на рік до 20 лютого року, що настає за звітним (ст. 45 Закону № 2320). Тож Декларацію за 2023 рік подавайте до 20.02.2024. Зробити це необхідно в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Увага: 20.02.2024 — граничний строк, аби подати Декларацію за 2023 рік.

ЯК ПОДАВАТИ ДЕКЛАРАЦІЮ ПРО ВІДХОДИ

Як заповнити Декларацію про відходи

Заявник, що подає Декларацію, має пройти автентифікацію з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, електронного підпису або інших засобів електронної ідентифікації, які дают­ь змогу однозначно встановити особу. Після того як заявник — утворювач відходів зайде до облікового запису, він має:

1) обрати відповідний майданчик. Якщо сільгосппідприємство здійснює лише операції з утворення відходів без їх оброблення з подальшою передачею іншій організації на обробку, то обирає майданчик утворення відходів. Наприклад, майданчик утворення побутових відходів;

2) натиснути на ІСУВ (е-відходи);

3) перейти на «Декларація про відходи».

Декларацію формують автоматично програмні засоби ІСУВ у три кроки.

ТРИ КРОКИ ФОРМУВАННЯ ДЕКЛАРАЦІЇ ПРО ВІДХОДИ

Якщо маєте у своєму складі філії або інші відокремлені підрозділи без статусу юрособи, що провадять свою діяльність у різних адміністративно-територіальних одиницях України, то під час заповнен­ня Декларації:

  • зазначте код згідно з КАТОТТГ або координати кутових точо­к у системі WGS-84 за місцем провадження діяльності філією або іншим відокремленим підрозділом;
  • вкажіть у графі «Найменування суб’єкта господарювання» після найменування юрособи найменування відповідної філії або іншого відокремленого підрозділу.

Тобто маєте змогу подати одночасно декілька декларацій.

Якщо заявник одночасно є й утворювачем, й оброблювачем власних відходів, то заповнювати дві окремі декларації не потрібно. Маєте обрати майданчик оброблювача відходів, де є змога зазначити відходи, що й утворюєте, й оброблюєте, й передаєте. Наприклад, небезпечні відходи іншій організації.

Відомості, що зазначає заявник під час формування Декларації, підлягають аналізу на їх повноту, відповідність формату, логічність та узгодженість. Формування Декларації припиняється, якщо зазначені у заяві відомості:

  • надані не в повному обсязі;
  • не відповідають вимогам арифметичного та формато-логічного контролю.

Про успішне внесення Декларації до реєстру дізнаєтеся з пові­дом­лення, що сформують програмні засоби Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді