Бронювання військовозобов’язаних за списком та через Дію: новий порядок

Автор
експерт з оплати праці та податкового обліку Експертус Головбух
Ще більше роботодавців зможуть забронювати працівників, які отримають відстрочку від мобілізації. Процедура бронювання за списками не зазнала кардинальних змін, але з’явиться електронне бронювання через Дію. Експерт пояснив основні моменти нового порядку бронювання військовозобов’язаних

Законом № 3633 депутати оновили правила надання відстрочки заброньованим працівникам. Відповідно, знадобилося змінити й порядок, за яким роботодавці бронюють працівників. Уряд видав Постанову № 650, якою затвердив оновлену редакцію Порядку № 76. Вона діє із 08.06.2024.

Водночас Постановою № 650 уряд затвердив Порядок бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі — Порядок бронювання через Дію).

Постановою № 650 оновили також:

  • форми документів, що подають роботодавці для бронювання військовозобов’язаних працівників за списками;
  • порядок та критерії (далі — Критерії № 650) визначення підприємств, установ та організацій (далі — підприємство), які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період (далі — критичне підприємство для економіки).

Розглянемо, хто і як може забронювати працівників за новими правилами.

Національна сертифікація бухгалтерів — 2024

Які підприємства і скільки працівників можуть забронювати

Бронюванню підлягають 100% військовозобов’язаних. Забронювати можете військовозобов’язаних, які працюють або проходять службу:

  • в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування (ОМС);
  • на підприємствах, що є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особ­ливий період (далі — критичне підприємство для потреб обо­рони);
  • критичних підприємствах для економіки.

У загальному випадку забронювати можете 50% кількості військовозобов’язаних. Передбачили винятки для тих, кому дозволено бронювати 100% військовозобов’язаних (див. Пам’ятку 1).

Ліміт у 50% кількості військовозобов’я­за­них працівників рахують станом на 18.05.2024. Якщо чисельність військовозобов’я­заних працівників збільшується — станом на дату подання списків.

Військовозобов’язаних працівників тепер можна бронювати незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності (ВОС).

До 08.06.2024 в Порядку № 76 йшлося лише про ситуації, коли працівників бронюють незалежно від ВОС. Тоді Генштаб ЗСУ видав список дефіцитних ВОС. Військовозобов’язаних, які мали ці ВОС, не бронювали.

Бронюванню підлягають 100% військовозобов’язаних

Бронюванню підлягають 100% військовозобов’язаних

СКАЧАТИ ПАМ’ЯТКУ

На який строк надають бронь

Відстрочки для заброньованих військовозобов’язаних діють упродовж:

  • періоду мобілізації — для держорганів та ОМС;
  • періоду дії контракту (договору) на поставку товарів, виконання робіт і надання послуг — для критичних підприємств для потреб оборони;
  • 12 місяців — для критичних підприємств для економіки. Це узгоджується зі строком в один рік, на який підприємствам надають критичний статус. Позбавлення критичного статусу — підстава анулювати відстрочку.

Відстрочки, що їх надали військовозобов’язаним до 08.06.2024, залишаються чинними протягом строку, на який їх надали (пп. 2 п. 3 Постанови № 650). Тож автоматичного подовження строку їх дії із 6 до 12 місяців не буде.

За якими критеріями надають статус критичного підприємства для економіки

Уряд залишив ті самі сім критеріїв, за якими підприємство визнають критичним для економіки (п. 2 Критеріїв № 650). Претендувати на статус критичного може підприємство, що задовольняє принаймні трьом із семи критеріїв.

Але є й винятки, коли критичними можуть визнати окремі підприємства за іншими параметрами.

Підприємства, що отримують критичний статус для бронювання за особливими правилами

Бронювання військовозобов’язаних за списком та через Дію: новий порядок

СКАЧАТИ ПАМ’ЯТКУ

Щоб отримати статус критичного підприємства для економіки, зверніться:

  • до відповідного міністерства, служби або іншого держоргану за сферою управління та галуззю національної економіки, до яких належить підприємство;
  • обласної, Київської та Севастопольської міської держадміністрації (військової адміністрації) на території регіону, де розташоване підприємство.

До звернення додайте:

  • копії документів, що засвідчують виконання критеріїв критичності;
  • інформацію, яка підтверджує, що підприємство подало податкову звітність за останній календарний квартал.

Держорган або обласна держадміністрація (ОДА) розглянуть звернення у строк не більш як 10 робочих днів із дня отримання.

Копію рішення про відповідність підприємства критеріям критичності відповідний держорган або ОДА надішлють до Мінекономіки та Мін­оборони (СБУ, Служби зовнішньої розвідки, розвідувального органу Міноборони).

Строк, протягом якого діє рішення про підтвердження статусу критичного підприємства, не змінився — один рік. Щоб надалі підтвердити цей статус, доведеться за рік знов подати на розгляд звернення і підтвердні документи.

ЯКІ ПІДПРИЄМСТВА ВИЗНАЮТЬ КРИТИЧНИМИ ДЛЯ ОБОРОНИ

Як забронювати працівників за списком

Рішення про бронювання військовозобов’язаних за списком, як і раніше, ухвалює Мінекономіки за погодженням з Міноборони. Списки можна подавати у паперовій та/або електронній формі. Ця процедура не зазнала кардинальних змін із 08.06.2024.

Пам’ятайте, що керівники держорганів, ОМС, критичних підприємств відповідають:

  • за включення військовозобов’язаних працівників до списку;
  • відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам (ВОД).

Орган, до якого подали список і довідку про кількість військово­зо­бов’язаних, може запитати підтвердні документи, щоб перевірити достовірність інформації.

Кому і які документи подати, щоб отримати бронювання, наведемо у Таблиці.

Документи для бронювання працівників за списком

Бронювання військовозобов’язаних за списком та через Дію: новий порядок

СКАЧАТИ

Центральний орган виконавчої влади, ОДА, інші держоргани, які отримали списки і документи, перевіряють:

  • повноту заповнення списку;
  • наявність обґрунтування;
  • вимогу щодо кількості військовозобов’язаних, яких бронюють.

За наявності сумніву щодо інформації, яку подало критичне підприємство, або відповідності облікових даних військовозо­бов’язаних, зазначених у списку, їх ВОД держорган, що надав критичний статус, може зажадати документального підтвердження відповідної інформації.

У строк не більш як 5 робочих днів відповідні держоргани подають списки на погодження до Міноборони (СБУ, Служби зовнішньої розвідки, розвідувального органу Міноборони) — залежно від того, де перебуває на обліку військово­зо­бов’язаний. Там списки розглядають на предмет повноти заповнення та наявності обґрунтувань і погоджують у строк не більш як 10 робочих днів із дня отримання.

Міноборони (СБУ, Служба зовнішньої розвідки, розвідувальний орган Міноборони) подає погоджені списки до Мінекономіки.

Мінекономіки перевіряє отримані списки стосовно повноти заповнення, наявності обґрунтувань і погодження Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони). Далі не пізніше ніж п’ять робочих днів із дня отримання списків Мінекономіки формує рішення про бронювання військовозо­бов’я­заних.

Щоб оформити військовозобов’язаним відстрочку, Мінекономіки надсилає рішення про бронювання:

  • держорганам, які подавали списки;
  • Міноборони (СБУ, Службі зовнішньої розвідки, розвідувальному органу Міноборони).

Міноборони (СБУ, Служба зовнішньої розвідки, розвідувальний орган Міноборони) у триденний строк доводить ухвалене рішення до відома відповідних ТЦК (підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки, підрозділу розвідувального органу Міноборони).

Держорган, ОМС, критичне підприємство видає військовозо­бов’язаному витяг із рішення за формою з додатка 3 до Порядку № 76.

ЯК ЗАБРОНЮВАТИ ПРАЦІВНИКІВ ЧЕРЕЗ ПОРТАЛ ДІЯ

Які додаткові підстави анулювати бронь

Надану відстрочку анулюють за наявності однієї з дев’яти підстав (п. 13 Порядку № 76). До 08.06.2024 таких підстав було шість. Додатковими підставами анулювати бронювання стали:

  • тимчасове припинення дії трудового договору військово­зобов’язаного з підприємством;
  • обґрунтоване подання керівника держоргану, ОМС, критичного підприємства;
  • надання відстрочки з інших причин зі статті 23 Закону про мобілізацію.

Звільнення працівника з посади з подальшим призначенням на іншу посаду в межах одного держоргану, ОМС, критичного підприємства не є причиною анулювати його відстрочку.

Відстрочку, надану рішенням Мінекономіки, строк дії якої не закінчився, анулюють із дня, коли Мінекономіки ухвалило інше рішення про бронювання цього військовозобов’язаного.

Тож працівники, яких перевели на іншу посаду або звільнили і заново прийняли у зв’язку з переведенням в одному держоргані, ОМС, на підприємстві, не втрачають відстрочку на період бронювання. Таким працівникам за новою посадою сформують новий витяг. Про зміни у триденний строк повідомте ТЦК, в якому військовозобо­в’язаний перебуває на військовому обліку.

Коли дію трудового договору із працівником відновили після призупинення, повідомляйте про це ПФУ. Це дасть змогу згодом включити працівника до списку на бронювання.



зміст


Безплатний вебінар Авто на підприємстві

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді