«Клуб білого бізнесу»: що варто знати

Автор
провідний експерт з податкового обліку Експертус Головбух, канд. екон. наук, Київ
Президент України підписав Закон про «клуб білого бізнесу». Ще чекаємо на офіційне опублікування документа. Проте вже тепер ви маєте змогу оцінити, чи приймуть вас до клубу білого бізнесу і на які привілеї зможете розраховувати

У Законі України від 24.04.2024 № 3651-IX (далі — Закон № 3651) критеріїв відбору привілейованих платників багато і вони жорсткі. А серед «плюшок» для обраних — доволі лояльне адміністрування, відсутність деяких видів перевірок і можливість забронювати від мобілізації до 25% своїх працівників.

Клуб білого бізнесу: як потрапити

Пункт 69 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України (ПК) доповнили підпунктом 69.41. На період дії воєнного стану та по 31 грудня року, в якому воєнний стан припинять або скасують, для платників податків із високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства встановили особливості адміністрування податків, зборів, платежів, що його здійснюють податкові органи.

Для того щоб вас включили до Переліку платників податків із високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства (далі — Перелік), треба задовольняти водночас загальним вимогам (вони встановлені для всіх) і додатковим критеріям, що їх встановили окремо для вашої системи оподаткування (пп. 69.41.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПК).

Увага! Треба відповідати одночасно усім загальним вимогам і своїм додатковим критеріям. Інакше до Переліку вас не зарахують.

Наведемо критерії для включення до переліку.

Клуб білого бізнесу: хто входить

«Клуб білого бізнесу»: що потрібно знати

СКАЧАТИ ТАБЛИЦЮ

Тих платників податків, які зареєструвалися протягом звітного (податкового) року (новостворені), зможуть включити до Переліку з першого числа наступного місяця за податковим (звітним) кварталом, але не раніше за один календарний рік із дати взяття на облік у ДПС (пп. 69.41.2.7 підрозд. 10 розд. ХХ ПК).

Коли зможете переглянути Перелік

Центральний орган ДПС забезпечуватиме формування і затверджуватиме Перелік не пізніше ніж в останній робочий день березня, травня, серпня та листопада. Перелік оприлюднюватимуть на офіційному вебсайті ДПС на 15-й робочий день із дня затвердження (пп. 69.41.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПК).

Тобто вперше цей Перелік очікуємо побачити не пізніше ніж 20 вересня 2024 року.

Яку інформацію виноситимуть на загал і як цього уникнути

До Переліку включатимуть інформацію:

  • про найменування — для юридичної особи;
  • прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) — для ФОПа;
  • податковий номер або серію (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися прийняти реєстраційний номер облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний орган контролю та мають позначку в паспорті).

Центральний орган ДПС не оприлюднюватиме в Переліку інформацію про платників податків, які подали повідомлення про відмову в оприлюдненні даних про платника податків. Форму та порядок подання такого повідомлення встановить Мінфін (пп. 69.41.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПК).

Центральний орган ДПС повідомлятиме платника податків про включення/вилучення його до/із Переліку. Для цього надсилатиме інформаційне повідомлення через е-кабінет платника (пп. 69.41.5 підрозд. 10 розд. ХХ ПК).

Факт включення або вилучення платника податків до/з Переліку слугуватиме винятково для вимог підпункту 69.41 підрозділу 10 розділу ХХ ПК (пп. 69.41.6 підрозд. 10 розд. ХХ ПК).

Клуб білого бізнесу: бронювання

Верховна Рада рекомендує уряду внести зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, затвердженого постановою КМУ від 27.01.2023 № 76. Мета — щоб платники податків, включені до Переліку, могли автоматично бронювати до 25% своїх військовозобов’язаних працівників (п. 5 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 3651).

Тож чекаємо на подальші рішення КМУ.



зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді