Оновлений конкурс на керівника ЗОЗ: етапи, строки, алгоритми

Автор
головний редактор журналу «Головбух Медицина»
Конкурс на керівника медзакладу: хронологія, правила оцінювання, алгоритми відбору, шпаргалки учасникам

Законодавці знов переграли правила конкурсу на посаду керівника ЗОЗ. Останні зміни запрацювали на підставі Постанов № 840 та № 358. Ці зміни обумовило, зокрема, впровадження в практику Єдиного порталу вакантних посад у закладах охорони здоров’я (далі — Єдиний портал).

Ми не будемо порівнювати редакції і длубатися в нормах, які не стосуються безпосередньо ЗОЗ чи їхніх керівників. Натомість отримаєте чітку й систематизовану інформацію:

  • етапи конкурсу та їхня тривалість;
  • алгоритми відбору й оцінювання кандидатів на вакансію.

Для зручності використовуватимемо скорочення:

  • орган управління — уповноважений орган управління власника закладу охорони здоров’я;
  • конкурс — конкурс на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров’я.

Як бонус завантажите шпаргалки.

Національна сертифікація головбуха медичного КНП — 2025

Етапи і строки конкурсу на керівника ЗОЗ

Порядок № 1094 визначає п’ять етапів конкурсу: ухвалення рішення про конкурс, формування конкурсної комісії, підготовка до конкурсу, власне конкурс, оприлюднення результатів.

Насправді і для претендентів на посаду, і для тимчасового виконувача обов’язків керівника ЗОЗ, і для комісії цей процес є набагато розлогішим. Тому ми взяли всі актуальні строки з оновленого Порядку № 1094 і склали для вас докладну хронологію. Хвилина читання — і матимете цілісне уявлення про перебіг конкурсу. Систему відбору й оцінювання розберемо покроково в наступному розділі статті.

Отже, у закладі охорони здоров’я виникла вакантна посада — керівника…

Обов’язки керівника орган управління тимчасово покладає на одного зі штатних працівників або на іншу особу. Тимчасово — на строк із дня виникнення вакансії і до призначення нового керівника за результатами конкурсу, але не більше ніж на три місяці (п. 6 Порядку № 1094). Тимчасовий виконувач обов’язків керівника має відповідати кваліфікаційним вимогам, визначеним для претендентів на цю посаду, — в частині освіти, стажу та володіння державною мовою (п. 27 Порядку № 1094).

Що має зробити в. о. Пропильнуйте, щоб на сайті закладу була вся інформація про його діяльність, що може знадобитися учасникам конкурсу для підготовки конкурсних пропозицій. Обов’язкові елементи цього набору даних визначає МОЗ у порядку оцінювання учасників конкурсу (п. 29 Порядку № 1094).

Протягом трьох робочих днів, відколи виникла вакансія, орган управління ухвалює рішення провести конкурс (п. 4 Порядку № 1094). Відтак одночасно оприлюднює рішення про проведення конкурсу та оголошення про початок формування конкурсної комісії. Оголошення подає на Єдиному порталі вакансій та офіційному сайті (п. 12 Порядку № 1094).

Кандидатів до складу комісії висувають МОЗ, структурний підрозділ із питань охорони здоров’я обласної/міської держадміністрації, трудовий колектив, профспілка, громадські об’єднання сфер охорони здоров’я та протидії корупції. Пропозиції щодо кандидатів орган управління збирає протягом 15 днів, відколи подав оголошення про початок формування конкурсної комісії (п. 12 Порядку № 1094). Утворює комісію не пізніше ніж через 20 днів після оприлюднення рішення про проведення конкурсу (п. 9 Порядку № 1094).

Новостворена комісія протягом трьох днів оприлюднює на Єдиному порталі та офіційному сайті органу управління оголошення про конкурс (п. 27 Порядку № 1094). Із цього моменту стартує прийом документів від претендентів, який триває мінімум 14 і максимум 30 календарних днів (п. 30 Порядку № 1094).

Не зволікайте! Комісія не розглядатиме документів, якщо подасте їх після кінцевого терміну або навіть увечері останнього дня, але вже в позаробочий час.

Конкурс розпочинається того дня, коли комісія збирається на засідання, щоб розглянути заяви й документи претендентів. Протягом трьох робочих днів із дня засідання секретар комісії повідомляє претендентів, чи допустили їх до конкурсу (п. 31 Порядку № 1094).

Під час конкурсу комісія проводить потрібну кількість засідань. Протоколи складає не пізніше наступного робочого дня після засідання, а оприлюднює— не пізніше наступного робочого дня після підписання.

Завершується конкурс у день затвердження його результатів. Максимальна тривалість конкурсу — 30 календарних днів (п. 33 Порядку № 1094).

Орган управління укладає контракт із переможцем і призначає його на посаду протягом місяця з того дня, коли конкурсна комісія внесла відповідне подання (п. 38 Порядку № 1094).

Контракт із керівником ЗОЗ укладають на строк від трьох до п’яти років. Одна й та сама особа не може бути керівником певного закладу більш як два строки поспіль.

У шпаргалці стисло подали перелік етапів конкурсу зі строками. Перейдімо до алгоритмів відбору й оцінювання.

Як комісія відбирає кандидатів, визначає фіналістів і переможця

Шпаргалки для учасників конкурсу на керівника медзакладу

Конкурс на керівника ЗОЗ: хронометраж

Конкурс на керівника ЗОЗ: хронометраж

СКАЧАТИ

Вимоги до претендента на посаду керівника ЗОЗ

Вимоги до претендента на посаду керівника ЗОЗ

СКАЧАТИ

Перелік документів для участі в конкурсі на посаду керівника ЗОЗ

Перелік документів для участі в конкурсі на посаду керівника ЗОЗ

СКАЧАТИ


Безплатний вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді