Військовий облік на сільгосппідприємствах: які перевірки

UA RU
Автор
експерт з оплати праці та податкового обліку Експертус Головбух
Обов’язок вести військовий облік — вимога мобілізаційного законодавства. Контролювати, як його дотримують підприємства, уповноважили, зокрема, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Підкажемо, коли їх представники можуть прийти до сільгосппідприємств і що перевірятимуть

Сільгосппідприємства ведуть військовий облік призовників, військовозобов’язаних і резервістів за Порядком № 1487. Це єдиний документ, у якому згадуються перевірки стану військового обліку. На законодавчому рівні підстави та порядок перевірок стану військового обліку не закріплені. Сільгосппідприємства зобов’язали вести військовий облік (ч. 1 ст. 21 Закону про мобілізацію; ч. 5 ст. 34 Закону про військову службу).

Апелювати до вимог Закону № 877 у разі перевірок територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) — справа марна. ТЦК й органи військового управління не є органами держнагляду (контролю). Тому оскаржити перевірку ТЦК не вдасться, якщо звертатиметеся до підстав і документів, що визначені у Законі № 877.

Загальне керівництво роботою, пов’язаною з організацією та веденням військового обліку, контроль за її станом здійснює Генштаб ЗСУ (ч. 2 ст. 33 Закону про військову службу). Саме його директивами керуються ТЦК, коли організовують і проводять перевірки стану військового обліку.

Тож варто ознайомитися з Порядком № 1487, який визначає:

  • питання для перевірки стану організації та ведення військового обліку;
  • компетенцію ТЦК і порядок їх дій щодо контролю.

Які питання та документи перевіряють

Стан військового обліку перевіряють за питаннями, визначеними в додатку 31 до Порядку № 1487. Ці питання доводять до відома сільгосппідприємств, що включені до плану перевірки, не пізніше ніж за 10 днів до її початку (п. 82 Порядку № 1487).

Наводимо перелік питань, які можуть бути предметом перевірки стану військового обліку на сільгосппідприємстві.

Перелік питань, які можуть бути предметом перевірки стану військового обліку на підприємстві

СКАЧАТИ

Які строки перевірки стану військового обліку на сільгосппідприємстві

Часові межі перевірки Порядок № 1487 не встановлює. Однак їх можуть визначати своїми розпорядженнями РДА, міські голови, які затверджують плани перевірок. Тож уважно ознайомлюйтеся з цими документами.

Коли усунути недоліки, виявлені під час перевірки військового обліку сільгосппідприємства

За результатами перевірки складають акт. Протягом 20 днів із дня завершення перевірки його надсилають до підприємства. Одно­часно його отримують обласні, Київський міський ТЦК для реагування і вжиття заходів згідно із законодавством (п. 79 Порядку № 1487).

Підприємства ведуть і зберігають журнал обліку результатів перевірки стану військового обліку (п. 34 Порядку № 1487). Форма — у додатку 9 до Порядку № 1487.

До журналу вносять відомості про:

  • дату перевірки;
  • посаду, ініціали та прізвище особи, яка провела перевірку;
  • результати перевірки, недоліки, висновки та пропозиції;
  • рішення керівника та позначку про усунення виявлених не­доліків.

За наслідками перевірки керівник сільгосппідприємства організовує та забезпечує усунення виявлених недоліків. Про вжиті заходи та усунення недоліків протягом 30 днів із дня отримання акта перевірки інформує керівника органу, установи чи організації, який проводив перевірку (п. 86 Порядку № 1487).


Безплатний вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді