Бліц-огляд закону про збільшення податків № 11416-д: від військового збору до ренти

UA RU
Автор
експерт, адвокатка зі спорів з органами контролю
Ось-ось Закон № 11416-д, який передбачає підвищення військового збору, має підписати Президент. Затамували дихання — чекаємо новин. А поки пропонуємо вам дослідити огляд експерта, який проаналізував основні моменти тексту Закону № 11416-д, адже нововведень чимало — і не тільки щодо військового збору

Голова профільного комітету ВР опублікував остаточний текст законопроєкту № 11416. Наразі, цей Закон заблокований у ВР, його ще мають підписати спікер та Президент. Утім, зважаючи на його важливість для суспільства та враховуючи велику ймовірність, що він буде підписаний, пропонуємо вашій увазі бліц-огляд того, що зміниться для платників податків.

Військовий збір у жовтні

Розширення функцій податківців

Це — косметичні правки. Проте варто знати, що тепер до функцій податківців додасться контроль за своєчасністю та повнотою сплати авансових внесків з податку на прибуток підприємств та ПДФО платниками, які здійснюють роздрібну торгівлю пальним.

Камеральні перевірки перевірятимуть ще додатково дані з Єдиного реєстру ліцензіатів та місць обігу пального та з Єдиного реєстру ліцензіатів з виробництва та обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини та рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Також предметом камеральної перевірки стане своєчасність та повнота сплати узгодженої суми грошового зобов’язання у вигляді:

  • авансового внеску з податку на прибуток підприємств;
  • авансового внеску з ПДФО, для ФОП на загальній системі, які здійснюють роздрібну торгівлю пальним.

Військовий збір: ключові положення Закону № 11416-д

Закон про підвищення податків передбачає:

Платники

База оподаткування

Ставка

Дата сплати

Фізичні особи: резиденти і нерезиденти, податкові агенти

Загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Доходи з джерела їх походження в Україні та іноземні доходи

5% від суми доходу

 Сплачують податкові агенти, відповідно до ПК

ФОП-спрощенці: 1,2 та 4 групи

Щомісячна сума, що дорівнює розміру мінімальної ЗП, встановленої законом на 1 січня податкового року

 

10% розміру мінімальної ЗП, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, з розрахунку на календарний місяць. У 2024 році – 710 грн

Не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця

Можна одразу сплати аванс до кінця бюджетного року

ФОП-спрощенці 3 група

Усе, що належить до доходу ФОП-єдинника

1% від суми доходу

Протягом 50 к. дн., після закінчення кварталу

Військовослужбовці

Загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Доходи з джерела їх походження в Україні та іноземні доходи

1,5% від суми доходу

Сплачують податкові агенти, відповідно до ПК

Із 1 січня року наступного за роком, у якому буде припинено або скасовано воєнний стан, ставка збору для фізичних осіб становитиме 1,5%. Для ФОП ставки залишаються на рівні щойно встановлених і віднова воєнного стану на них не впливає.

ФОПи відображають суми військового збору (у т.ч. щомісячні авансові внески військового збору) у складі податкової декларації платника єдиного податку.

Закон у частині ВЗ набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Якщо набере чинності в листопаді, то за жовтень ВЗ сплачується за старими правилами.

Якщо Закон набере чинності в жовтні 2024, то ВЗ нараховується до тієї частини доходу, яка нарахована після дати набуття чинності Закону.

Утім, ФОП 1,2 та 4 груп змушені будуть заплатити 710 грн за жовтень. З юридичної точки зору, цю суму треба розділити на кількість календарних днів у місяці та помножити на дні, в які Закон набрав чинності. Але є висока ймовірність того, що податківці не підтримають таку правову позицію і ФОП доведеться судитися. З точки зору здорового глузду, буде легше сплатити всю суму ВЗ, ніж втягуватися в судовий спір.

Важливо! Для фізичних осіб та податкових агентів, доходи, що були нараховані за наслідками податкових періодів до набрання чинності цим Законом, оподатковуються за ставкою військового збору, що діяла до набрання чинності цим Законом, незалежно від дати їх фактичної виплати (надання), крім випадків, прямо передбачених ПК.

Тобто, якщо заробітну плату нарахували станом на 14.10.2024, а виплатили, скажімо в грудні 2024 року, то ставка ВЗ становитиме 1,5%.

Мінімальне податкове зобов’язання

Мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) не визначатиметься для земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, які належать фізичним особам на праві власності та/або на праві користування та станом на 1 січня звітного року знаходилися у межах населених пунктів. Раніше така пільга надавалася лише тим, хто знаходився в межах населеного пункту станом на 01.01.2022.

У період з 1 січня 2024 року по 31 грудня року, у якому буде припинено або скасовано воєнний стан, ставка МПЗ не може становити менше 700 грн з 1 гектара, а для земельних ділянок, у площі яких частка ріллі становить не менше 50% — 1400 грн з 1 гектара.

Ця норма не поширюється на земельні ділянки, земельні частки (паї), що розташовані на територіях можливих бойових дій, які включені до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих агресором.

Важливо! При визначенні МПЗ за 2025 рік та наступні роки, закінчуючи роком, у якому буде припинено або скасовано воєнний стан коефіцієнт «К», визначений у підпунктах 381.1.1 і 381.1.2 ПК, застосовується із значенням 0,057.

Ставка податків для фінустанов

Раніше базова (основна) ставка податку у 25 % для цілей, що передбачені п.1361 ПК поширювалася лише на банки. Відтепер — на всі фінустанови окрім страховиків.

Важливо! За результатами податкового (звітного) 2024 року базова (основна) ставка податку на прибуток підприємств для банків становитиме 50%.

Обмін валюти

В залежності від величини населеного пункту, за кожний пункт обміну іноземної валюти, підприємство сплачуватиме авансовий внесок з податку на прибуток підприємств в еквіваленті до євро, згідно з офіційним курсом гривні, встановленим НБУ на перше число першого місяця календарного кварталу в якому відбувається сплата авансового внеску (тобто 1 січня, 1 квітня, 1 липня, 1 жовтня):

  • 600 євро для населених пунктів, чисельність населення якого перевищує 50 тисяч;
  • 700 євро для м.Києва;
  • 200 євро — для решти.

Роздрібний продаж пального

Авансовий внесок з податку на прибуток підприємств та ПДФО для ФОП на загальній системі, сплачується за кожну АЗС, інформація щодо якої внесена до Єдиного реєстру ліцензіатів та місць обігу пального станом на перше число поточного місяця у розмірі 60 тис. грн, окрім:

  • АЗС реалізує виключно скраплений газ — 30 тис. грн;
  • частка реалізації скрапленого газу у загальному обсязі реалізованого пального протягом місяця становить 50% і більше — 45 тис. грн.

Внесок сплачується не пізніше двадцятого числа поточного місяця. Тобто, за листопад — не пізніше 20.11.2024, тощо.

Ці внески зменшують податок на прибуток (ПДФО для — ФОП загальників) за підсумками звітного року.

Втім, якщо сума таких авансових внесків перевищує суму нарахованого податкового зобов’язання за такий податковий рік, то сума такого перевищення не переноситься у зменшення податкових зобов’язань наступних податкових періодів, не повертається та не зараховується в рахунок сплати інших податків.

Важливо! Для ФОП на загальній системі, облік доходів і витрат від здійснення діяльності з роздрібної торгівлі пальним, з роздрібної торгівлі алкогольними напоями та/або тютюновими виробами, яка здійснюється за адресою місця роздрібної торгівлі пальним, ведеться окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів господарської діяльності.

Сплата авансового внеску (для підприємств та ФОП) для платників податку, які здійснюють роздрібну торгівлю пальним, здійснюється протягом 20 календарних днів з дати набрання чинності цим Законом.

Тобто, якщо Закон набуде чинності в жовтні, потрібно буде сплатити за жовтень та листопад. Якщо в листопаді, то лише за листопад і наступні місяці.

Місячна звітність по доходах фізичних осіб

Це стосується всіх податкових агентів:

  • роботодавців;
  • податкових агентів при нарахуванні доходу у вигляді бюджетного гранту (пп. 170.71.2 ПК);
  • нотаріусів (п. 172.4, п.173.4, п.174.4 ПК);
  • осіб, що передбачені у п.173.4 ПК;
  • ФОП з найманими працівниками (п.176.2 ПК).

Місячна звітність вводиться з 01.01.2025.

Вона подаватиметься протягом 20 к.д., що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Наприклад, за січень 2025 року включаючи 20.02.2025.

Корисні копалини

Закон вносить косметичні зміни до пунктів 252.8 ПК та 252.20 ПК щодо ставок рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин за видобуті корисні копалини (мінеральну сировину), види товарної продукції гірничого підприємства якої затверджені кондиціями на мінеральну сировину об’єкта (ділянки) надр.

Обсяг товарної, яка класифікується за кодом 2517 УКТ ЗЕД, що безоплатно передається на користь ЗСУ іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення оборони держави, не є об’єктом оподаткування рентною платою за користування надрами за видобування корисних копалин.

Оренда земель державної і комунальної власності

Рішення місцевих рад щодо нормативної грошової оцінки земельних ділянок державної та комунальної власності, розташованих за межами населених пунктів, які надаються в оренду, нормативна грошова оцінка яких раніше не проводилася та/або не була затверджена в порядку, визначеному законодавством, за умови що розмір такої нормативної грошової оцінки земельних ділянок перевищує розмір нормативної грошової оцінки відповідної площі ріллі по області. оприлюднюються органом місцевого самоврядування не пізніше 10 днів з дня прийняття відповідного рішення та застосовуються з першого числа другого місяця, наступного за місяцем прийняття такого рішення.

Наприклад, якщо рішення ухвалили в жовтні, тоді нормативна грошова оцінка застосовується з 1 грудня.

ВЗ з орендної плати за пай, яку сплатили у жовтні

Благодійна допомога

До складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки, а також за наступні податкові (звітні) роки до 31 грудня року, у якому буде припинено або скасовано воєнний стан не включаються доходи у вигляді суми коштів чи безоплатно наданих товарів (послуг) (далі — допомога), що надані за рахунок бюджетних коштів іноземних держав та їх державних фондів такому платнику податків та членам його сім'ї першого ступеня споріднення (батьки та діти), як особам, які постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації проти України і скористалися правом на тимчасовий захист відповідно до законодавства такої іноземної держави.

В цьому випадку подавати річну податкову декларацію не потрібно.

Кешбек

У 2024 та 2025 рр. кешбек не входить до складу доходу фізичних осіб.

Алкоголь

Проєкт передбачає, що на деякі види алкоголю (зокрема, для вин виноградних та іншої виноробної продукції) застосовується розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін збільшений на 50%.

«А зараз що робити?!» — запитаєте ви. А зараз глибоко вдихніть, видихніть і не робіть різких рухів. Поки новий закон не набере чинності, дотримуйте чинного законодавства. Наші експерти пильно стежать за долею цього документа. Щойно буде остаточна підписана версія — редакція підготує для вас всі необхідні роз’яснення і негайно опублікує.




Безплатний вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді