Розрахунок відпускних за час щорічних і додаткових відпусток

Нагадуємо порядок розрахунку виплат за час щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв’язку з навчанням, творчої відпустки, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей

Нарахування відпускних відбувається відповідно до постанови КМУ «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати» від 08.02.1995 № 100 за таким порядком.


Дізнайтеся більше про оформлення і надання щорічних відпусток


1. Визначення кількості календарних днів розрахункового періоду (К)

Якщо працівник відпрацював на підприємстві понад 12 місяців і до розрахункового періоду не входять календарні дні високосного року, то К = 365, в іншому разі К = 366.

Для працівників, які відпрацювали на підприємстві менше ніж рік, (К) визначається кількістю календарних днів із першого числа місяця після оформлення на роботу (Д1) по перше число місяця, в якому надається відпустка (ДВ). При цьому (До) до розрахункового періоду не включається:

К = (Д1; ДВ)

2. Визначення кількості днів розрахункового періоду, на які ділиться сумарний заробіток (Кд)

Для визначення показника (Кд) при розрахунку відпускних кількість днів розрахункового періоду зменшується на кількість святкових і неробочих днів розрахункового періоду (Кн):

Кд = К – Кн

3. Визначення середньоденного заробітку працівника (ЗПсд)

Показник (ЗПсд) визначається шляхом ділення заробітної плати, нарахованої за розрахунковий період (ЗПр), на визначену кількість днів розрахункового періоду (Кд):

ЗПсд = ЗПр ÷ Кд

4. Визначення суми відпускних (ЗПв)

Щоб з’ясувати суму нарахування відпускних, середньоденний заробіток працівника (ЗПсд) слід помножити на число календарних днів відпустки (Кв):

ЗПв = ЗПсд × Кв

5. Коригування суми відпускних

Якщо на підприємстві посадові оклади і тарифні ставки буде підвищено, середній заробіток відпускника коригується.  

Коли посадові оклади (тарифні ставки) підвищуються у розрахунковому періоді (К), зарплата до моменту такого підвищення коригується на коефіцієнт підвищення. Якщо підвищення стається у період відпустки, коригуванню підлягають відпускні лише за частину відпустки починаючи від дня такого підвищення.

Відповідно до статті 21 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР відпускні слід виплатити не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді