ПДФО та військовий збір: звітність за оновленою формою

Автор
заступник директора Департаменту — начальник управління адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб Державної фіскальної служби України
Мінфін врешті-решт розробив нову форму звітності з податку на доходи фізичних осіб, яка міститиме інформацію і про військовий збір. У бухгалтерів виникають запитання щодо її заповнення та подання інформації про військовий збір, сплачений у 2014 році. З’ясуємо особливості заповнення і подання оновленої податкової звітності

Із 1 квітня 2015 року набирає чинності наказ Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4, яким затверджено нову форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ) (далі — Податковий розрахунок) і порядок його заповнення та подання (далі — Порядок № 4). Податковий розрахунок за оновленою формою вперше подаватиметься за звітний І квартал 2015 року. Особливості оновленої форми та її заповнення розглянемо далі.

Структура податкового розрахунку

Податковий розрахунок складається з двох розділів:

  • розділ І «Суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і суми утриманого з них податку»;
  • розділ II «Оподаткування процентів, виграшів (призів) у лотерею та військовий збір».

У першому розділі, як і раніше, відображаються суми нарахованих (виплачених) доходів (як оподатковуваних, так і неоподатковуваних) та суми нарахованого (перерахованого) податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Відповідно до пункту 3.6 Порядку № 4 щодо кожної фізичної особи потрібно заповнювати стільки рядків, скільки ознак доходів вона має, з обов’язковим зазначенням податкового номера або серії і номера її паспорта.

У другому розділі зазначають загальну суму доходів у вигляді процентів, виграшів (призів) у лотерею та загальну суму нарахованого і сплаченого в бюджет ПДФО. Також відображається інформація про військовий збір та доходи, з яких його утримано.

У розділі ІІ Податкового розрахунку не зазначають відомості про фізичних осіб, яким нараховано доходи у вигляді процентів, виграшів (призів) у лотерею.

Особливості відображення військового збору

У другому розділі Податкового розрахунку відображається інформація про військовий збір (у гривнях з копійками). У відповідному рядку розділу II Податкового розрахунку потрібно зазначити:

  • загальні суми нарахованих та виплачених доходів, з яких утримано військовий збір;
  • загальну суму нарахованого та перерахованого в бюджет військового збору.

У розділі ІІ Податкового розрахунку не зазначають відомості про фізичну особу, якій нараховано доходи, з яких утримується військовий збір.

У другому розділі у разі потреби коригується інформація про військовий збір. Для виключення помилкового рядка з поперед­ньо введеної інформації у рядку «Військовий збір — виключення****» потрібно повторити всі графи помилкового рядка, а в рядку «Військовий збір» відобразити правильну інформацію.

Варто зазначити, що коригування проводяться шляхом подання:

  • звітного нового Податкового розрахунку — у разі незакінчення строку подання Податкового розрахунку, який коригується;
  • уточнюючого Податкового розрахунку — якщо сплинув строк подання Податкового розрахунку, який коригується.

Звітний новий та уточнюючий Податкові розрахунки подаються на підставі інформації з попередньо поданого Податкового розрахунку і містять інформацію лише за рядками й реквізитами, які уточнюються (п. 4.4 Порядку № 4).

Наголосимо: коригування інформації щодо оподаткування процентів та виграшів (призів) у лотерею проводяться аналогічно коригуванню інформації про військовий збір.

Не потрібно подавати уточнюючі Податкові розрахунки за ІІІ і IV квартал 2014 року з метою відображення військового збору, утриманого (перерахованого) у 2014 році.

У другому розділі Податкового розрахунку за І квартал 2015 року потрібно відобразити загальні суми доходів, що були нараховані (виплачені), та загальні суми військового збору, утриманого та перерахованого впродовж І кварталу поточного року. Нагадаємо, що з 01.01.2015 об’єкт обкладення військовим збором включає доходи, визначені статтею 163 Податкового кодексу України (ПК), і фактично збігається з об’єктом оподаткування ПДФО.

Доповнено ознаки доходів

У зв’язку з новаціями податкової реформи щодо оподаткування доходів ПДФО Довідник ознак доходів фізичних осіб поповнено новими:

  • ознака «184» — суми пенсій (включаючи суму їх індексації) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету, якщо їх розмір перевищує 3 розміри мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року, — у частині такого перевищення (пп. 164.2.19 ПК);
  • ознака «185» — сума грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, особами рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, державної пожежної охорони, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції у зв’язку з виконанням обов’язків несення служби, з якої утримується податок на доходи фізичних осіб (пп. 164.2.20 ПК).

Також зазнала змін ознака «166», назва якої з 01.04.2015 буде — сума коштів, отриманих як виграш, приз у лотерею (пп. 164.2.8 ПК).

Податковий розрахунок за відокремленими підрозділами

Податковий розрахунок подається до контролюючих органів за місцезнаходженням податкового агента (юридичної чи фізичної особи) або відокремлених підрозділів юридичної особи (п. 2.3 Порядку № 4).

Пункт 2.6 Порядку № 4 передбачає: якщо відокремлений підрозділ юридичної особи не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету, юридична особа за такий підрозділ подає:

  • до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням — Податковий розрахунок у вигляді окремої порції (у ній зазначаються відомості щодо фізичних осіб (працюючих) відокремленого підрозділу);
  • до контролюючого органу за місцезнаходженням відокремленого підрозділу — копію Податкового розрахунку у вигляді окремої порції.

Податковий розрахунок також можна подавати на паперовому носії за умови, якщо кількість рядків у ньому не перевищує десяти (сьогодні таке обмеження становить не більше п’яти рядків).

Строк подання форми № 1ДФ

Податковий розрахунок подається окремо за кожний звітний квартал протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. Кінцевий строк подання Податкового розрахунку за І квартал 2015 року збігає 12 травня 2015 року (9 травня — святковий день, тому 11 травня — вихідний).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді