Чи обов’язково в центрі зайнятості реєструвати трудовий договір при оформленні працівника на місяць. Чи потрібно на такого працівника реєструвати книгу обліку доходів і витрат

Зміст статті:

ПРОБЛЕМА

Чи потрібно фізособі-підприємцю на загальній системі оподаткування реєструвати в податковій книгу обліку доходів і витрат на найманого працівника, з яким оформлено трудовий договір на місяць? Чи обов’язково реєструвати в центрі зайнятості такий трудовий договір? Які податки потрібно при цьому нараховувати?

РІШЕННЯ

Згідно із статтею 21 Кодексу законів про працю України (КЗпП) трудовий договір — угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

У разі укладення трудового договору між працівником і фізичною особою фізична особа або за нотаріальним дорученням уповноважена нею особа повинна у тижневий строк з моменту фактичного допущення працівника до роботи зареєструвати укладений у письмовій формі трудовий договір у державній службі зайнятості за місцем свого проживання у порядку, визначеному Міністерством праці та соціальної політики України (ст. 24 прим.1 КЗпП).

Відповідно до пункту 177.10 Податкового кодексу України фізособи-підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат (далі — Книга), у якій щоденно на підставі первинних документів здійснюються записи про операції, що відбулися у звітному (податковому) періоді.

Порядок ведення фізособами-підприємцями на загальній системі оподаткування Книги затверджений наказом МДЗ від 16.09.2013 № 481(далі — Порядок).

У Порядку відсутня вимога щодо реєстрації Книги на найманих працівників, які проводять готівкові розрахунки.

Таким чином, якщо фізособа-підприємець на загальній системі оподаткування укладає трудовий договір, то повинна у тижневий термін з моменту укладання зареєструвати його в центрі зайнятості. З нарахованої працівнику зарплати підприємець, як податковий агент, повинен утримувати податок на доходи фізичних осіб за ставкою 15% (17%) та єдиний соціальний внесок.

Якщо між підприємцем і громадянином виникає угода щодо здійснення певної роботи, спрямованої на досягнення конкретного результату, то відповідно до вимог Цивільного кодексу України (ЦК) можна укласти замість короткотривалого трудового договору, цивільно-правовий договір, наприклад, договір підряду.

За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу (ст. 837 ЦК).

Якщо укладений договір відповідає нормам договору підряду, то фізособі-підприємцю на загальній системі не потрібно реєструвати такий договір в центрі зайнятості.

Тобто за договорами підряду оплачується не процес праці, а його конкретний (кінцевий) результат, який визначається після закінчення роботи і оформляється актом приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг), на підставі яких здійснюється виплата винагороди, з якої підприємець повинен утримати ПДФО та ЄСВ.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Безплатний вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді