РРО-сюрпризи: реалізація пального і технічно складних побутових товарів

Цього року сюрпризом для єдиноподатників стало обов’язкове застосування РРО під час реалізації технічно складних побутових товарів. Проте його впровадження відтермінували. А продавці пального вже з початку 2017 року мають застосовувати нові вимоги

Новації-2017 не оминули й порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Йдеться про Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» від 20.12.2016 № 1791-VIII (далі — Закон № 1791). Важливими є, зокрема, зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (далі — Закон про РРО) та пункту 296.10 Податкового кодексу України.

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Пальне

Насамперед зміни у порядку застосування РРО зачепили суб’єктів господарювання, які реалізують пальне. Адже з 2017 року для таких суб’єктів господарювання запроваджено додаткову вимогу — під час попереднього програмування РРО для пального слід зазначати не лише найменування, ціну та кількість, а й його код УКТ ЗЕД.

У разі проведення розрахункових операцій через РРО без дотримання згаданого режиму попереднього програмування до суб’єктів господарювання застосовуватимуть штрафні санкції у розмірі п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Технічно складні побутові товари

Ще одна РРО-новація стосується суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту. Адже для них запроваджено обов’язкове застосування РРО під час реалізації таких товарів. Це нововведення поширюється і на підприємців-єдиноподатників незалежно від обраної ними групи єдиного податку й обсягу річного доходу.

РРО-сюрпризи: реалізація пального і технічно складних побутових товарів Застосування РРО
для реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, — обов’язкове для всіх підприємців-єдиноподатників

Інструкція для касира, або Квест «Продай товар через РРО»

РРО-сюрпризи: реалізація пального і технічно складних побутових товарів
Тетяна Нижникексперт Експертус Головбух
Касиру не буває сумно: пробивай товар, контролюй стрічку в РРО, роздруковуй чеки, підклеюй звіти... Голова йде обертом. А раптом вимкнули світло чи зламався касовий апарат — куди бігти? Спокійно! Усе під контролем. «Головбух» розробив для вас пам’ятку

Тобто застосовувати РРО в разі продажу технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, мають як єдиноподатники першої групи, які здійснюють діяльність на ринках, так і єдиноподатники другої і третьої груп, незалежно від обсягу річного доходу. Для них визначальною умовою для застосовування РРО є реалізація відповідного виду товарів, а саме — технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Поняття «технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту» наведене у Законі України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 № 1023-XII (далі — Закон № 1023). Зокрема, технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту, — це непродовольчі товари широкого вжитку (прилади, машини, устаткування тощо), які складаються з вузлів, блоків, комплектувальних виробів, відповідають вимогам нормативних документів, мають технічні характеристики, супроводжуються експлуатаційними документами і на які встановлено гарантійний строк (п. 25-1 ст. 1 Закону № 1023).

Але для визначення обов’язку застосування РРО Кабмін має встановити перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні. Для цього законотворці надали тримісячний строк із дня набрання чинності Законом № 1791 (тобто до 31.03.2017).

РРО-сюрпризи: реалізація пального і технічно складних побутових товарів Перелік технічно складних побутових товарів,
що підлягають гарантійному ремонту, для цілей Закону про РРО КМУ має визначити до 31.03.2017

Новий закон про валюту: до чого готуватися бухгалтеру

РРО-сюрпризи: реалізація пального і технічно складних побутових товарів
ГАВРИЛОВА Олена адвокат, партнер Адвокатського об’єднання «Едвайзер», Київ
Покроково і з прикладами про те: • Закон України «Про валюту і валютні операції»: головні положення (що залишилось, що скасовано, а що нового); • коли зміни починають діяти; • нормативно-правові акти, які втрачають силу; • валютні операції: інвестування без обмежень, кредити без реєстрації — заміна слів чи процедури; • ЗЕД: чи стане простіше працювати; • розрахунки в інвалюті в Україні та переказ коштів за кордон, купівля/продаж валюти: чи спростять відносини між українськими та іноземними підприємствами; • валютний контроль: які операції звільнені від контролю, а які підпадають під нього; • який порядок, хто і як здійснюватиме контроль; • відповідальність і санкції: які штрафи скасують, посилять чи доповнять

До речі, на своїй офіційній сторінці у Facebook Мінфін також розмістив відповідне повідомлення, у якому йдеться про визначення переліку груп технічно складних побутових товарів. Як пояснює Мінфін, норми Закону про РРО аж ніяк не пов’язані з наявним переліком товарів, наведеним у Порядку гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів, затвердженому постановою КМУ від 11.04.2002 № 506.

Тож наразі для підприємців-єдиноподатників застосування РРО у разі продажу технічно складних побутових товарів тимчасово відтерміновується (до встановлення КМУ переліку груп технічно складних побутових товарів). Певна річ, що до затвердження зазначеного переліку підприємців-єдиноподатників не зможуть притягувати до відповідальності за продаж технічно складних побутових товарів без застосування РРО.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді