Особливості оподаткування ФОП на загальній системі

Разом із змінами ПДФО, змінилися і особливості оподаткування ФОП на загальній системі оподаткування. Давайте розглянемо ці зміни більш детально

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» від 21 грудня 2016 року № 1797-VIII (далі – Закон 1797) приніс чимало змін у процес оподаткування ФОП, які знаходяться на загальній системі оподаткування. Рекомендуємо ознайомитись із цими змінами, щоб знати, до чого необхідно бути готовим у 2017 році.

Зміни оподаткування роздрібного акцизу

Новий підпункт 177.3.1 Податкового Кодексу України (далі - ПК) приніс ясність у питання щодо формування доходу підприємця, що працює на загальній системі оподаткування та реалізує підакцизні товари. Відтепер, з 01.01.2017 р. суми акцизного податку з реалізованих у роздріб підакцизних товарів не буде включатися до доходу підприємця.

Було поповнено перелік витрат, що безпосередньо пов’язані з отриманням доходів підприємцем. Так, відповідно до підпункту 177.4.3 ПК до таких витрат з початку 2017 року можна віднести:

  • Податки та збори, що були пов’язані із проведенням господарської діяльності;
  • Платежі, що були сплачені за отримання ліцензій на провадження певних видів діяльності, дозволів, тощо.

Сюрприз від Мінфіну: нова податкова накладна

Особливості оподаткування ФОП на загальній системі
Наталія Товченикексперт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Спокій бухгалтерам лише сниться. А тим, хто має справу з ПДВ, — й поготів. Ось і жовтень «потішив» подаруночком: оновленими формами податкової накладної та розрахунку коригування. Тож чим вони відрізняються від попередніх і з якої дати їх застосовувати?

Витрати, що не зазначаються

В окремому підпункті 177.4.5 ПК було закріплено перелік витрат, що за жодних обставин не потрібно зазначати ФОП, що оподатковуються на загальній системі.

До таких витрат відносять:

  • Витрати, щ не пов'язані з провадженням господарської діяльності цією особою-підприємцем;
  • Витрати на придбання чи самостійне виготовлення засобів, або витрати на придбання нематеріальних активів, що підлягають амортизації;
  • Витрати на основні засоби подвійного призначення;
  • Витрати, що не були підтверджені документально.

Амортизаційні відрахування

З початку року будуть враховуватись амортизаційні відрахування у складі загальних витрат ФОП. У підпункті 177.4.6 ПК відтепер зазначено, що підприємці мають право, звісно за власним бажанням, включати до складу витрат, що пов'язані із провадженням господарської діяльності, амортизаційні відрахування. Проте, для урахування таких витрат, підприємцям потрібно вводити окремий облік таких витрат. Законом №1797 було прописано і правила амортизації:

  1. Амортизації будуть підлягати витрати на придбання основних засобів та нематеріальних активів та витрат на самостійне виготовлення основних засобів;
  2. Амортизації не підлягають (та повністю включаються до складу відповідного звітного періоду) витрати на проведення ремонту, реконструкції та модернізації чи інших видів поліпшення основних засобів чи на ліквідацію основних засобів;
  3. Амортизації не підлягають основні засоби подвійного призначення: об'єкти житлової нерухомості, земельні ділянки, легкові та вантажні автомобілі;
  4. Згідно підпункту 177.4.8 ПК облік вартості, що амортизується ведеться за кожним об’єктом;
  5. Амортизація має здійснюватися за прямолінійним методом: річну суму визначають діленням первісної вартості об’єкта основних засобів або нематеріальних активів, що амортизуються, на строк його корисного використання (пп. 177.4.7 ПКУ).

ФОП має право самостійно встановлювати строки корисного використання об'єктів основних засобів та нематеріальних активів, щодо яких буде нараховувати амортизацію. Втім, строк корисного використання об'єктів та засобів не може бути меншим за вказаний у підпункті 177.4.9 ПК.

Групи об’єктів

Мінімально допустимий строк

корисного використанні, років

Капітальні витрати на поліпшення земель, не пов’язані з будівництвом

15

Будівлі, споруди, передавальні пристрої

10

Машини, обладнання, тварини, багаторічні насадження та інше

5

Нематеріальні активи

відповідно до правовстановлюючого

документа, але не менш як два роки

Особливості подання звітності

Строк подання податкової декларації для підприємців, що оподатковуються на єдиній системі не змінився і становить 40 календарних днів, які настають за останнім календарним днем звітного року.

Останній день подання податкових декларацій для ФОП на єдиній системі оподаткування – 9 лютого 2017 року.

У декларації про доходи, підприємці мають позначати і інші джерела доходів, включаючи і іноземні.

Завдяки змінам що були внесені Законом № 1797 тепер визначено порядок звітування фізосіб, що припиняють підприємницьку діяльність. Таким підприємцям необхідно скласти податкову декларацію, в якій необхідно відобразити виключно доходи від підприємницької діяльності за останній базовий звітний період. Цю декларацію необхідно подати протягом 30 календарних днів із дня реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Останнім базовим періодом необхідно вважати період із дня, що наступає за днем закінчення попереднього базового періоду. Він триває аж до останнього дня календарного місяця, в якому проводять державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

ОСНОВНІ ЗАСОБИ: проблемні питання та їх розв’язок

Особливості оподаткування ФОП на загальній системі
МОРОЗОВСЬКА Галина експерт з питань обліку та оподаткування
Роз’яснення контролерів і судова практика з таких питань: • до якої групи основних засобів у бухгалтерському і податковому обліку віднести холодильник, мікрохвильову піч, пилосос; • чи включають витрати на страхування об’єкта до його первісної вартості; • витрати на ремонт придбаного основного засобу до введення його в експлуатацію збільшують первісну вартість; • чи виникають у податковому обліку різниці за амортизацією МНМА; • як встановити вартість оприбуткування; • чи можна їх амортизувати; • ліквідаційна вартість: чи обов’язково її встановлювати; • чи призупиняють амортизацію на період ремонту; • чи обов’язково дооцінювати об’єкт основних засобів, якщо його залишкова вартість — 0 грн; • чи списувати з балансу повністю замортизовані основні засоби


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді