Заповнюємо Таблицю 6 Звіту з ЄСВ

Як правильно заповнити таблицю 6 Звіту з ЄСВ, та власне правильно розрахувати доплату до мінімальної зарплати

Починаючи з 01.01.2017 змінено підходи до системи оплати праці та гарантій забезпечення мінімальної зарплати. Зокрема, законодавці запровадили нову складову — доплату до рівня мінімальної зарплати. Її нараховуватимуть працівникам, у яких зарплата за повністю відпрацьований час менша за розмір мінімальної зарплати. Для працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу, мінімальну зарплату визначають пропорційно до виконаної норми праці.

Аби в бухгалтерів не виникало сумнівів, який розмір мінімальної зарплати застосовувати під час нарахування ЄСВ, наводимо у статті низку прикладів нарахування доплати до рівня мінімальної зарплати, обчислення додаткової бази нарахування ЄСВ і відображення їх у Таблиці 6 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» (далі — Таблиця 6) Звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 № 435 (далі — Звіт з ЄСВ).

Доплата до рівня мінімальної зарплати

Якщо нарахована зарплата працівника, який виконав місячну норму праці, нижча за законодавчо встановлений розмір мінімальної зарплати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної зарплати, яку виплачує щомісяця одночасно з виплатою зарплати (ч. 5 ст. 3-1 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР; далі — Закон № 108). Доплата до рівня мінімальної зарплати наряду з іншими доплатами і надбавками належить до фонду додаткової зарплати. Це передбачає підпункт 2.2.1 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5.

Отже, ЄСВ обчислюють із суми нарахованої зарплати. У реквізитах 17 і 18 Звіту з ЄСВ суму доплати до рівня мінімальної зарплати не відображають окремим рядком, а показують однією сумою — у складі нарахованої зарплати за відпрацьований місяць. Це пояснюється тим, що пункт 9 розділу ІІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 № 435 (далі — Порядок № 435), містить виняткові підстави для відображення в окремих рядках деяких виплат (допомога по тимчасовій непрацездатності, допомога по вагітності та пологах, відпускні тощо).

Увага: доплату до рівня мінімальної зарплати не відображають за кодом типу нарахувань 13 «Сума різниці між розміром мінімальної зарплати і фактично нарахованою зарплатою (доходом) за звітний місяць».

Порядок заповнення Звіту ЄСВ Таблиця 6 ⋙


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді