Припинили державну реєстрацію? Сплатіть ЄСВ!

ФОП припинив державну реєстрацію, та залишається запитання – чи потрібно сплачувати ЄСВ? У цьому матеріалі ми постаралися розібратися у цьому непростому питанні

Чи повинні сплачувати ЄСВ фізичні особи-підприємці, що перебувають на загальній системі оподаткування, але припинили свою діяльність у січні 2017 року? Чи будуть сплачувати ЄСВ ФОП-пенсіонери на загальній системі оподаткування, що подали заяву про припинення діяльності до 30.12.2016 р.? Давайте дізнаємося відповіді на ці два важливих питання!

Припинили державну реєстрацію? Сплатіть ЄСВ! Докладніше про зупинення діяльності ФОП читайте у статті: 
Порядок припинення діяльності ФОП

Сплата ЄСВ при ліквідації ФОП

Всі правові та організаційні засади щодо сплати та обліку ЄСВ регулюються Законом про ЄСВ. Платниками ЄСВ є зокрема і ФОП що обрали загальну систему оподаткування (п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ).

Припинили державну реєстрацію? Сплатіть ЄСВ! Для всіх категорій платників ЄСВ встановлено ставку 22% окрім пільгових категорій.

Для ФОП на загальній системі оподаткування, ЄСВ нараховується на суму доходу, отриманого від їх діяльності, яка підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. Сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

Якщо такий платник податків не отримував доходи на протязі окремого звітного місяця чи всього звітного року, він зобов'язаний визначити базу нарахування ЄСВ, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, що була встановлена відповідним законом. Сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Мінімальна та максимальна суми ЄСВ

Мінімальний страховий внесок – сума ЄСВ яка визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати, та розмір внеску, який було встановлено законом на місяць, за який потрібно нарахувати заробітну плату. Мінімальній страховий внесок підлягає сплаті щомісяця і у 2017 році становить 704 грн. на місяць.

Максимальна величина бази нарахування ЄСВ – максимальна сума доходу застрахованої особи на місяць, що дорівнює 25 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом, на яку нараховується внесок.

Максимальна величина бази нарахування ЄСВ
з 01.01.2017 р. 40 000 грн
з 01.05.2017 р. 42 100 грн
з 01.12.2017 р. 44 050 грн
Максимальна сума ЄСВ
з 01.01.2017 р. 8 800 грн
з 01.05.2017 р. 9 262 грн
з 01.12.2017 р. 9 691 грн


Пільгові платники у 2017 р.

Категорія платника

Пільга зі сплати ЄСВ

ФОП, які обрали загальну систему оподаткування

Звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу

ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність

Не застосовується

Припинення діяльності ФОП

ФОП, щодо яких було проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності за власним рішенням, подають податкову декларацію лише за останній базовий звітній період. У цій декларації ФОП мають відобразити лише доходи, що були отримані від підприємницької діяльності протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності (абзац 2 п. 177.11 Податкового кожексу України; ПК).

У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП за її власним рішенням, останній базовий податковий період починається з наступного дня, після дня закінчення попереднього базового податкового періоду і продовжується до останнього дня календарного місяця, в якому було проведено державну реєстрацію припинення діяльності.

Припинили державну реєстрацію? Сплатіть ЄСВ! Після реєстрації припинення підприємницької діяльності, ФОП позбавляється статусу підприємця і разом із тим – статусу платника ЄСВ.

Отже, останній період, за який необхідно сплатити ЄСВ – період х дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності такої фізичної особи.

При припиненні діяльності, ФОП подають самі за себе звіт, за формою № Д5 із зазначенням форми «ліквідаційна», у якій останній звітній період – з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Припинили державну реєстрацію? Сплатіть ЄСВ! Термін сплати зобов'язань – день подання «ліквідаційного» звіту, ЄСВ сплачують до дати подання звіту включно.

Остаточне зняття з обліку ФОП здійснюється органами ДФС на підставі інформації та відомостей з реєстраційної картки, що була надана державним реєстратором після проведення всіх необхідних за законом перевірок, звірення розрахунків та проведення остаточного розрахунку.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді