Строк давності штрафних санкцій

Штрафні санкції, які контролюючий орган може накласти на платника податків мають свій строк давності. Давайте дізнаємося, який строк давності штрафних санкцій і в яких випадках останні можуть бути накладені без урахування строку давності

Податковим кодексом України (далі – ПК) встановлено певний строк давності, для розгляду та призначення штрафних санкцій у випадку того чи іншого порушення податкового законодавства. Граничні строки застосування штрафних санкцій встановлено у пункту 114.1 ПК, проте, навіть із цього пункту є певні виключення, коли граничний строк застосування штрафних санкцій не враховується. Давайте розглянемо дізнаємося, які граничні строки застосування штрафних санкцій і які виключення із податкового законодавства передбачено для обходу цих граничних строків.

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Строк давності штрафних санкцій

Органи ДФС (відповідно до п. 102.1 ПК) мають право самостійно визначати суму грошовий зобов'язань платника податків протягом 1095 днів, із дня граничного строку подання податкової декларації. Якщо така декларація була подана пізніше – із дня її подання до контролюючого органу. Відповідно і штрафні санкції за такою податковою декларацією чи розрахунком коригування можуть бути визначені і встановлені контролюючим органом у строк до 1095 днів.

Якщо протягом встановленого ПК строку – 1095 днів – контролюючими органами не було встановлено розміру податкового зобов'язання чи розміру штрафної санкції, платник податків вважається звільненим від сплати податкового зобов'язання чи штрафу, а сама справа не підлягає розгляду в адміністративному чи судовому порядку за строком давності.

Виключення і безстрокові податкові стягнення

У пункті 102.2 ПК наведено виключення, коли грошове зобов'язання може бути нараховане чи стягнене без врахування строку давності. У такому випадку, стягнення податкового зобов'язання чи стягнення штрафу може бути розпочате у випадку коли:

  • не була подана податкова декларація за період, протягом якого виникло податкове зобов'язання;
  • посадову особу чи платника податків було засуджено за ухилення від сплати зазначеного грошового зобов'язання, чи у кримінальній справі винищено рішення про її закриття х нереабілітуючих підстав, що набрало законної сили.

ДФС штрафує за поворотну фінансову допомогу: три методи анулювати ризик

Строк давності штрафних санкцій
Олег СІЧкерівник Об’єднаної редакції Експертус Головбух
У результаті перевірки податківці продисконтували отриману поворотну фінансову допомогу і нарахували дохід. Наш постійний передплатник надіслав акт перевірки до редакції — щиро дякуємо за ексклюзив! Експерти підготували контраргументи проти фіскальних висновків і три 100%-вих способи уникнути штрафів

Нагадаємо!

Строк давності штрафних санкцій Податкова декларація була подана за звітній період у встановлені ПК строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків (п. 49.1 ст. 49 ПК).

Пунктом 49.2 ПК визначено, що платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПК звітній період в якому виникають об'єкти оподаткування, чи при наявності показників для декларування – подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Ця норма застосовується для всіх платників податків.

Нова податкова накладна: що чекає на бухгалтера з 1 грудня

Строк давності штрафних санкцій
Нижник Тетяна експерт Експертус Головбух
Не встигли бухгалтери познайомитись із податковою накладною, як Кабмін змінив ознаки, за якими ДФС моніторить і блокує податкові накладні та розрахунки коригування до них. Покроково і з прикладами про те: • які нові реквізити у податковій накладній; • як змінилася таблична частина податкової накладної; • яких новацій зазнав розрахунок коригування; • як тепер оформити зведену податкову накладну або за щоденними підсумками; • як філії складають чи отримують податкові накладні; • які особливості складання податкових накладних неплатнику ПДВ; • як виправляти помилки у податкових накладних


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді