Юридична особа та продаж цінних паперів: нюанси

Чи може юридична особа займатися продажем цінних паперів, та на яких умовах це можливо? Давайте детальніше розглянемо цю тему

Продаж цінних паперів для багатьох підприємців чи просто фізичних осіб є дуже привабливим видом підприємницької діяльності. Для того, щоб така діяльність була успішною, потрібно мати певний хист та удачу. Однак, такі моменти ми опустимо і розглянемо правові особливості продажу юридичними особами цінних паперів.

Для прикладу введемо юридичну особу, що є платником єдиного податку ІІІ групи. На цьому прикладі ми розглянемо, чи можуть такі юридичні особи займатися продажем цінних паперів.

Юридичні особи та цінні папери

Якщо розглядати саме той приклад, який ми навели у початку матеріалу, то така юридична особа – платник єдиного податку ІІІ групи не може займатися продажем цінних паперів. Відповідно до підпункту 291.5.1 Податкового кодексу України (далі – ПК), платники єдиного податку ІІІ групи не можуть здійснювати продаж цінних паперів і взагалі надавати послуги у сфері фінансового посередництва.

Послуги фінансового посередництва можуть надавати лише платники єдиного податку ІІІ групи що займаються страхуванням, а також сюрвейєрами, аварійними комісарами та аджастерами, визначеними розділом III ПК

Загальні положення стосовно посередницької діяльності на ринках фінансових послух визначена у пункті 29.1.1 Закону № 2664. Згідно із цими пунктами – діяльність ФОП чи юридичних осіб на ринках фінансових послуг доступна у наступних напрямках і може включати в себе: консультування, експертно-інформаційні послуги, роботу з підготовки та укладення договорів, надання фінансових послуг що визначеня пунктом 29.1.1 Закону № 2664

Взагалі, фінансові посередники – це інституційні одиниці, що беруть зобов'язання від свого імені з метою придбання фінансових активів шляхом здійснення фінансових операцій на ринку. До їх числа входять також страхові компанії та корпорації, а також пенсійні фонди.

Такі типи підприємств, як допоміжні корпорації представляють собою інституційні одиниці, що займаються обслуговуванням фінансових ринків, але не набувають у власність фінансових активів і зобов'язань, з якими мають справу.

Інші ж фінансові корпорації зазвичай являються інституційними одиницями, що надають фінансові послуги, проте основну частину своїх активів і зобов'язань вони не продають на відкритих фінансових ринках.

ДФС запитує, чому немає прибутку: як відповісти, щоб відчепилися

Юридична особа та продаж цінних паперів: нюанси
Олег Січ керівник Об’єднаної редакції Експертус Головбух, ACCA DipIFR (rus)
Якщо ДФС вимагає пояснити причину збитків компанії — ви в зоні ризику. Не відповідайте, що у країні криза. Формальна відписка гарантує вам місце у плані перевірок. Поясніть податківцям, що сума прибутку (або збитку!) залежить від об’єктивних факторів. Стаття-тест допоможе позбутися зайвої інформації та сформувати правильну відповідь

Дещо про цінні папери

Відповідно до підпункту 4.5.1 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» від 12 07 2001 № 2664-III, фінансові активи – кошти, цінні папери, боргові зобов’язання та право вимоги боргу, що не віднесені до цінних паперів. Фінансовими послугами називають операції з фінансовими активами, які здійснюються в інтересах третіх осіб і за власний рахунок чи за рахунок цих осіб. У випадках передбачених законодавством – за рахунок залучених від інших осіб фінансових активів з метою утримання прибутку чи збереження реальної вартості фінансових активів.

Відповідно до пункту 1.5.3 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» від 23 02 2006 № 3480-IV пайові цінні папери, що посвідчують участь їх власнику у статутному капіталі компанії, надають йому права на участь в емітенті та отриманні частки прибутку у вигляді дивідендів. Такі можливості надають відповідні цінні папери, окрім інвестиційних сертифікатів, та сертифікатів фонду операцій із нерухомістю.

Корпоративні права – це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі господарської організації, що включає правомочність на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частики прибутку цієї організації та її активів у разі ліквідації останньої.

Отже, тепер ви знаєте (а можливо, просто згадали) що таке цінні папери і які типи установ можуть здійснювати торгівлю ними. А повертаючись до нашого прикладу на початку статті зазначимо, що платники єдиного податку ІІІ групи не можуть займатися продажем цінних паперів.

Новий закон про валюту: до чого готуватися бухгалтеру

Юридична особа та продаж цінних паперів: нюанси
ГАВРИЛОВА Олена адвокат, партнер Адвокатського об’єднання «Едвайзер», Київ
Покроково і з прикладами про те: • Закон України «Про валюту і валютні операції»: головні положення (що залишилось, що скасовано, а що нового); • коли зміни починають діяти; • нормативно-правові акти, які втрачають силу; • валютні операції: інвестування без обмежень, кредити без реєстрації — заміна слів чи процедури; • ЗЕД: чи стане простіше працювати; • розрахунки в інвалюті в Україні та переказ коштів за кордон, купівля/продаж валюти: чи спростять відносини між українськими та іноземними підприємствами; • валютний контроль: які операції звільнені від контролю, а які підпадають під нього; • який порядок, хто і як здійснюватиме контроль; • відповідальність і санкції: які штрафи скасують, посилять чи доповнять

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді