Виплата дивідендів засновникам підприємства — фізособам

UA RU
Упродовж останніх кількох років вимоги до оподаткування дивідендів зазнали суттєвих змін — і в частині бази оподаткування, і щодо ставок податків

Основною метою участі засновників у підприємстві є отримання доходу — дивідендів. Нараховують їх лише за умови отримання чистого прибутку. Підприємства, які виплачують дивіденди фізособам, зобов’язані як податкові агенти сплачувати з них податки до бюджету. Які саме, за якими ставками та коли — з’ясуємо разом.

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Залишилася незмінною вимога щодо неоподаткування ПДВ суми дивідендів, яку емітент виплатив у грошовій формі або у вигляді цінних паперів (пп. 196.1.6 Податкового кодексу України; ПК). Отже, виплата дивідендів у грошовій формі не є об’єктом оподаткування ПДВ. А в разі проведення виплати у товарній формі (продукцією, товарами) таку операцію оподатковують ПДВ на загальних підставах за ставкою 20% як звичайне постачання товарів.

Крім того, нараховуючи та виплачуючи дивіденди на користь фізичних осіб (резидентам або нерезидентам), підприємства не мусять платити авансові внески з податку на прибуток. Усе податкове навантаження лягає на фізичних осіб — отримувачів доходів у вигляді дивідендів. Підприємства у такому разі виконують роль податкових агентів і несуть відповідальність за нарахування та сплату до бюджету ПДФО і військового збору.

Загальні правила оподаткування виплат дивідендів фізособам

Згідно з підпунктом 164.2.8 ПК виплата дивідендів засновнику включається до загального оподатковуваного доходу фізичної особи й оподатковується ПДФО. Обов’язок утримання ПДФО покладено на податкового агента, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, тобто на підприємство (пп. 168.1.1, 170.5.1 ПК).

Звертаємо увагу, що дивіденди остаточно оподатковуються під час їх нарахування, а не виплати (пп. 170.5.4 ПК). Тому, оподатковуючи дивіденди ПДФО, зважають на момент нарахування, а не на період, за який їх нараховують.

Тобто до дивідендів, нарахованих у 2016 році, а виплачених у 2017-му, слід застосовувати ставки ПДФО, що були чинними у 2016 році. Відповідно, до дивідендів, нарахованих у поточному році, застосовують ставки ПДФО цього року.

Підприємства (крім акціонерних товариств) можуть виплачувати дивіденди фізичним особам як коштами, так і в натуральній формі. Акціонерні товариства виплачують дивіденди винятково грошима (ч. 1 ст. 30 Закону України «Про акціонерні товариства» від 17.09.2008 № 514-VI; далі — Закон № 514).

Якщо дивіденди виплачують фізичній особі у негрошовій формі, згідно з пунктом 164.5 ПК базою оподаткування ПДФО є вартість такого доходу, визначена за звичайними цінами з урахуванням натурального коефіцієнта.

Ставки ПДФО під час оподаткування дивідендів

Ставки ПДФО, що їх застосовують під час оподаткування окремих видів дивідендів, цього року знову зазнали змін, щоправда, не таких значних, як минулого.

Так, до пасивних доходів, нарахованих у вигляді дивідендів за акціями та/або інвестиційними сертифікатами, що виплачують інститути спільного інвестування, у 2016 році застосовують ставку ПДФО 18% (пп. 167.5.1 ПК).

Дивіденди, нараховані у 2017 році нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток, оподатковуватимуть ПДФО за зниженою ставкою 9%. Але не з 01.01.2017, а з дня набрання чинності спеціальним законом, згідно з яким на центральний орган виконавчої влади покладатимуть обов’язок захисту фінансових інтересів України (пп. 167.5.4 ПК, що теж набере чинності разом з таким законом).

Наразі, до набрання чинності цим Законом, такі дивіденди оподатковують за старою ставкою ПДФО 18%.

Збережено ставку 5% для оподаткування ПДФО доходів у вигляді дивідендів за акціями та корпоративними правами, що їх нараховують резиденти — платники податку на прибуток, крім тих, що виплачують інститути спільного інвестування (пп. 167.5.2 ПК).

Як і раніше, не утримують ПДФО із суми нарахованих дивідендів у разі їх реінвестиції, коли суму дивідендів не виплачують, а спрямовують на збільшення статутного капіталу (пп. 165.1.18 ПК).

До зарплатних дивідендів, нарахованих у 2016 та 2017 роках, застосовують однакову ставку ПДФО 18% (див. табл.).

Ставки ПДФО під час оподаткування дивідендів

Види дивідендів

Ставки ПДФО

2017 рік

2016 рік

Дивіденди за акціями та корпоративними правами, нараховані резидентами — платниками податку на прибуток

5%

5%

Дивіденди, що прирівнюються до заробітної плати, й за умови, що емітент є платником податку на прибуток

18%

18%

Дивіденди, нараховані за акціями та/або інвестиційними сертифікатами, що виплачують інститути спільного інвестування

18%

18%

Дивіденди, нараховані у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих юридичною особою — резидентом, що нараховує такі дивіденди, за умови, що таке нарахування не змінює пропорцій (часток) участі усіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента і в результаті якого збільшується статутний фонд емітента на сукупну номінальну вартість нарахованих дивідендів

не оподатковуються

не оподатковуються

Дивіденди, нараховані нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток

9%*

18%

* Із дня набрання чинності законом, згідно з яким на центральний орган виконавчої влади покладатимуть обов’язок захисту фінансових інтересів України.

Нагадаємо, що до виплати зарплати прирівнюються дивіденди, нараховані за акціями або іншими корпоративними правами, що мають статус привілейованих або передбачають виплату фіксованого розміру дивідендів (пп. 170.5.3 ПК).

Строки сплати ПДФО під час виплати дивідендів

Особливості сплати ПДФО до бюджету встановлені у пункті 168.1 ПК.

ПДФО до бюджету сплачують одночасно із виплатою дивідендів. Банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише разом із розрахунковим документом на перерахування ПДФО до бюджету.

Водночас слід зважити на такі обмеження:

  • якщо оподатковуваний дохід надають у негрошовій формі чи виплачують готівкою із каси податкового агента, ПДФО слід сплатити (перерахувати) до бюджету протягом трьох банківських днів з дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання) (пп. 168.1.4 ПК);
  • якщо податковий агент нараховує оподатковуваний дохід, але не виплачує (не надає) платникові податку, такий податковий агент має перерахувати ПДФО до бюджету протягом 30 календарних днів, наступних за останнім днем місяця, що настає за місяцем нарахування (пп. 168.1.5 ПК).

Варто також пам’ятати, що зазначені вимоги стосуються не всіх підприємств. Акціонерні товариства виплачують дивіденди у такі строки:

  • за простими акціями — не пізніше шести місяців із дня прийняття загальними зборами акціонерів такого рішення;
  • за привілейованими акціями — не пізніше шести місяців після закінчення звітного року.

За порушення порядку або строку виплати дивідендів за наявності відповідного рішення загальних зборів на посадову особу акціонерного товариства може бути накладено штраф від 300 до 500 нмдг (від 5100 до 8500 грн.), а в разі повторного порушення протягом року — від 500 до 1000 нмдг (від 8500 до 17 000 грн.). Таку вимогу містить стаття 163-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Продовження і приклади дивіться у системі ЕкспертусГоловбух


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді