Нарахування ЄСВ, якщо працівник надав довідку про інвалідність не з першого робочого дня

Що робити бухгалтеру, якщо на підприємстві (ЮО) працює працівник, який має статус інваліда, але довідку щодо інвалідності надав не з першого робочого дня. Як у цьому випадку нараховувати ЄСВ?

Підприємство (юридична особа) взяло на роботу працівника, який через деякий час надав довідку про те, що він є інвалідом. Відомо, що для таких працівників діє інша ставка ЄСВ. Як бути роботодавцю в такій ситуації? Чи потрібно працівникові нарахувати компенсацію за сплачене ЄСВ за той період, коли працівник працював без довідки, чи це потрібно робити вже після того, як роботодавцю було надано відповідну довідку?

Розберемося в цій непростій ситуації.

Нарахування ЄСВ працівникові, що має інвалідність

База нарахування ЄСВ, а також інші нюанси щодо сплати ЄСВ визначено у Законі України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р № 2464-VI (далі – Закон № 2464). Щодо того, хто зобов’язаний сплачувати ЄСВ, можна прочитати у статті 4. Для всіх, перелічених у цій статті платників податку встановлено розмір ЄСВ у розмірі 22%.

Також, регулювання нарахування та сплати ЄСВ встановлюється наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 р. № 449 (далі – Інструкція № 449). Відповідно до інструкції № 449, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на місяць сплати, сума ЄСВ має розраховуватись як добуток розміру мінімальної заробітної плати, та ставки ЄСВ. Основна умова для нарахування ЄСВ працівникові – він перебуває у трудових відносинах із роботодавцем не менше повного календарного місяця, чи відпрацював всі робочі дні звітного місяця.

Однак, вимоги щодо нарахування ЄСВ на заробітну плату, розмір якої не перевищує розмір мінімальної зарплати, не застосовується до заробітної плати працівника-інваліда, що працює на підприємстві де застосовується ставка 8,41%.

У частині 7 розділу 3 Інструкції № 449 встановлено, що роботодавець, якщо він є юридичною собою має здійснювати нарахування ЄСВ за ставкою 8,41% з моменту встановлення групи інвалідності, але не раніше строку, коли працівник надасть відповідну довідку.

Нарахування ЄСВ, якщо працівник надав довідку про інвалідність не з першого робочого дня Довідка має підкріплюватись завіреною копією довідки від медико-соціальної комісії (МСЕК)

Якщо працівник надає всі необхідні документи, що підтверджують інвалідність, нарахування ЄСВ за ставкою 8,41% відбувається після надання документів. Вимога щодо нарахування ЄСВ виходячи із розміру мінімальної заробітної плати не застосовується.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді