Облік безоплатно отриманих імпортних товарів

Навіть якщо імпортний товар було отримано безкоштовно і для нього передбачена нульова вартість, у податковій накладній такий товар необхідно відобразити за справедливою ціною

Припустимо, що нерезидент безоплатно надав підприємству певні імпортні товари на безоплатній основі. Логічно, що якщо товар надано на безоплатній основі, то підприємству він (чи вони, якщо товарів багато) нічого не коштували, тобто – були отримані безкоштовно.

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Проте, навіть якщо нерезидент зробить щедрий подарунок підприємству та надасть йому певні товари безкоштовно, підприємству все одно доведеться відобразити їх у податковій декларації, а також зазначити «справедливу» вартість таких товарів.

Пропонуємо детальніше розглянути порядок обліку таких імпортних подарунків.

Облік імпортних «подарунків»

Необхідність відображення у податкових документах таких «подарованих» товарів засвідчено у П(С)БО 9. Відповідно до цього стандарту, первісною вартістю запасів, отриманих безоплатно визнається їх справедлива вартість з урахуванням витрат, які передбачені у пункті 9 П(С)БО 9. Така вартість формується із суми ввізного мита, суми непрямих податків, транспортно-заготівельних витрат та інших типів витрат, що пов'язані із отриманням товарів.

Взагалі, під справедливою вартістю розуміють суму, за яку актив можна продати чи сплатити податкові зобов'язання за звичайних умов на певну дату, відповідно до пункту 4 П(С)БО 19. Тобто – вартість має бути встановлена на рівні купівельної вартості аналогічних товарів.

Облік придбаних імпортних товарів

Справедлива вартість для безоплатно отриманих імпортних товарів визначають на основі фактурної вартості, що прописана в інвойсі. Також не варто орієнтуватися на митну вартість товарів, що зазначається у митній декларації, адже митна декларація не є первинним документом для оприбуткування імпортного товару.

На дату отримання таких товарів виникає дохід, адже відповідно до пункту 5 П(С)БО 15, на дату отримання товару відбувається збільшення активів, що також зумовлює зростання власного капіталу.

Податково-облікові наслідки імпортних операцій

Відповідно до всього вищезазначеного, отримані імпортні товари відображаються в обліку резидента за справедливою вартістю та одночасно на цю вартість визначається дохід.

Оподаткування безоплатно отриманого імпортного товару

Операція по безоплатному отриманню від нерезидента товарів не підлягає під дію підпункту 140.5.4 Податкового кодексу України (ПК), і не призводить до виникнення різниць між бухгалтерським фінансовим результатом та об’єктом оподаткування податку на прибуток.

Незалежно від того, чи будуть імпортні товарі оплачуватись надалі, сума ПДВ за цими товарами залежить від їх митної вартості. Отже сума ПДВ, що була сплачена при розмитненні ввезених на митну територію України товарів, у разі їх безоплатного отримання включається до складу податкового кредиту платнику ПДВ на підставі оформленої митної декларації.

За якими документами оприбутковувати імпортний товар

Пропонуємо розглянути приклад відображення безоплатно отриманого імпортного товару:

  • Припустимо, що митна вартість товару, безоплатно отриманого від нерезидента становить 5000 євро, а курс валюти на момент оформлення митної декларації становить 29,00 грн.

Під час митного оформлення було сплачено наступні обов’язкові податкові платежі:

  • Ввізне мито (10%) – (5000 х 29,00) х 10% = 14 500 грн;
  • ПДВ (20%) – ((5000 х 29,00) + 14 500) х 20% = 31 900 грн;
  • Вартість послуг доставки товару – 5000 грн без врахування ПДВ;
  • Справедлива вартість товару складає 150 000 грн.

Натисніть для збільшення таблиці ►►►

Облік безоплатно отриманих імпортних товарів


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді