РРО та розрахунок талонами, відомостями чи безкоштовними рецептами

Суб’єкти господарювання що займаються торгівлею, можуть проводити різноманітні акції чи розіграші, за якими покупець може отримати певний товар за талонами, відомостями, сертифікатами і т.д. Та як таку операцію провести через РРО?

Часто, з метою збільшення клієнтської аудиторії, субєкти господарювання що займаються торгівлею чи громадьским харчуванням, проводять різноманітні акції, за умовами яких, покупці можуть отримати певні товари чи послуги за талонами подарунковими сертифікатами, або у випадку аптек – безкоштовними рецептами. Особливості проведення таких заходів ми не розглядатимемо адже тут все залежить виключно від фантазії організаторів. А от що цікавить бухгалтерів – як правильно провести подібні операції через РРО?

Про це ми сьогодні і розкажемо.

Втрата первинних документів через руйнування офісу

РРО та отримання товарі та послуг за талонами, відомостями, і т.д.

Основні положення щодо застосування РРО викладено у Законі України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон №265). Відповідно до цього закону, розрахункова операція – це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів, і т.д. за місцем реалізації товару. Також, до таких операцій відносять і видачу готівкових коштів за повернутий товар (якщо він підлягає поверненню відповідно до чинного законодавства). У разі застосування банківської карти чи розрахунку за банківським платежем, кошти мають бути повернені у безготівковій формі через відповідний банківський платіж.

Інструкція для касира, або Квест «Продай товар через РРО»

РРО та розрахунок талонами, відомостями чи безкоштовними рецептами
Тетяна Нижникексперт Експертус Головбух
Касиру не буває сумно: пробивай товар, контролюй стрічку в РРО, роздруковуй чеки, підклеюй звіти... Голова йде обертом. А раптом вимкнули світло чи зламався касовий апарат — куди бігти? Спокійно! Усе під контролем. «Головбух» розробив для вас пам’ятку

Так, відповідно до пункту 11.1 Закону №265 суб’єкти господарювання що здійснюють відповідні розрахункові операції в готівковій чи безготівковій формі зобов’язані:

  • Проводити всі операції тільки із застосуванням РРО у порядку, передбаченому чинним законодавством. РРО мають бути переведені у фіскальний режим та друкувати відповідні розрахункові документи (чеки) які у свою чергу є підтвердженням здійсненої операції;
  • Проводити операції через РРО із використанням режиму попереднього програмування найменування, цін товарів, обліку їх кількості, тощо.

Відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 21.01.2016 № 1 – фіскальний чек в обов’язковому порядку має містити не тільки перелік товарі та послуг, які було надано клієнтові, а й спосіб розрахунку клієнта з підприємством – у готівковій чи безготівковій формі, за талоном чи жетоном і т.д. Окрім того, фіскальний чек має містити у собі інформацію щодо вартості оплачених товарів чи послуг.

  • Отже, повертаючись до основного питання матеріалу – при розрахунку клієнтом за допомогою талонів, безкоштовних рецептів, тощо, у фіскальному чеку має міститись інформація щодо: ціни товарів чи наданих послуг;
  • Позначення відповідної форми оплати товарів чи послуг;
  • За оплатою за допомогою безкоштовних рецептів, форма оплати у фіскальному чеку має бути визначена як «безоплатна».

Для здійснення всіх вищезазначених операцій за допомогою відповідних платіжних засобів, РРО має бути використаний в режимі попереднього програмування найменувань та цін.

Інвалютні операції: імпорт, експорт товарів, курсові різниці, валютні обмеження

РРО та розрахунок талонами, відомостями чи безкоштовними рецептами
МОРОЗОВСЬКА Галинаексперт з питань обліку та оподаткування
Роз’яснення контролерів і судова практика з таких питань: • валютні обмеження: обов’язковий продаж валюти, зарахування зустрічних однорідних вимог, розрахунки за старими боргами, виплата дивідендів нерезидентам тощо; • облікова політика: які норми щодо інвалюти прописати; • як обраний варіант обліку валюти вплине на податок на прибуток; курсові різниці; • механізм розрахунку й обліку курсових різниць; • чи складати первинний документ на курсові різниці; • облік доходів і витрат від купівлі валюти; • облік послуг банку; • обов’язковий продаж інвалюти; • облікові наслідки продажу; • курсові різниці; • первісна вартість імпортних товарів; • облік витрат на страхування, транспортних витрат тощо; • як визначити базу з ПДВ у разі продажу імпортних товарів; • облік безоплатно отриманих від нерезидента товарів


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді