Виправляємо помилки в декларації екологічного податку

Помилки у податкових деклараціях та податкових накладних – звичайна річ мабуть для кожного бухгалтера, особливо коли уряд та податківці кожні півроку змінюють фори цих документів. Сьогодні поговоримо про декларацію з екологічного податку

Всі платники екологічного податку мають подавати декларації з екологічного податку у встановлені терміни. Платниками екологічного податку є підприємці, виробництво яких призводить до викидів у навколишнє середовище забруднюючих речовин. Детальніше про те, хто є платниками екологічного податку можна прочитати у статті 240 Податкового кодексу України.

Сьогодні ж ми розглянемо, у якому порядку і як саме проводяться виправлення помилок, що були допущені під час заповнення декларації з екологічного податку.

Виправляємо помилки у декларації

Обчислення екологічного податку до сплати відбувається через додатки до податкової декларації. Обчислення податкового зобов'язання здійснюється за відповідними об'єктами оподаткування – викидами у навколишнє середовище.

Переглянути чи завантажити бланк декларації з екологічного податку

Якщо у платника податків немає відповідного об’єкту оподаткування, за яким необхідно сплачувати податкові зобов'язання, цей додаток просто не додається до податкової декларації.

Якщо платник екологічного податку виявив помилки у раніше поданій податковій декларації, він має самостійно їх виправити, подавши «уточнюючу» розрахунок. Уточнюючий розрахунок являє собою ту ж саму податкову декларацію, але із позначкою «уточнююча». Разом із такою уточнюючою декларацією подаються і всі необхідні додатки.

Виправляємо помилки в декларації економічного податку Додатки до уточнюючої декларації надаються тільки за тими додатками, в яких були допущені помилки.

Кожна уточнююча декларація подається за окремий період, в якому були виявлені помилки.

У уточнюючій декларації (та і в звичайній, звітній) мають бути заповнені рядки всіх розділів з урахуванням приміток до них. Якщо в рядок нічого вносити, через відсутність значення – його необхідно просто прокреслити (якщо декларація подається у паперовому вигляді). Якщо декларація подається в електронному вигляді – такі рядки просто не заповнюються і залишаються порожніми.

Виправляємо помилки в декларації економічного податку Податкове зобов'язання завжди визначається у гривнях з копійками.

В уточнюючій декларації та додатках до них, у рядках 1.1 та 1.2 звітній (податковий) період, який уточнюється, заповнюється однаковими значеннями, що відповідають звітному періоді, яких необхідно уточнити. Податкова декларація з екологічного податку подається один раз на рік, або щоквартально.

  • Показники рядків 5.1/5.2 (сума різниці між цими рядками), 7, 8 Додатка (ів) 1 переносяться до рядків 4.1.1, 4.1.2, 4.1.3 декларації відповідно.
  • Показники рядків 5.1/5.2 (сума різниці між цими рядками), 7, 8 Додатка (ів) 2 переносяться до рядків 4.2.1, 4.2.2, 4.2.3 декларації відповідно.
  • Показники рядків 5.1/5.2 (сума різниці між цими рядками), 7, 8 Додатка (ів) 3 переносяться до рядків 4.3.1, 4.3.2, 4.3.3 декларації відповідно.
  • Показники рядків 5.1/5.2 (сума різниці між цими рядками), 7, 8 Додатка (ів) 4,5,6 переносяться до рядків 4.4.1, 4.4.2, 4.4.3 декларації відповідно.

До картки особового рахунку платника податків із Додатка (ів) переносяться наступні грошові зобов’язання, зазначені у:

  • рядку 5.1 – податкове зобов’язання, що збільшується, якщо (р. 4 > р. 5), то (р. 4 – р. 5);
  • рядку 5.2 – податкове зобов’язання, що зменшується, якщо (р. 5 > р. 4), то (р. 5 – р. 4);
  • рядку 7 – сума штрафу (р. 5.1 x р. 6);
  • рядку 8 – сума пені, самостійно нарахована платником відповідно до статті 129 ПК.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді