Зарплатні перевірки: види, строки та умови допуску

Особами, відповідальними за нарахування, утримання і сплату (перерахування) до бюджету ПДФО і військового збору, є податкові агенти, які виплачують доходи фізичним особам

Особами, відповідальними за нарахування, утримання і сплату (перерахування) до бюджету ПДФО і військового збору, є податкові агенти, які виплачують доходи фізичним особам. Як правило, роль податкових агентів виконують роботодавці, які виплачують заробітну плату своїм працівникам. Далі з’ясуємо, хто і як перевіряє роботодавців

Адміністрування зарплатних платежів — податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), військового збору та єдиного соціального внеску (ЄСВ) належить до повноважень контролюючих органів. А тому для здійснення контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування і сплати зазначених платежів, а також за своєчасністю подання звітності податківці можуть проводити всі види перевірок, передбачені Податковим кодексом України (ПК).

З огляду на вимоги статті 75 ПК податківці мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові, виїзні чи невиїзні) та фактичні перевірки. Коротко охарактеризуємо кожен із цих видів перевірок.

Камеральна перевірка

Камеральну перевірку проводять у приміщенні контролюючого органу винятково на підставі даних, зазначених у податкових деклараціях (розрахунках) платника податків (пп. 75.1.1 ПК).

Податкову звітність приймають без попередньої перевірки зазначених у ній показників. А вже зареєстровані у податковому органі декларації (розрахунки) підлягають камеральній перевірці.

Згідно з вимогами пункту 76.1 ПК усю податкову звітність камерально перевіряють суцільним порядком. Тобто камеральній перевірці підлягають податковий розрахунок за формою № 1ДФ, який містить суми нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб доходу і суми утриманого з них ПДФО та військового збору, а також звіт з ЄСВ.

Під час камеральної перевірки звітності увагу приділяють правильності й повноті її складання, відповідності обчислення показників формулам, що встановлені порядком складання відповідних форм звітності.

Характерною відмінністю камеральної перевірки порівняно з іншими видами перевірок є те, що для її проведення посадовим особам податкового органу не потрібно отримувати спеціального рішення керівника податкового органу або направлення на перевірку. Згода платника податків на перевірку не потрібна і його присутність під час проведення камеральної перевірки не обов’язкова.

Документальна перевірка

Документальною вважають перевірку, предметом якої є своєчасність, достовірність, повнота нарахування і сплати всіх передбачених ПК податків тіа зборів, а також дотримання валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин із працівниками (найманими особами).

Документальну перевірку проводять на підставі звітності (податкової, фінансової, статистичної), регістрів податкового та бухгалтерського обліку, первинних документів, які пов’язані з нарахуванням і сплатою податків та зборів, виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи (пп. 75.1.2 ПК). До речі, повноваження щодо адміністрування ЄСВ покладає на податківців не ПК, а Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді