Норми тривалості робочого часу на 2019 рік

UA RU
Законодавство не встановлює єдиної норми тривалості робочого часу на рік. Ця норма може бути різною залежно від того, який робочий тиждень встановили на підприємстві, в установі, організації (п’ятиденний чи шестиденний), яка тривалість щоденної роботи, коли встановили вихідні дні. У зв’язку з цим підприємства, установи і організації норму тривалості робочого часу на рік визначають самостійно з дотриманням вимог статей 50-53, 67 і 73 Кодексу законів про працю України (КЗпП).

Мінсоцполітики навело приклад розрахунку норми тривалості робочого часу на 2019 рік, розрахованої за календарем п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи за день впродовж робочого тижня та відповідним зменшенням тривалості роботи напередодні святкових та неробочих днів.

Штраф розміром в 1 мільйон. За що загрожує?

Розрахунок норм тривалості робочого часу 2019

Якщо на підприємстві встановлено 5-денний робочий тиждень з двома вихідними днями в суботу та неділю, за однакової тривалості часу роботи на день впродовж робочого тижня та відповідного зменшення тривалості роботи напередодні святкових і неробочих днів, роботодавець може скористатися наступним розрахунком норми тривалості робочого часу на 2019 рік:

Кількість годин у робочому тижніЗагальна кількість робочих годин на рік
401993
391950
38,51925
361800
331650
301500
251250
241200
201000
18900

Під час розрахунку норми тривалості робочого часу безпосередньо на підприємстві Мінсоцполітики рекомендує керуватися таким.

Приклад розрахунку тривалості робочого часу на 2019 рік

(Норми тривалості робочого часу на 2019 рік таблиця скачати)
Норми тривалості робочого часу на 2019 рік

СКАЧАТИ ТАБЛИЦЮ

Скорочена тривалість робочого часу 2019

Важливо! Нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 год/тиждень.

Скорочену тривалість робочого часу встановлюйте (ч. 1 ст. 51 КЗпП):

Категорія

Норма годин на 2019 рік
на тиждень

працівник віком 16-18 років

36

працівник віком 15-16 років (учні – від 14 до 15 років, які працюють на канікулах)

24

працівники, зайняті на роботах зі шкідливими умовами праці (Перелік див. у постанові КМУ від 21.02.2001 № 163)

не більше ніж 36


Скорочену тривалість робочого часу підприємство може встановлювати за рахунок власних коштів для жінок, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда.

Під час розрахунку балансу робочого часу майте на увазі, що, згідно зі статтею 53 КЗпП, напередодні святкових і неробочих днів (ст. 73) тривалість роботи працівників, окрім працівників, зазначених у статті 51 КЗпП, скорочується на одну годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні, а напередодні вихідних днів тривалість роботи при шестиденному робочому тижні не може перевищувати 5 годин.

Скільки працюватимемо у 2020 році

Перенесення вихідних днів

У випадку, коли святковий або неробочий день (стаття 73) збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Дата перенесеного вихідного

Свято

29 квітня (понеділок)

Пасха

17 червня (понеділок)

Трійця

26 серпня (понеділок)

День незалежності

Перенесення робочих днів

Традиційно наприкінці року ми чекаємо розпорядження Кабміну з рекомендаціями про перенесення робочих днів у наступному році. Рекомендації стосуються працівників, які працюють за «п’ятиденкою» з вихідними в суботу та неділю. Кабмін має оприлюднити рекомендації щонайменше за три місяці до перенесень (ч. 4 ст. 67 КЗпП). Якщо роботодавець згодиться з рекомендаціями, він має погодити рішення з профспілкою і видати наказ про перенесення робочих днів за два місяці до цих днів.

Імовірно, у 2019 році матимемо 5-денні канікули:

  • 27 квітня — субота;
  • 28 квітня — неділя (Пасха);
  • 29 квітня — понеділок вихідний;
  • 30 квітня — вівторок робочий; 1 травня — середа (День праці).

Тож логічно перенести робочий день з вівторка 30 квітня на якусь суботу. Після святкового 9 травня (четвер) 10 травня припадає на п’ятницю. Доцільно перенести робочий день із п’ятниці на іншу суботу, аби відпочивати чотири дні — 9-12 травня.

Час початку і закінчення

Час початку і закінчення щоденної роботи/зміни визначають правилами внутрішнього трудового розпорядку та графіками змінності.

Єдиної норми тривалості робочого часу законодавством не встановлено. Норма тривалості робочого часу на 2019 рік залежить від:

  • робочого тижня, який встановлюється на кожному підприємстві (5-денний або 6-денний);
  • тривалості щоденної роботи;
  • графіку вихідних днів.

Норма тривалості робочого часу 2018 на підприємстві визначається з дотриманням вимог статей 50-53, 67 і 73 КЗпП.

Важливо! Прийняте роботодавцем рішення про перенесення робочих днів змінює графік роботи підприємства, установи, організації та норму тривалості робочого часу у місяцях, в яких запроваджено перенесення робочих днів. Тому всі дії щодо надання відпусток, виходу на роботу здійснюйте за зміненим у зв’язку з перенесенням робочих днів графіком роботи підприємства, установи, організації. При цьому врахуйте, що у разі перенесення робочого дня, який передує святковому чи неробочому дню, на інший вихідний день, для збереження балансу робочого часу за рік тривалість роботи у цей перенесений робочий день має відповідати тривалості передсвяткового робочого дня, як це передбачає стаття 53 КЗпП.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді