Чи можна вносити додаткові графи до форми авансового звіту

За допомогою авансового звіту працівник звітує про кошти, витрачені у відрядженні або надані під звіт. А як відомо, кошти, отримані на відрядження або під звіт не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб

За допомогою авансового звіту працівник звітує про кошти, витрачені у відрядженні або надані під звіт. А як відомо, кошти, отримані на відрядження або під звіт з урахуванням пункту 170.9 Податкового кодексу України (ПК), не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб. Тому правильне документальне оформлення авансового звіту є важливим для працівника, щоб уникнути оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

На підставі авансового звіту підприємство також проводить операцію у бухгалтерському обліку. Надалі такі витрати впливають на об’єкт оподаткування податком на прибуток. Тож розглянемо, як внесення змін до форми авансового звіту вплине на оподаткування зазначеними податками.

Оподаткування ПДФО

Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, подають за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику (пп. 170.9.2 ПК). Чинна наразі форма авансового звіту затверджена наказом Мінфіну від 28.09.2015 № 841.

Проте до загального місячного оподатковуваного доходу включають суму надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт і не повернутих у встановлені законодавством строки (пп. 164.2.11 ПК). Лише за невчасне подання авансового звіту норми ПК штрафних санкцій не передбачають. Головне, щоб працівник вчасно повернув невитрачені кошти.

Тож якщо працівник вчасно поверне кошти, але відзвітує за модифікованою формою авансового звіту, вважаємо, що суму надміру витрачених коштів не слід оподатковувати ПДФО і військовим збором.

Касова дисципліна

Варто також зазначити, що відповідно до пункту 2.11 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 № 637, готівкові кошти видають відповідній особі під звіт за умови, що вона відзвітувала у встановленому порядку за раніше отримані під звіт суми. Звітування за модифікованою підприємством формою авансового звіту податківці можуть розцінити, як відсутність звітування. І тому наступну видачу такій особі коштів під звіт вони вважатимуть причиною для застосування штрафу. Нагадаємо, що за видачу готівкових коштів під звіт без повного звітування щодо раніше виданих коштів до підприємства застосовують штраф у розмірі 25% виданих під звіт сум (п. 1 Указу Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.1995 № 436/95).

Отже, за фіскального підходу податківці мають підстави для застосування штрафів. Тому радимо підприємству користуватися затвердженою Мінфіном формою авансового звіту без внесення до неї додаткових граф. Інформацію про валютний курс можна зазначати у бухгалтерській довідці або розрахунку, що його додають до авансового звіту.

Податок на прибуток

Об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток, визначений за правилами бухгалтерського обліку та скоригований на різниці, які виникають відповідно до розділу ІІІ ПК (пп. 134.1.1 ПК). Тому важливо, щоб витрати на відрядження були відображені у бухгалтерському обліку.

Підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи (ч. 1 ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV). Відповідно до пункту 2.7 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.1995 № 88, первинні документи складають на бланках типових і спеціалізованих форм, затверджених відповідним органом державної влади. Документування господарських операцій можна провадити із використанням виготовлених самостійно бланків, які мають містити обов’язкові реквізити чи реквізити типових або спеціалізованих форм.

Тобто, якщо підприємство додасть до форми авансового звіту додаткові графи, на підставі такого документа можна відобразити витрати у бухгалтерському обліку. Відповідно, вони вплинуть на об’єкт оподаткування податком на прибуток.

Більше цікавіих матеріалів шукайте у консультації 
«Відрядження за кордон і в Україні»


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді