Чи відшкодовувати витрати за проїзд з відрядження не до місця постійної роботи

Керівник підприємства направив працівника у відрядження з Полтави до Києва. Після повернення з відрядження працівник надав квиток на проїзд до Миргорода, а не до Полтави у поїзді того самого напрямку, не пояснивши причини

Керівник підприємства направив працівника у відрядження з Полтави до Києва. Після повернення з відрядження працівник надав квиток на проїзд до Миргорода, а не до Полтави у поїзді того самого напрямку, не пояснивши причини. Чи можна відшкодувати працівникові вартість такого проїзду?

Ні, не можна. Й ось чому

Службовим відрядженням вважають поїздку працівника за розпорядженням керівника установи на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи. Зв’язок службового відрядження з основною діяльністю установи слід підтверджувати відповідними документами (абз. 1 п. 1 розд. I Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.1998 № 59далі — Інструкція № 59).

У відрядження працівника направляє керівник установи або його заступник. Направлення оформлюють наказом (розпорядженням), у якому зазначають: пункт призначення, найменування установи, куди відряджено працівника, строк і мету відрядження.

Працівникам, яких направляють у відрядження, відшкодовують, зокрема, й витрати на проїзд до місця відрядження і назад. При цьому днем вибуття у відрядження вважають день відправлення поїзда, літака, автобуса або іншого транспортного засобу з місця постійної роботи відрядженого працівника, а днем прибуття з відрядження — день прибуття транспортного засобу до місця його постійної роботи (п. 7 розд. I Інструкції № 59).

Зважаючи на наведені норми Інструкції № 59 працівник має вибувати у відрядження з місця постійної роботи і прибувати з відрядження до місця постійної роботи. Отже, для відшкодування відрядженому працівникові витрат на проїзд до інших населених пунктів підстав немає.

Дивитися ще більше корисного матеріалу


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді