Списання спрацьованих ламп й електротехніки

Як правильно списувати електротехніку, що вже відпрацювала свій строк? Адже не можна просто так взяти і викинути на смітник якийсь із офісний пристроїв, особливо якщо його було інвентаризовано
Зміст статті:

Спершу нагадаємо, що до відходів належать будь-які речовини, матеріали і предмети, які повністю або частково втратили споживчі властивості. Через це підприємство не може їх далі використовувати. Від таких відходів потрібно позбутися: утилізувати або видалити.

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Утилізація відходів означає їх використання як вторинних матеріальних чи енергетичних ресурсів. А видалення — решта дій із відходами, які не передбачають їх утилізації.

Окрему категорію відходів формують небезпечні відходи. Вони мають хімічні, біологічні чи інші небезпечні властивості, які створюють або можуть створити значну небезпеку для навколишнього природного середовища і здоров’я людини та які потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними (ст. 1 Закону України «Про відходи» від 05.03.1998 № 187/98-ВР; далі — Закон № 187).

Люмінесцентні лампи

Відпрацьовані люмінесцентні лампи підприємство зобов’язане передати спеціалізованим підприємствам.

Люмінесцентні лампи містять ртуть, через що їх і включено до Державного класифікатора України «Класифікатор відходів ДК 005-96», затвердженого наказом Держстандарту від 29.02.1996 № 89 (код 7710.3.1.26). Відходи ртуті та сполук ртуті включено до пункту 17 розділу А Жовтого переліку відходів, затвердженого постановою КМУ від 13.07.2000 № 1120. А всі відходи з такого розділу переліку належать до небезпечних. Тому відпрацьовані люмінесцентні лампи належать до небезпечних відходів.

До побутових відходів належать відходи, що утворюються у процесі життя і діяльності людини в жилих і нежитлових будинках (тверді, великогабаритні, ремонтні, рідкі, крім відходів, пов’язаних із виробничою діяльністю підприємств) і не використовуються за місцем їх накопичення.

Отже, відпрацьовані люмінесцентні лампи є небезпечними відходами, які є складовою побутових відходів та визначаються як небезпечні відходи у складі побутових відходів.

Небезпечні відходи у складі побутових відходів збирають окремо від інших видів побутових відходів (ч. 8 ст. 35-1 Закону № 187). Їх потрібно відокремлювати на етапі збирання чи сортування та передавати спеціалізованим підприємствам, що одержали ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.

У бухгалтерському обліку люмінесцентні лампи обліковують у складі малоцінних і швидкозношуваних предметів, а після передачі в експлуатацію виключають зі складу активів. Далі їх обліковують тільки кількісно за місцями експлуатації протягом строку їх використання (п. 23 П(С)БО 9 «Запаси»).

Списання спрацьованих ламп й електротехніки Увага: списані в експлуатацію люмінесцентні лампи обліковують тільки в кількісному вигляді

Зауважимо, що витрати на придбання, експлуатацію й утилізацію люмінесцентних ламп враховують під час визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток. При цьому розділ ІІІ Податкового кодексу України(ПК) не містить спеціальних різниць, які виникали б за такими операціями.

Відпрацьовані люмінесцентні лампи повертають на склад і там зберігають до передачі спеціалізованому підприємству. Оскільки такі лампи не мають вартості, то документи на їх передачу складають у кількісному вимірі без зазначення їх вартості.

Розглянемо на Прикладі облік і списання таких ламп.

Приклад:

Облік списання та передачі на утилізацію відпрацьованих люмінесцентних ламп

Підприємство придбало 10 люмінесцентних ламп на суму 1200 грн (у т. ч. ПДВ — 200 грн). Через рік відпрацьовані лампи передали для утилізації спеціалізованому підприємству. Вартість послуг із утилізації — 120 грн (у т. ч. ПДВ — 20 грн).

Натисніть, щоб переглянути таблицю в повному розмірі >

Списання спрацьованих ламп й електротехніки


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді