Заповнення та подання звіту про добування водних біоресурсів (форма № 1-риба (квартальна))

Рибне господарство є об’єктом статистичного спостереження держави разом з сільським та лісовим господарством, мисливством. Важливість цього напряму пов’язана не тільки з господарськими, але й екологічними аспектами

Рибне господарство є об’єктом статистичного спостереження держави разом з сільським та лісовим господарством, мисливством. Важливість цього напряму пов’язана не тільки з господарськими, але й екологічними аспектами. І рибу треба не тільки ловити, але й правильно про неї звітувати, що знову лягає на бухгалтера. Сьогодні розглянемо форму № 1-риба (квартальну).

Звіт за формою 1-риба (річна)

Хто подає звіт за формою № 1-риба (квартальна)?

Загальний табель (перелік) форм державних статистичних спостережень на 2017 рік (наказ Держстату від 29 грудня 2016 року № 259) вимагає подачу даного звіту від юридичних осіб, які здійснюють рибогосподарську діяльність, територіальних органів рибоохорони.

Отже, звіт подають усі юридичні особи, які здійснюють щодо водних біоресурсів діяльність, пов’язану з їх вивченням, охороною, відтворенням (штучним та природним збільшенням чисельності), спеціальним використанням (у т.ч. виловом), переробкою, реалізацією тощо.

Звіт подається органу державної статистики за місцезнаходженням (юридичною адресою підприємства).

Коли треба подати звіт № 1-риба?

Звіт подається не пізніше 10 числа місяця, наступного за звітним періодом. Для подання звіту за ІІ квартал 2017 р. останнім днем є 10 липня 2017 р.

Як заповнити звіт № 1-риба?

Матеріали для завантаження:


завантажити звіт 1-риба Завантажити звіт 1-риба

Сам звіт за формою 1-риба (квартальна) складається з одного розділу у вигляді невеликої таблиці на півсторінки. Сучасна його форма затверджена наказом Держстату від 25.09.2015 № 219. Даний звіт відображає обсяги добування водних біоресурсів. Регулює його складання Роз’яснення щодо заповнення форм державного статистичного спостереження № 1-риба (річна) “Звіт про добування водних біоресурсів” та № 1-риба (місячна) “Звіт про добування водних біоресурсів”, затверджене наказом Держстату від 30.09.2015 р. № 17.4-12/16) (далі – Роз’яснення).

Ключовими у заповненні даного звіту є:

  • розуміння, що таке водні біоресурси та їх класифікації;
  • знання, яку саме вагу брати при заповненні звіту та з яких первинних документів.

Розглянемо спочатку поняття водних біоресурсів. Використовуючи ЗУ “Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів” від 8 липня 2011 р. № 3677-VI, можна дати таке визначення:

Заповнення та подання звіту про добування водних біоресурсів (форма № 1-риба (квартальна)) Водні біоресурси (водні біологічні ресурси) – сукупність водних організмів (тварин та рослин), життя яких неможливе без перебування (знаходження) у воді.

Таким чином, водні біоресурси – це не тільки риба, як зазначається в шифрі форми (№ 1-риба), але й інші морські тварини та рослини. Класифікацію біоресурсів, яка необхідна при складанні звіту дає додаток 1 до Роз’яснення. До водних біоресурсів належать:

  • океанічні та морські риби (акули, скати; камбалообразні; морські окуні, морські карасі, зубатки та інші близькі до них види; оселедцеві, анчоусові; скумбрієві, шаблі та інші близькі до них види; ставридові, кефалеві та інші близькі до них види; тріскові, мерлузові, макруруси; тунці, пеламіди; інші морські риби);
  • прісноводні риби (коропові; інші види прісноводних риб (окуні, соми, щуки, судаки і т.п.));
  • прохідні риби (лососеві; сигові; харіуосові; осетрові; корюшковидні; річкові вугрі; прохідні оселедці; інші види прохідних риб);
  • безхребетні (ракоподібні; молюски; інші види безхребетних);
  • водорості (водорості бурі; водорості червоні; трави морські; водорості інші).

Заповнення та подання звіту про добування водних біоресурсів (форма № 1-риба (квартальна)) Добування (вилов) – вилучення водних біоресурсів із середовища їх перебування. Таке добування стосується усіх рибогосподарських водних об’єктів чи їхніх частин, у т.ч. штучних: морів, океанів, ставків, річок, водосховищ, озер, лиманів, заток та інших водойм.

У звіт 1-риба включаємо усі видобуті біоресурси з метою:

  • реалізації на переробні підприємства, організаціям торгівлі тощо;
  • для їхньої подальшої переробки на власному підприємстві, незалежно від мети їх подальшого використання: виробництво харчової, технічної, кормової, медичної та інших видів продукції.

У підприємствах, що займаються ставковим рибництвом, в обсяги вилову живої ставкової риби включається також риба, яка переважена та пересаджена з нагульних ставків у зимувальні ставки.

Обсяг добування молюсків (мідій, устриць) включають:

  • їхнє збирання на узбережжі;
  • добування за допомогою приладдя (сіток) на човнах, суднах недалеко від берега, у прибережних водах або у відкритому морі.

Заповнення та подання звіту про добування водних біоресурсів (форма № 1-риба (квартальна)) Звіт відображає усі водні біоресурси, які були добуті та оприбутковані протягом звітного періоду незалежно від того, чи були вони реалізовані чи ні

У звіт 1-риба НЕ включаємо:

  • водні біоресурси, які після вилучення (вилову) були викинуті у море чи інший рибогосподарський водний об’єкт (його частину);
  • водні біоресурси, спожиті на борту або використані як наживка;
  • обсяги риби-сирцю та конфіскатів, які отримані від сторонніх організацій на переробку;
  • рибопосадковий матеріал (цьоголітки, однорічки, дволітки, дворічки);
  • декоративні (акваріумні) риби, які вирощені підприємствами, що займаються виробництвом аквакультури (рибництвом).

Щодо одиниць виміру, то форма 1-риба (квартальна) використовує тільки ваговий – центнери. Але щодо конкретних видів біоресурсів є вимоги щодо зважування. Їх наведено нижче.

Вид водного біоресурсу

Яка вага використовується (у центнерах)

риби

вага сирої нерозібраної сировини (тобто без вирізання нутрощів, голів, плавників тощо)

безхребетні

жива вага (реальна вага в звичайному житті, тобто з панцирами, раковинами і т.п.).

водорості, інші морські рослини

повітряно-суха вага (тобто уже підсушені після вилову водорості, вологість яких відповідає оточуючому середовищу)

Звіт за формою 1-риба (квартальний) за І, ІІ та ІІІ квартали заповнюється накопичувано, тобто зростаючим підсумком з початку року (січень-березень, січень-червень, січень-вересень). За IV квартал подається звіт за формою 1-риба (річний), який містить більш деталізовану інформацію.

Розберемо тепер заповнення конкретних рядків цього звіту.

Рядок звіту

Як заповнити

03.00 Водні біоресурси – усього

Наводимо обсяг (вагу в центнерах) всіх видобутих біоресурсів з урахуванням описаних раніше вимог.

03.01-03.04 у тому числі у внутрішніх водних об’єктах, у виключній (морській) економічній зоні України, у виключних (морських) економічних зонах інших держав, у відкритому морі

Вказуємо обсяги по видах водних об’єктів, з яких були добуті біоресурси. Використовуємо дані:

  • первинних облікових документів (квитанції, акти приймання);
  • промислових журналів обліку вилучених (виловлених) біоресурсів;
  • телеграм капітанів суден, які складені згідно з документами, що встановлені для оформлення обсягів добутих водних біоресурсів.

03.00.100 Риба (без інших водних біоресурсів) – усього

Вказуємо тільки обсяг виловленої риби, тобто те саме, що і у рядку 03.00, але без безхребетних та водоростей.

Якщо комірка не заповнюється (дані відсутні), то ставимо прочерки.

Які можливі помилки при складанні звіту № 1-риба?

Здебільшого тут можуть бути помилки пов’язані з обсягами та вимірюванням ваги. Вага вказується у центнерах з округленням до цілих чисел, тобто 3 ц, 50 ц і т.д. без знаків після коми. Також викривлення можуть вносити спожиті на борту біоресурси, які не включаються до обсягів вилову (див. вище) та інші виключення.

Яка відповідальність по звіту № 1-риба?

Відповідальність за неподання, запізнення чи подання неправильних даних органам державної статистики для проведення державних статистичних спостережень визначається ст. 1863 КпАП. До посадових осіб може бути застосований адміністративний штраф від 170 до 255 грн (ч. 1 ст. 1863 КпАП) або ж від 255 до 425 грн у разі повторного порушення протягом року (ч. 2 ст. 1863 КпАП).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді