Облік та оподаткування прощенної заборгованості в разі бартеру

Сторони можуть обмінюватися не лише товарами, а й іншим майном і навіть роботами та послугами

Договір міни (бартеру) передбачає обмін (передачу у власність) товарів сторонами такого договору (ст. 715 Цивільного кодексу України; ЦК).

При цьому кожна зі сторін є продавцем товару, що передає в обмін, і покупцем того, що одержує взамін (ч. 2 ст. 715 ЦКч. 2 ст. 293 Господарського кодексу України; ГК). Договір може передбачати доплату за товар більшої вартості, що обмінюють на товар меншої вартості. До договору бартеру застосовують правила, які регулюють договори купівлі-продажу, поставки.

Сторони можуть обмінюватися не лише товарами, а й іншим майном і навіть роботами та послугами.

Будьте в темі! ТОП-Зміни законодавства у зручній таблиці

Разом із цим товари, які обмінюють за бартером, можуть бути:

  • подібними, тобто мати схоже призначення й однакову справедливу вартість;
  • неподібними, тобто мати або різне призначення, або різну справедливу вартість, або обидва варіанти неподібності.

Позаяк у виробничому житті більше випадків обміну неподібними товарами, детально проаналізуємо саме такий обмін.

Як облікувати неподібний бартер із подальшим прощенням

Будь-який бартер із частковою доплатою вважають бартером неподібними активами.

Ні дня без ТМЦ: як оприбутковувати

Облік та оподаткування прощенної заборгованості в разі бартеру
Віктор Онищенкоексперт з обліку та оподаткування, м. Чернігів
Оприбуткування товарно-матеріальних цінностей — справа буденна для бухгалтера. Але й під час цієї звичайної господарської операції можуть виникати нестандартні ситуації, що потребують відповідей на різні облікові запитання. Як розподілити транспортно-заготівельні витрати? Чи включати ту чи ту витрату до первісної вартості запасів? Чи відносити нестачу до первісної вартості ТМЦ? У статті "Оприбуткування ТМЦ на підприємстві." Ми розглянули надходження ТМЦ з усіх, навіть не надто зручних облікових ракурсів. І тоді усі ТМЦ-спірності не створюватимуть «дірок» у бухгалтерії, а вам дискомфорту.

 

Бартерний облік

Облік неподібного обміну передбачає відображення стандартних операцій:

  • відвантаження товару покупцеві;
  • отримання товару від продавця;
  • залік заборгованостей;
  • доплати/отримання доплати за товар більшої вартості (якщо це передбачено договором).

Первісною вартістю товару є його справедлива вартість товару, тобто визначена у договорі (п. 13 П(С)БО 9 «Запаси»).

Облік списаних заборгованостей

У разі бартеру неподібними товарами сторони можуть прийняти рішення списати заборгованість на різницю між вартостями товарів.

Відповідно, для сторони, яка надає товар більшої вартості, така операція є списанням дебіторської заборгованості покупця. Для другої сторони — списанням кредиторки.

В бухобліку безнадійна дебіторська заборгованість — це поточна дебіторська заборгованість, щодо якої існує впевненість про її неповернення боржником або за якою минув строк позовної давності (п. 4 П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість»).

Якщо продавець і покупець дійшли згоди про списання заборгованості, значить продавець має 100%-ву впевненість, що її не повернуть.

Облік та оподаткування прощенної заборгованості в разі бартеру Увага: дебіторську заборгованість списують у рахунок резерву сумнівних боргів чи одразу на витрати

Прощену дебіторську заборгованість продавець списує проведеннями:

  • дебет рахунку 38 «Резерв сумнівних боргів» із кредитом рахунку 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками» — якщо підприємство створювало резерв сумнівних боргів;
  • дебет рахунку 944 «Сумнівні та безнадійні борги» із кредитом рахунку 36 — якщо резерву не створювали або його не вистачило.

Водночас друга сторона бартеру дзеркально списує кредиторську заборгованість за отримані товари проведеннями:

  • дебет рахунку 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками» із кредитом субрахунку 717 «Дохід від списання кредиторської заборгованості» — після спливу строку позовної давності;
  • дебет рахунку 63 із кредитом субрахунку 719 «Інші доходи від операційної діяльності» — якщо заборгованість списують до спливу строку позовної давності.

Пам’ятаємо, що списання заборгованості (прощення боргу), як будь-яка інша операція, потребує документально оформлення. Зазвичай для цього сторони підписують додаткову угоду.

ДФС запитує, чому немає прибутку: як відповісти, щоб відчепилися

Облік та оподаткування прощенної заборгованості в разі бартеру
Олег Січ керівник Об’єднаної редакції Експертус Головбух, ACCA DipIFR (rus)
Якщо ДФС вимагає пояснити причину збитків компанії — ви в зоні ризику. Не відповідайте, що у країні криза. Формальна відписка гарантує вам місце у плані перевірок. Поясніть податківцям, що сума прибутку (або збитку!) залежить від об’єктивних факторів. Стаття-тест допоможе позбутися зайвої інформації та сформувати правильну відповідь

 

Як оподаткувати списання заборгованостей за бартером

ПДВ за списаним бартерним боргом

Жодних спеціальних правил оподаткування ПДВ бартерних операцій немає. Адже обмін товарами з метою оподаткування ПДВ є їх постачанням (пп. 14.1.191 Податкового кодексу України; ПК)

Тому відчуження й отримання товарів в обліку ПДВ у межах таких операцій слід проводити за загальними правилами.

Так, сторони бартерного договору нараховують податкові зобов’язання з ПДВ за першою подією на дату:

  • або отримання компенсації за товар у вигляді отриманого товару від другоїсторони (в разі доплати — отримання доплати на рахунок);
  • або відвантаження товару другій стороні, залежності від того, яка з цих подій сталася раніше (ст. 187 ПК).

Облік та оподаткування прощенної заборгованості в разі бартеру Увага: пДВ за бартерними операціями обчислюють за загальними правилами

Нова податкова накладна: що чекає на бухгалтера з 1 грудня

Облік та оподаткування прощенної заборгованості в разі бартеру
Нижник Тетяна експерт Експертус Головбух
Не встигли бухгалтери познайомитись із податковою накладною, як Кабмін змінив ознаки, за якими ДФС моніторить і блокує податкові накладні та розрахунки коригування до них. Покроково і з прикладами про те: • які нові реквізити у податковій накладній; • як змінилася таблична частина податкової накладної; • яких новацій зазнав розрахунок коригування; • як тепер оформити зведену податкову накладну або за щоденними підсумками; • як філії складають чи отримують податкові накладні; • які особливості складання податкових накладних неплатнику ПДВ; • як виправляти помилки у податкових накладних

Разом із цим бартерні покупці формують податковий кредит на підставі податкових накладних, зареєстрованих у Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН).

А от подальша доля податкового кредиту за прощення боргу покупцеві за більш дорогий товар має два варіанти.

 


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"



зміст

Безплатний вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді