Облік малоцінних необоротних матеріальних активів

Бухгалтерам зчаста доводиться обліковувати необоротні активи з порівняно незначною первісною вартістю. Тож нагадаємо, що й до чого в разі здійснення обліку таких активів, а також окремо зупинимося на деяких труднощах, які можуть виникати у платників податку на прибуток і ПДВ

Перш ніж перейти до правил обліку малоцінних необоротних матеріальних активів (МНМА), з’ясуємо їх бухгалтерську природу.

Облік малоцінних необоротних матеріальних активів: головні засади

Отож до МНМА відносять об’єкти, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більший одного року або операційного циклу, якщо він довший за рік. При цьому вартісні ознаки таких активів не мають відповідати критерію для визнання основних засобів (п. 4, 5 П(С)БО 7 «Основні засоби»).

За бухгалтерською традицією орієнтиром для встановлення вартісного критерію визнання МНМА є норми податкового законодавства. Йдеться про підпункт 14.1.138 Податкового кодексу України (ПК), де зазначено, що до основних засобів відносять необоротні активи, вартість яких перевищує 6000 грн. І все ж обрання вартісного критерію для цілей бухгалтерського обліку МНМА є прерогативою підприємства. При цьому такий вартісний критерій можна вважати елементом облікової політики підприємства (п. 2.1 Методичних рекомендацій щодо облікової політики підприємства, затверджених наказом Мінфіну від 27.06.2013 № 635).

Загалом же бухгалтерські правила обліку МНМА є подібними до правил обліку основних засобів. Принаймні П(С)БО 7 не містить якихось специфічних норм, якими б керувалися бухгалтери під час формування первісної вартості МНМА чи їх ліквідації.

Життєвий цикл малоцінних необоротних матеріальних активів — у вигляді алгоритму


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді