Помилково отримали чи перерахували кошти: як повернути

Автор
провідний експерт з податкового обліку Експертус Головбух, канд. екон. наук, Київ
І платники, і банки інколи помиляються і переказують кошти «не туди». І «не тому». Вам помилково надійшли чужі кошти? Не поспішайте радіти, бо все одно доведеться їх повернути. А якщо маєте із неналежним платником будь-які договірні відносини — ще й нарахувати ПДВ. Проаналізуємо помилки, що трапляються під час переказу, і з’ясуємо, як їх виправити

Спрощена форма фіскального касового чека для ФОП

Які наслідки помилкового платежу

Закон України «Про платіжні послуги» від 30.06.2021 № 1591-IX (далі Закон № 1591) виділяє два типи помилкових платежів:

  • з вини банку — неналежна платіжна операція. Це  платіжна операція, внаслідок якої з вини особи, яка не є ініціатором або надавачем платіжних послуг, здійснюється списання коштів з рахунку неналежного платника та/або зарахування коштів на рахунок неналежного отримувача чи видача йому коштів у готівковій формі (ч. 42 ст. 1 Закону № 1591).
  • з вини платника — помилкова платіжна операція. Це  платіжна операція, внаслідок якої з вини надавача платіжних послуг здійснюється списання коштів з рахунку неналежного платника та/або зарахування коштів на рахунок неналежного отримувача чи видача йому коштів у готівковій формі (ч. 69 ст. 1 Закону № 1591).

Вид помилки й особа, що винна у помилковому переказі коштів, визначають і процедуру виправлення ситуації.

До відома! Порядок повернення коштів залежить від того, хто винен у помилковому переказі.

Трапляється також ситуація, коли неналежними є і платник, і отримувач коштів. Але на практиці таке буває рідко.

Коли винний у помилковому переказі банк

Якщо банк порушив правила розрахункових операцій і помилково переказав грошові кошти, він несе відповідальність.

Порядок повернення коштів залежить від того, хто винний у помилковому переказі.

Якщо у помилковому переказі винний платник

Платник відповідає за точність інформації, яку зазначає у документі на переказ коштів (ч. 1 ст. 87 Закону № 1591). Відтак, якщо він неправильно обрав чи оформив платіжний інструмент, — це його помилка. І відповідає він за неї особисто. Тому, якщо, наприклад, банк переказав кошти за неправильними реквізитами, які платник зазначив у платіжному дорученні, притягнути банк до відповідальності навряд чи вдасться.

Правильно заповнити реквізити платіжки — обов’язок особи, яка оформила цей документ і подала до обслуговуючого банку.

Як платник повертатиме свої помилково перераховані кошти, залежить від того, чи зарахували вже платіж на рахунок отримувача.

Як обліковувати помилкові кошти

Розглянемо, як обліковувати помилкові кошти.

Оприбутковує отримувач

Помилково отримані кошти оприбуткуйте проведенням: Д-т 311 «Поточні рахунки в національній валюті» — К-т 685 «Розрахунки з іншими кредиторами».

Отримання і повернення чужих коштів не призводить до виникнення доходів або витрат. Значить, не впливає на бухгалтерський фінрезультат. Якщо прострочите платіж, визнайте пеню і включіть її до дебету субрахунку 948 «Визнані штрафи, пені, неустойки».

Відображає платник

Неналежний платник відображає помилковий платіж проведенням: Д-т 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» — К-т 311. Коли кошти вам повернуть, зробіть зворотне проведення.

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді