Як виплачувати й оподаткувати дивіденди для юросіб

Кінцевою метою будь-якого комерційного підприємства є отримання прибутку. Розподіл такого прибутку здійснюють шляхом виплати дивідендів. Розглянемо порядок нарахування і виплати дивідендів засновникам — юридичним особам, а також облік і оподаткування цих операцій

Реінвестиція дивідендів ▶️

Наразі права учасників господарських товариств, порядок розподілу прибутку, у тому числі виплати дивідендів і їх розподілу, визначають Цивільний та Господарський кодекси України, Закон України «Про господарські товариства» від 19.09.1991 № 1576-XII (далі — Закон № 1576).

Розподіл дивідендів у господарському товаристві

Учасники товариства мають право брати участь у розподілі прибутку товариства й одержувати його частку, таку як виплата дивідендів засновнику.

Дивідендами вважають частину чистого прибутку, розподілену між учасниками (власниками) відповідно до частки їх участі у власному капіталі підприємства (п. 4 П(С)БО 15 «Дохід»). Тож загальний розмір дивідендів не може перевищувати величини, яку наведено в рядку 2350 Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід, форма № 2) відповідного періоду, за який виплачують дивіденди.

Варто пам’ятати, що право отримати частину прибутку (дивіденди) пропорційно своїй частці має кожна з осіб, що є учасниками товариства на початок строку виплати дивідендів. Умови розподілу прибутку, зокрема, строки і порядок виплати дивідендів, мають бути прописані в установчих документах господарського товариства.

Якщо коротко, процес від розподілу дивідендів до їх виплати має бути таким.

Спочатку на загальних зборах засновників приймають рішення про виплату дивідендів. Розмір виплат залежить від частки засновників у статутному капіталі. Прийняте рішення фіксують у відповідному протоколі.

На підставі протоколу керівник підприємства видає наказ про нарахування й виплату дивідендів. Наказ передають до бухгалтерії, яка має нарахувати дивіденди, виплатити їх засновникам і відобразити ці операції в обліку.

Шукайте приклади оформлення документів у системі Експертус Головбух

Складання та подання податкової декларації з рентної плати для місячних платників податку Увага: правомірність розподілу прибутку підтверджують такі документи:

  • статут підприємства;
  • протокол загальних зборів засновників;
  • наказ керівника підприємства.

Однак перелічені правила поширюються лише на господарські товариства, якими визнають підприємства (установи, організації), створені на засадах угоди між юридичними особами і громадянами шляхом об’єднання їх майна та підприємницької діяльності з метою одержання прибутку.

Відповідно до статті 1 Закону № 1576 до господарських товариств належать:

  • акціонерні товариства (АТ);
  • товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ);
  • товариства з додатковою відповідальністю;
  • повні товариства;
  • командитні товариства.

Як бачимо, до переліку господарських товариств не увійшли приватні підприємства. Адже такі підприємства діють на засадах приватної власності громадян чи суб’єкта господарювання — юридичної особи.

Отже, правила щодо розподілу прибутку і виплати дивідендів не поширюються на підприємства із приватною формою власності. На цих підприємствах загальних зборів із цього приводу не проводять, оскільки прибуток, отриманий в результаті діяльності приватного підприємства, належить засновникові. Тому прибуток розподіляють на підставі письмового розпорядження засновника приватного підприємства.

Чи застосовувати РРО у разі часткової оплати продукції через POS-термінал Читайте у продовженні статті:


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді