Звіт про фінансові результати

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
У комплекті фінансової звітності Звіт про фінансові результати можна назвати найважливішим. Він відображає результати діяльності підприємства протягом звітного періоду у вигляді прибутку чи збитку, а один з його показників – фінансовий результат до оподаткування – наразі є базою для нарахування податку на прибуток. Заповнення звіту про фінансові результати – тема цієї статті.

 

Звіт про фінансові результати підприємства

Повна назва звіту – звіт про фінансові результати (звіт про сукупний дохід). Він містить інформацію про доходи, витрати, фінансові результати та сукупний дохід. У звітності за МСФЗ у «чистому вигляді» носить назву звіт про сукупні доходи – як один звіт, або ж подається як звіт про прибутки та збитки (1) + звіт про інший сукупний дохід (2) – як два окремих звіти.

Звіт про фінансові результати містить елементи, які наведено у таблиці нижче.

ОСОБЛИВОСТІ ЗАПОВНЕННЯ РІЗНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ЗВІТУ ПРО ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ

Елементи звіту про фінансові результати

Деякі нюанси розкриття

Розділ

доходи та витрати підприємства від операційної діяльності, фінансовий результат операційної діяльності (прибуток/збиток)

операційна діяльність – це основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю. Ключовими показниками є:

  • чистий дохід = виручка – ПДВ, акцизний збір, знижки, вартість повернутих товарів, доходи, що належать комітентам;
  • валовий прибуток = чистий дохід – собівартість.

До складу чистого доходу включаються також доходи від здавання в оренду інвестиційної нерухомості. У разі здавання основних засобів, які не обліковуються як інвестиційна нерухомість, такі доходи входять до складу інших операційних доходів. Також до цього блоку потрапляють доходи (витрати) від курсових різниць, зокрема по поточним рахункам та пов’язані з операційною діяльністю.

Також тут відображається продаж основних засобів, які були попередньо переведені до груп вибуття – через інші операційні доходи, інші операційні витрати

І

інші доходи та витрати, у т.ч. фінансові, фінансовий результат до оподаткування (прибуток/збиток).

сюди відноситься інвестиційна та фінансова діяльність підприємства: 

  • дивіденди, відсотки по кредитах та інші доходи, отримані від фінансових інвестицій;
  • доходи (витрати) за методом участі в капіталі;
  • доходи (витрати) від реалізації фінансових інвестицій;
  • доходи (витрати) від неопераційних курсових різниць

витрати (доходи) з податку на прибуток.

витрати з податку на прибуток наводять з податкової декларації з урахуванням НП(С)БО 17 «Податок на прибуток», тобто обліку відстрочених податкових активів і зобов’язань. Малі та мікропідприємства на застосовують цей стандарт, том можуть одразу наводити суму податку з декларації.

Дохід з податку на прибуток можливий при списанні відстрочених податкових зобов’язань за НП(С)БО 17.

Щодо платників єдиного податку, то вони залишають даний рядок порожнім. Вони повинні відображати єдиний податок у складі адміністративних витрат у блоці операційної діяльності загального звіту про фінансові результати (п. 18 НП(С)БО 16 «Витрати») або у складі рядка «Інші витрати», якщо користуються звітом згідно НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність»

чистий прибуток (збиток)

це арифметична різниця між усіма доходами та витратами підприємства по всім видам діяльності

сукупний дохід

наводиться інформація про інший сукупний дохід та розраховується сукупний дохід підприємства, отриманий у звітному періоді

ІІ

елементи операційних витрат

тут наводиться класифікація затрат підприємства за економічними елементами за вирахуванням внутрішнього обороту, тобто продукції, яку підприємство спожило саме у себе.

Собівартість реалізованих товарів, продукції, інших запасів у цьому розділі не наводиться.

Сума по даному розділу не обов’язково має співпадати з чимось з розділом І. Наприклад, списання сировини у виробництво є матеріальними затратами у розділі ІІ, але ніяк не відображається у розділі І, так як не є витратами з точки зору НП(С)БО 16.

Також інші операційні витрати з розділу І та інші операційні витрати з розділу ІІ – це різні за своєю суттю показники. У розділі ІІ зокрема не відображаються втрати від курсових різниць, знецінення запасів, псування цінностей, списання та уцінки активів, суми фінансових санкцій тощо. До інших операційних витрат розділу ІІ включається вартість робіт, послуг сторонніх підприємств.

Ведення 8-го класу рахунків, який необов’язковий, може полегшити заповнення даного розділу

ІІІ

показники прибутковості акцій.

заповнюють тільки акціонерні товариства, прості акції або потенційні прості акції яких відкрито продаються та купуються на фондових біржах, включаючи товариства, які перебувають у процесі випуску таких акцій

ІV

 

 

Сукупний дохід у звіті про фінансові результати

Цей термін – «сукупний дохід» – покладено в назву даного фінансового звіту. Він порівняно новий (з 2013 р.), тому розглянемо, що ж це таке і для чого він потрібний у даному звіті.

Сукупний дохід – зміни у власному капіталі протягом звітного періоду внаслідок господарських операцій та інших подій (за винятком змін капіталу за рахунок операцій з власниками).

Таким чином, фінансовий результат підприємства та сукупний дохід – це не одне й те саме. По-суті, маємо таке співвідношення:

Сукупний дохід

(форма № 2)

=

Чистий прибуток

(збиток)

(розділ І форми № 2)

+

Інший сукупний дохід (розділ ІІ форми № 2)

 

Інший сукупний дохід – доходи і витрати, які не включені до фінансових результатів підприємства, а саме:

  • дооцінка (уцінка) необоротних активів, у т.ч. основних засобів;
  • дооцінка (уцінка) фінансових інструментів;
  • накопичені курсові різниці, що відображаються у складі власного капіталу;
  • частка іншого сукупного доходу асоційованих та спільних підприємств.

Для чого це потрібно? Введення показника сукупного доходу у звіт про фінансові результати – це адаптація національної звітності до вимог МСБО 1 та Концептуальної основи фінансової звітності, де «дохід» трактується досить широко як збільшення власного капіталу (за виключенням операцій з засновниками (власниками)):

Зміна власного капіталу

(форма № 1)

=

Чистий прибуток (збиток)

+

Інший сукупний дохід

+

Зміни внаслідок операцій з власниками та виправленням помилок

(форма № 3)

Сукупний дохід

(форма № 2)

Таким чином, сукупний дохід є показником, який логічно пов’язую баланс (звіт про фінансовий стан), звіт про фінансові результати (про сукупний дохід) та звіт про власний капітал.

 

Форма звіту про фінансові результати 2023

Суб’єкти господарювання застосовують форми (формати) звіту про фінансові результати, які наведені у таблиці нижче.

 

РІЗНІ ФОРМИ ЗВІТУ ПРО ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ

Назва та призначення форми звіту

Нормативний документ, яким затверджена форма звіту

Хто застосовує

звіт про фінансові результати (про сукупний дохід) (форма № 2)

 

НП(С)БО 1

(Додаток 1)

середні та великі підприємства*.

Застосовується підприємствами різних галузей, у т.ч. страховими компаніями

консолідований звіт про фінансові результати (про сукупний дохід) (форма № 2-К)

НП(С)БО 1

(Додаток 2)

материнське підприємство, що має контрольовані підприємства, тобто підприємства, які зобов’язані складати консолідовану фінансову звітність за НП(С)БО 2 «Консолідована фінансова звітність»

у складі фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва:

  • Звіт про фінансові результати (форма № 2-м)

НП(С)БО 25

(Додаток 1)

малі підприємства*, що не ведуть спрощений бухоблік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства

у складі спрощеного фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва:

  • Звіт про фінансові результати (форма № 2-мс)

НП(С)БО 25

(Додаток 2)

  • єдиноподатники-юрособи (3 група)*;
  • мікропідприємства (2)**;
  • непідприємницькі товариства

звіт про сукупний дохід у форматі МСФЗ. Або 2 окремих звіти

МСБО 1

підприємства, які подать фінансову звітність інвесторам за МСФЗ або виходять на міжнародні ринки капіталу. Складається й подається у держоргани на основі таксономії, затвердженої форми звіту немає

* єдиноподатники 3 групи (юрособи), можливо, мають такі права щодо подачі фінансової звітності для мікропідприємств за НП(С)БО 25 востаннє – за 2022 рік. Справа в тому, що Мінфін уже підготував оновлення до НП(С)БО 25 (його можна знайти на сайті Мінфіну – від 30.11.2022). За цим оновленням такі єдиноподатники будуть керуватися загальним правилом щодо типів підприємств за їхнім розміром. Тобто, якщо вони належать за Законом про бухоблік до мікропідприємств, то тоді готуватимуть звіти про фінансові результати за формою 2-мс, якщо до малих підприємств – за формою № 2-м і т.д.;

** у класифікації за Законом про бухоблік має виконуватися принаймні 2 з таких критеріїв (сукупна балансова вартість активів/чистий дохід/середня чисельність працівників):

  • велике підприємство – понад 20 млн євро/ більше 40 млн євро/ понад 250 осіб;
  • середнє підприємство – до 20 млн євро/до 40 млн. євро /до 250 осіб;
  • мале підприємство – до 4 млн євро / до 8 млн євро /до 50 осіб; 
  • мікропідприємство – до 350 тис. євро/до 700 тис. євро/до 10 осіб

 

Звіт про фінансові результати: алгоритм заповнення

Складається звіт про фінансові результати уже після складання балансу теж на основі попередньо складеного оборотно-сальдового балансу підприємства (для звіту про фінансові результати можна достатньо й просто оборотної відомості), але з увагою на обороти по рахунках 7 і 9 класу (також 8 класу, якщо він застосовується).

Зверніть увагу, що:

  • показники про витрати й збитки, вирахування з доходу у розділах І, ІІІ, IV слід наводити в дужках (п. 5 р. ІІ НП(С)БО 1, п. 4 р. ІІ НП(С)БО 25). Запис у дужках означає знак «–»;
  • звіт у цілому заповнюється з округленням у тис. грн. При цьому округлення здійснюється до цілих. Виняток – розділ IV, який заповнюють акціонерні товариства, – у грн з копійками;
  • звіт охоплює результати діяльності всього підприємства в цілому, включаючи його підрозділи, філіали. Якщо підприємство здійснює спільну діяльність, то до звіту ще й входять результати такої спільної діяльності, які включаються на пропорційній основі.

Взаємозв’язок рахунків бухгалтерського обліку та звіту про фінансові результати наведено у таблиці нижче.

 

АЛГОРИТМ ЗАПОВНЕННЯ ЗВІТУ ПРО ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ

Стаття звіту про фінансові результати

Код

рядка

Джерела інформації

Розділ І «Фінансові результати»

чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

2000

обороти за Дт субрахунків 701, 702, 703 із Кт 791 за мінусом оборотів за Дт субрахунку 704

собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)

2050

обороти за Дт 901, 902, 903

Валовий:

- прибуток

2090

позитивне значення: ряд. 2000 + ряд. 2010 – ряд. 2050 – ряд. 2070.

- збиток

2095

від’ємне значення (див. ряд. 2090)

інші операційні доходи

2120

обороти за Дт рахунка 71 із Кт 791

адміністративні витрати

2130

обороти за Кт рахунка 92 із Дт 791

витрати на збут

2150

обороти за Кт рахунка 93 із Дт 791

інші операційні витрати

2180

обороти за Кт рахунка 94 з Дт 791

фінрезультати від операційної діяльності:

– прибуток

2190

позитивне значення: ряд. 2090 (ряд. 2095) + (–) 2105 +/– 2110 + ряд. 2120 – ряд. 2130 – ряд. 2150 – ряд. 2180

– збиток

2195

від’ємне значення (див. ряд. 2190)

інші фінансові доходи

2220

обороти за Дт рахунка 73 із Кт субрахунку 792

інші доходи

2240

обороти за Дт рахунка 74 Кт субрахунку 793

фінансові витрати

2250

обороти за Дт субрахунку 792 з Кт рахунка 95

інші витрати

2270

обороти за Дт субрахунку 793 з Кт рахунка 97

фінрезультати від звичайної діяльності до оподаткування:

– прибуток

2290

позитивне значення: ряд. 2190 (ряд. 2195) + ряд. 2200 + ряд. 2220 + ряд. 2240 – ряд. 2250 – ряд. 2255 – ряд. 2270 +/– ряд. 2275

– збиток

2295

від’ємне значення (див. ряд. 2290)

витрати (дохід) з податку на прибуток

2300

обороти Дт 791 із Кт 98 (витрати) / Дт 98 із Кт 791 (доходи)

прибуток (збиток) від припиненої діяльності до оподаткування

2305

вибірка із кредитових або дебетових оборотів рахунка 79, яка відображає фінансовий результат від припиненої діяльності

чистий фінрезультат:

– прибуток

2350

позитивне значення: ряд. 2290 (ряд. 2295) +/– ряд. 2300 + /– ряд. 2305

– збиток

2355

від’ємне значення (див. ряд. 2350)

Розділ ІІ «Сукупний дохід»

дооцінка (уцінка) необоротних активів

2400

оборот Кт 411, 412, 414 мінус обороти Дт 411, 412, 414

дооцінка (уцінка) фінансових інструментів

2410

оборот за Кт 413 або оборот за Дт 413

накопичені курсові різниці

2410

обороти за Кт 423 мінус оборот за Дт 423

частка іншого сукупного доходу асоційований та спільних підприємств

2415

обороти за Кт 42 мінус обороти за Дт 42 (у частині частки іншого сукупного доходу асоційованих і спільних підприємств)

інший сукупний дохід

2445

обороти за Кт 424, 425 мінус оборот за Дт 424, 425

інший сукупний дохід до оподаткування

2450

ряд. 2400 + ряд. 2405 + ряд. 2410 + ряд. 2415 + ряд. 2445

податок на прибуток пов’язаний з іншим сукупним доходом

2455

відображається сума податку на прибуток, яка пов’язана з іншим сукупним доходом, яку слід визначити розрахунковим шляхом

інший сукупний дохід

2460

ряд. 2450 +/– ряд. 2455

сукупний дохід (сума рядків 2350, 2355, 2460)

2465

ряд 2350 (ряд. 2355) + ряд. 2460

Розділ ІІІ «Елементи операційних витрат»

матеріальні затрати

2500

відображаються усі затрати матеріалів, сировини, палива, інших виробничих запасів на виробництво, загальновиробничі, адміністративні, збутові та інші потреби підприємства (крім витрат на виробництво продукції власного виробництва і вартості поворотних відходів власного виробництва). Дт 23, 91-94 Кт 20 (крім 205), Кт 20,21, 22, 27

витрати на оплату праці

2505

нарахована заробітна плата по всім працівникам за період, а також нарахування забезпечення (резерву) оплати відпусток. Також нарахування лікарняних. Дт 23, 91-94 Кт 661, 663, 471

відрахування на соціальні заходи

2510

відображаються суми нарахованого ЄСВ за період, у т.ч. створення забезпечення (резерву) відпусток у частині покриття ЄСВ. Також сюди входить нарахування ЄСВ по лікарняним. Обороти Дт 23, 91-94 Кт 651, 471

амортизація

2515

відображаються суми нарахованої амортизації (зносу за період) по всім основним засобам, малоцінним необоротним матеріальним активам, нематеріальним активам. Дт 23, 91-94 Кт 13

інші операційні витрати

2520

сума інших витрат, зокрема послуги сторонніх організацій. Дт 23, 91-94 Кт 30, 31, 33-39, 47, 63, 68

РАЗОМ

2550

сума рядків 2500­-2520

Розділ IV «Розрахунок прибутковості акцій»

середньорічна кількість простих акцій

2600

здійснюється згідно з п. 5 НП(С)БО 24 «Прибуток на акцію»

(кількість акцій в обігу × кількість днів, протягом яких акція знаходилася в обігу) / кількість днів у звітному періоді. приклад є в Додатку 1 до НП(С)БО 24

скоригована середньорічна кількість простих акцій

2605

середньорічна кількість простих акцій (ряд. 2600) + середньорічна кількість акцій, які надійдуть в обігу у разі конвертації розбавляючих простих акцій

чистий прибуток (збиток) на одну просту акцію

2610

(сума чистого прибутку (збитку) (ряд. 2350 або 2355) – сума дивідендів на привілейовані акції)) /середньорічна кількість простих акцій в обігу

скоригований чистий прибуток (збиток) на одну просту акцію

2615

сума відкоригованого чистого прибутку (збитку) / відкоригована середньорічна кількість простих акцій в обігу (ряд. 2605)

Сума відкоригованого чистого прибутку (збитку) знаходиться:

Чистий прибуток (збиток) (ряд. 2350 або 2355) – Дивіденди на привілейовані акції + Дивіденди (після сплати процентів і податків), визнані у звітному періоді щодо розбавляючих потенційних простих акцій +/–Інші доходи (витрати), що виникають у разі конвертації простих акцій

дивіденди на одну просту акцію

2650

сума оголошених дивідендів / кількість простих акцій, за якими виплачуються дивіденди

 

 

Додатково вписувані рядки до Звіту про фінансові результати

Вищенаведений перелік рядків Звіту про фінансові результати, який також можна бачити у стандартній формі цього звіту з НП(С)БО 1, може бути розширений. Перелік таких додаткових рядків, які можна ввести до Звіту за умови істотності їхніх сум можна знайти у Додатку 3 до НП(С)БО 1. Однак це не означає, що їхніх елементів немає у стандартній формі – вони просто «розчиняються» у стандартних рядка. Додаткові ж рядки, у разі їхнього введення лише деталізують основні рядки, до яких вони стосуються, та не беруть участі у підрахунку фінансових результатів та інших підсумків. Код таких рядків починається з «2». Серед таких рядків:

  • 2121 – Дохід від зміни вартості активів, які оцінюються за справедливою вартістю;
  • 2241 – Дохід від благодійної допомоги.

Винятком із загального правила є додаткові статті страховиків. Вони для страховиків обов’язкові та беруть участь у підрахунку загальних результатів.

 

 


Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Головбух»

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді