Реінвестиція дивідендів 2021

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Реінвестиція дивідендів — це збільшення статутного капіталу за рахунок дивідендів. Як оподаткувати реінвестицію дивідендів, як відобразити реінвестицію дивідендів у бухгалтерському обліку — розповімо у статті.

Що таке реінвестиція дивідендів

Збільшення статутного капіталу через зароблений прибуток підприємством може відбутися двома шляхами:

  • традиційний – дивіденди спочатку дійсно нараховуються, а потім за рахунок них збільшується статутний капітал;
  • прямий – збільшення статутного капіталу здійснюється напряму за рахунок нерозподіленого прибутку без окремої операції з нарахування дивідендів.
Реінвестиція дивідендів 2020

Виходить, що при традиційному способі маємо одразу три операції:

  • нарахування дивідендів (1);
  • збільшення статутного капіталу з нарахуванням боргу учасників (2);
  • взаємозалік боргу учасника перед підприємством по внеску до статутного капіталу та боргу підприємства перед учасником по дивідендам (3).

При прямому способі все відбувається лише у 2 кроки:

  • розподіл прибутку з його зарахуванням у рахунок збільшення статутного капіталу (1);
  • збільшення статутного капіталу за рахунок розподіленої частини прибутку (2).

В обох варіантах учасники ніяких грошових платежів від підприємства не утримують. Також усе треба зафіксувати у статуті ТОВ чи іншого підприємства й подати зміни до держреєстратора.

Реінвестиція дивідендів ТОВ

Нюанси реінвестиції дивідендів у ТОВ, ТДВ, АТ та ПП. Прямий варіант можливий тільки у ТОВ і ТДВ (ст. 17 Закону «Про товариства з обмеженою і додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 № 2275, далі – Закон про ТОВ). Це названо збільшенням статутного капіталу без додаткових внесків. При цьому ставиться одна умова – таке збільшення не повинно змінювати співвідношення (пропорції) розмірів часток учасників у статутному капіталі ТОВ (ТДВ).

При традиційному способі збільшення статутного капіталу у ТОВ зарахування дивідендів, по-суті, можна розглядати як додатковий внесок. Це відповідає ст. 16 Закону про ТОВ, адже внесок може бути як у грошовій формі, так і майном. Дивіденди – це різновид майна.

Увага: пряме збільшення статутного капіталу через прибуток – тільки у ТОВ і ТДВ.

Щодо акціонерних товариств (АТ), то у них прямий спосіб не передбачений – там збільшення статутного капіталу здійснюється лише за рахунок внесків (ст. 15 Закону “Про АТ” від 17.09.2008 р. № 514).

У приватних підприємств (ПП) правове регулювання досить розмите, то у них все залежить від того, що прописано у статуті. Якщо напряму збільшення статутного капіталу через нерозподілений прибуток там не передбачено, то краще проводити операцію традиційним шляхом – через проміжне нарахування дивідендів.

Реінвестиція дивідендів: оподаткування

ДПС обидва варіанти – традиційний і прямий – розглядає як реінвестиції дивідендів, тому оподаткування в обох підходах ОДНАКОВЕ (індивідуальна податкова консультація ДФС від 03.04.2019 р. № 1409/ІПК/26-15-12-03-11, далі – ІПК № 1409). Це значить, що в обох ситуаціях:

  • авансовий внесок з податку на прибуток є за тими ж правилами, що й при звичайному нарахуванні дивідендів. Наприклад, якщо дивіденди нараховуються тільки фізособам, то авансовий внесок буде відсутній;
  • ПДФО немає (за пп. 165.1.18 ПКУ). За умови, що немає збільшення пропорції частки в учасника. При прямому способі воно й неможливе, так як це вимога ст. 17 Закону про ТОВ – пропорції часток учасників при збільшенні статутного капіталу не змінюються;
  • військовий збір є. Це дещо незвично, так як коли немає ПДФО, то зазвичай немає й військового збору. Однак, при реінвестиції діє виняток на підставі пп. 1.7 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ, де згадано доходу, які визначені пп. 165.1.18 ПКУ. Таким чином, військовий збір треба, на що вказують і податківці у ІПК № 1409.

Виходить, що якщо у ТОВ учасниками є лише фізособи, то за обох підходів – традиційному і прямому – з суми прибутку, який направлений на збільшення статутного капіталу слід утримати військовий збір.

Увага: при реінвестиції дивідендів утримується лише військовий збір.

Чому дивідендів немає, але оподаткування є

При прямому збільшенні статутного капіталу у ТОВ на підставі ст. 17 Закону про ТОВ у податківців у листі логіка наступна:

  • дивіденди – це платіж на користь власника корпоративних прав (пп. 14.1.49 ПК);
  • так як у власника збільшується розмір внеску до статутного капіталу, то такий платіж по факту є і відбувається у негрошовій формі.

Через це й виникає оподаткування незалежно від того чи нараховувалися дивіденди. Податківці також розглядають таку операцію в ІПК № 1409 як реінвестицію дивідендів, так як відбувається збільшення статутного капіталу за рахунок прибутку, отриманого від інвестиційних операцій. Під інвестиційні операції вони відносять зокрема операції з корпоративними правами (пп. “в” пп. 14.1.81 ПКУ).

Увага: рекомендуємо дотримуватися позиції ДПС і оподатковувати реінвестицію дивідендів завжди, у якій би формі вона не відбувалася.

Як утримати військовий збір при реінвестиції

Проблемою сплати військового збору при реінвестиції дивідендів є те, що ніякого грошового нарахування фактично не відбувається, а тому утримати цей податок практично ні з чого. Якщо учасник є працівником підприємства, то проблема розв’язується – у нього є зарплата, з якої можна утримати військовий збір. Якщо ж ні, то якщо сплатити цей військовий збір за нього, то такий платіж розцінюється як додаткове благо, яке теж треба оподатковувати (лист ДФС від 28.12.2016 р. № 28351/6/99-99-13-02-03-15).

У такій ситуації вихід залишається один – учасник має внести суму військового збору, який треба сплатити, на рахунок або в касу підприємства.

Реінвестиція дивідендів: проводки

Розглянем типові бухгалтерські проведення для збільшення статутного капіталу через реінвестицію дивідендів:

Зміст господарської операції

Дт

Кт

Сума

Традиційний спосіб реінвестиції дивідендів

1

Здійснений розподіл прибутку

441

443

100000

2

Нараховані дивіденди учасникам-фізособам

443

671

100000

3

Відображено борг учасників по військовому збору

377

642

1500

4

Реінвестиція дивідендів

671

46

100000

5

Внесок учасниками військового збору на рахунок підприємства

311

377

1500

6

Сплата військового збору у бюджет

642

311

1500

7

Реєстрація збільшення статутного капіталу

46

401

100000

Прямий спосіб реінвестиції дивідендів у ТОВ

1

Здійснений розподіл прибутку

441

443

100000

2

Прибуток спрямований на збільшення статутного капіталу (реінвестиція дивідендів)

443

401

10000

3

Відображений борг учасників-фізосіб за військовим збором

377

642

1500

4

Внесок учасниками військового збору на рахунок ТОВ

311

377

1500

5

Сплата військового збору у бюджет

642

311

1500

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді