Договір про надання поворотної фінансової допомоги

UA RU
Автор
головний редактор системи «Експертус Головбух»
Скачати бланк договору поворотної фінансової допомоги, а також дізнатися про вимоги до договору поворотної фінансової допомоги, та на який максимальний строк можна укласти договір про поворотну фінансову допомогу зможете у статті

Бланк договору поворотної фінансової допомоги

Договір поворотної фінансової допомоги укладають у письмовій формі. Винятком є випадки, коли допомогу надає фізособа в розмірі, що не перевищує 170 грн (10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). У такому разі можна укласти договір в усній формі (ст. 1047 Цивільного кодексу України; даліЦК).

Посвідчувати договір позики нотаріально не обов’язково. Однак якщо одна зі сторін виявила таке бажання, це робити не заборонено. У такому разі сплачують держмито у розмірі 1% суми договору, але не менше за один нмдг (пп. «д» п. 3 ст. 3 Декрету КМУ «Про державне мито» від 21.01.1993 № 7-93).

Увага: нотаріально посвідчувати такий договір не треба. Але за бажанням сторін його можна нотаріально посвідчити.

Якщо договір укладають у письмовій формі, доцільно прописати в ньому суму позики, умову безвідсотковості, строки і спосіб повернення.

У договорі зазначають: предмет договору, умови надання, строк і порядок повернення коштів та відповідальність сторін. Крім того, вказують місце складання, дату та найменування, реквізити та підписи сторін.

Обов’язково зазначають у договорі строк повернення фінансової допомоги. Адже контролери часто визнають фінансову допомогу безповоротною, якщо в договорі немає умови щодо строків її повернення.

СКАЧАТИ ДОГОВІР ПОВОРОТНОЇ ФІНАНСОВОЇ ДОПОМОГИ ⤵️

Договір про надання поворотної фінансової допомоги

Строк договору поворотної фінансової допомоги

Чинне законодавство не передбачає максимального строку, на який можна укласти договір про поворотну фінансову допомогу (за суттю — договір позики з працівником підприємства), незалежно від того, хто є сторонами такого договору.

Сторони на власний розсуд визначають або конкретну дату повернення, або строк із моменту першої вимоги надавача фіндопомоги (позики) повернути надану допомогу (протягом 30 календарних днів із дня пред’явлення вимоги відповідно до ч. 1 ст. 1049 ЦК).

Сторони договору вільні й у визначенні порядку передачі/повернення фіндопомоги — через касу підприємства або через банк (шляхом перерахування на банківський рахунок позичальника/позикодавця).

Розмір готівкових розрахунків між фізособою та підприємством обмежений — 50 000 гривень упродовж одного дня (п. 6 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» від 29.12.2017 № 148; далі Положення № 148). Таке обмеження стосується розрахунків за правочинами щодо будь-яких матеріальних і нематеріальних благ, які можна оцінити у грошовій формі, у т. ч. розрахунків за договорами, пов’язаними з корпоративними правами, наданням або поверненням позики, виплатою неустойки (лист ДФС від 21.07.2014 № 25/6/99-99-22-06-03-15/415). Платежі понад встановлену граничну суму проводять через банки шляхом перерахування коштів із поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку для подальшого їх перерахування на поточні рахунки.

Тож якщо сума фіндопомоги перевищує 50 тисяч гривень, її необхідно поділити на частини не більше за цю граничну межу і вносити/повертати до/з каси в різні дні.

Кількість підприємств (підприємців) та фізичних осіб, з якими розраховуються протягом дня, не обмежується (п. 6 Положення № 148).



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді