До 30 червня встановіть ліміт каси

До кінця червня всі підприємства мають розробити нові положення про оприбуткування каси та розрахунку ліміту каси. Такий строк Нацбанк встановив і для переходу на нові форми касових документів. Та це не всі зміни, що запровадив НБУ у своїй постанові від 24.05.2018 № 54

Нацбанк визначив граничну дату, до якої підприємства мусять затвердити порядок оприбуткування готівки та розрахунку ліміту каси. Це 30 червня 2018 року. До цієї дати маєте встановити й новий ліміт каси. Таку вимогу містить пункт 1-2 постанови Правління НБУ від 29.12.2017 № 148 «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» (далі — Порядок № 148).

Тож до кінця цього місяця маєте час, аби розробити й затвердити нові порядки і встановити ліміт каси. А поки можете користуватися лімітами, що встановили раніше.

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Перехідний період для касових документів

Нові форми касових документів, наведені у Положенні № 148, діють із 05.01.2018. Але обов’язково їх застосовуватимете з 01.07.2018.

Поки що можете використовувати старі форми:

Тож, якщо з певних причин ви досі не перейшли на нові форми, затверджені Положенням № 148, законодавства не порушили. П’ятикратного штрафу за неоприбуткування готівки за статтею 1 Указу Президента України від 12.06.1995 № 436/95, не буде. А от якщо після спливу цього строку користуватиметесь застарілими формами касових документів, це вважатимуть порушенням касової дисципліни.

Запис у КОРО вважатимуть оприбуткуванням готівки

Регулятор змінив визначення терміна «оприбуткування готівки». Так, із 01.06.2018 оприбуткування готівки — це проведення суб’єктами господарювання обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі, книзі обліку доходів і витрат, книзі обліку доходів, фіскальному звітному чеку, розрахунковій квитанції.

Тобто оприбуткуванням готівки вважають запис в КОРО плюс підклеювання фіскального звітного чека в КОРО на РРО.

Як і раніше, готівку, що надійшла до кас, оприбутковуйте в день її одержання у повній сумі (п. 11 Положення № 148).

30.06.2018 до цієї дати розробіть і затвердьте порядки оприбуткування готівки у касі й розрахунку ліміту каси

Оприбуткування готівки можете підтвердити і такими документами:

1) квитанція до прибуткового документа банку на внесення готівки, яку підписали відповідальні особи банку і засвідчили печаткою банку;

2) квитанція/чек банкомата або програмно-технічного комплексу самообслуговування;

3) оригінал (а не копія!) супровідної відомості до сумки з готівковою виручкою (готівкою), засвідчений підписом і відбитком печатки інкасатора-збирача;

4) чек платіжного термінала, якщо інкасацію коштів проводили у режимі реального часу з використанням платіжних терміналів.

Інструкція для касира, або Квест «Продай товар через РРО»

До 30 червня встановіть ліміт каси
Тетяна Нижникексперт Експертус Головбух
Касиру не буває сумно: пробивай товар, контролюй стрічку в РРО, роздруковуй чеки, підклеюй звіти... Голова йде обертом. А раптом вимкнули світло чи зламався касовий апарат — куди бігти? Спокійно! Усе під контролем. «Головбух» розробив для вас пам’ятку

Готівкові обмеження для фізосіб переписали

Пункт 7 Положення № 148 виклали у новій редакції. Тепер фізособи-громадяни можуть розрахуватися готівкою із суб’єктами господарювання (підприємствами і фізичними особами — підприємцями) протягом одного дня за одним або декількома платіжними документами у розмірі до 50 тис. грн включно.

Платежі, що перевищують 50 тис. грн, мають проводити через банки/небанківські фінустанови шляхом:

  • переказу коштів із поточного рахунку на поточний рахунок;
  • внесення коштів до банку/небанківської фінустанови для подальшого їх переказу на поточні рахунки у банку.

На перший погляд, це таке саме обмеження, що діяло раніше. Але досі кількість суб’єктів господарювання та фізичних осіб, з якими проводили готівкові розрахунки, протягом дня не обмежували. Тепер, якщо читати буквально пункт 7 Положення № 148, доходимо висновку, що обмежується загалом сума розрахунків протягом дня, а не за кожною операцією чи з кожним контрагентом.

Тобто є підстави вважати, що Нацбанк «лімітуватиме» для фізичних осіб суму вихідних готівкових платежів із суб’єктами господарювання за день.

Аби підтвердити це, чекатимемо на відповідне роз’яснення Національного банку.

Інвалютні операції: імпорт, експорт товарів, курсові різниці, валютні обмеження

До 30 червня встановіть ліміт каси
МОРОЗОВСЬКА Галинаексперт з питань обліку та оподаткування
Роз’яснення контролерів і судова практика з таких питань: • валютні обмеження: обов’язковий продаж валюти, зарахування зустрічних однорідних вимог, розрахунки за старими боргами, виплата дивідендів нерезидентам тощо; • облікова політика: які норми щодо інвалюти прописати; • як обраний варіант обліку валюти вплине на податок на прибуток; курсові різниці; • механізм розрахунку й обліку курсових різниць; • чи складати первинний документ на курсові різниці; • облік доходів і витрат від купівлі валюти; • облік послуг банку; • обов’язковий продаж інвалюти; • облікові наслідки продажу; • курсові різниці; • первісна вартість імпортних товарів; • облік витрат на страхування, транспортних витрат тощо; • як визначити базу з ПДВ у разі продажу імпортних товарів; • облік безоплатно отриманих від нерезидента товарів


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді