Видатковий касовий ордер 2023

UA RU
Автор
керівник видавничої групи «Головбух-Держзакупівлі»
Видатковий касовий ордер – це обов’язковий документ, якщо підприємство має касу та видає готівку на господарські потреби чи передає її до банку. Коли заповнюєте форму, зважайте на все – від форми бланку до заповнення реквізитів. У консультації розповімо про заповнення видаткового касового ордера.

 

 

 

Видатковий касовий ордер – це документ (п. 26 розділу ІІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою КМУ від 29.12.2017 № 148), який використовують для оформлення видачі готівки з каси у наступних ситуаціях:

  • внесення готівки в банк;
  • видача готівки на відрядження;
  • виплата зарплати;
  • оплата отриманої продукції.

Його приклад та порядок заповнення основних реквізитів наведемо нижче.

Чек РРО за продажу товарів через «Нову пошту» ― «NovaPay»

Видатковий касовий ордер: правила заповнення

 

Реквізит

Порядок заповнення реквізитів

Видатковий касовий ордер від

Запишіть дату складання документа. Вона має збігатися із датою видачі грошових коштів і відповідати даті у Журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових ордерів

Дата складання

№ з/п

Позаяк видатковий касовий ордер оформляють на кожну операцію з видачі готівки, тому в реквізиті «№ з/п» слід проставляти «1» 

Номер документа

Проставте номер згідно із записом у Журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових ордерів

Кореспондуючий рахунок, субрахунок

Зазначте номер рахунку, з дебетом якого кореспондує рахунок 301, наприклад 311, 372, 661, 685 тощо

Видати

Зазначте ПІБ особи, яка отримує кошти. Додатково можете зазначити ПІБ особи, якій доручили видати кошти за довіреністю через те, що одержувач не може отримати їх особисто. В останньому випадку треба також поставити надпис “За довіреністю” (п. 28 розділу ІІІ Положення № 148).

Підстава

Зазначаємо підставу для видачі коштів. Нею може бути, наприклад, наказ про виплату матеріальної допомоги, наказ про відрядження тощо.

Сума

Зазначте суму фактично виданих коштів (гривні — словами, копійки — цифрами). Цифру у гривнях зазвичай пишуть з великої літери.

Додаток

Перераховуються документи, які додаються до касового ордера, на підставі яких видається готівка, наприклад, наказ про відрядження чи видачу матдопомоги, платіжна відомість. Також може зазначатися довіреність, якщо кошти отримує не той, на ім’я кого вони призначені.

Керівник

Документ підписує керівник. Якщо він уже підписав інші дозвільні документи (зробив дозвільний підпис), підписувати власне видатковий касовий ордер йому не обов’язково (п. 26 Положення № 148). Проте, не забудьте зазначити цей документ у полі «Додаток». Керівник також може передати право підпису іншій посадовій особі

Головний бухгалтер

Документ підписує головний бухгалтер або уповноважена керівником особа

Одержав

Реквізит заповнює одержувач коштів, куди вписує отриману суму прописом. Якщо документ оформляється на загальну суму касових операцій, наприклад, здачу готівки в банк чи її видачу за видатковими відомостями, то даний реквізит не заповнюється (п. 32 розділу ІІІ Положення № 148).

Підпис одержувача

Відсутність підпису означає відсутність видачі готівки, що може обернутися перевищенням загрожує штрафом за перевищення ліміту готівки в касі.

За (найменування, номер, дата та місце видачі документа, який засвідчує особу одержувача)

Заповнює касир: записує назву документа (паспорт або документ, що його замінює), номер, ким і коли виданий (п. 27 Положення № 148). Якщо отримувач коштів — довірена особа, зазначте його документи

Видав касир

Підпис касира чи особи, яка виконує його обов’язки, із зазначенням прізвища та ініціалів

Після складання до передачі в касу видатковий касовий ордер реєструються бухгалтером у журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів (п. 33 розділу ІІІ Порядку № 148).

Видатковий касовий ордер зразок заповнення

Видатковий касовий ордер 2023

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ⏩

Видатковий касовий ордер бланк

ВКО БЛАНК

СКАЧАТИ ▶️

 

 

 


Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Головбух»

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді