Прибутковий касовий ордер

UA RU
Автор
керівник видавничої групи «Головбух-Держзакупівлі»
Кожну розрахункову операцію підтверджують розрахунковим документом. Один із них — прибутковий касовий ордер. Усі підприємства, що проводять розрахунки, за будь-якої організаційно-правової форми та системи оподаткування, оформлюють прибутковий касовий ордер. Щоб уникнути штрафів від органів контролю, важливо правильно їх заповнювати.

Оформлюйте прибутковий касовий ордер, коли приймаєте готівку до каси. Під час його заповнення (табл.) керуйтеся вимогами Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою КМУ від 29.12.2017 № 148 (даліПоложення № 148).

НА ЗАМІТКУ! У разі видачі готівки за видатковими відомостями, електронними платіжними засобами, здавання готівки до банку, отримання готівки з банку за чеком й оприбуткування її в касі ПКО або ВКО оформлюють на загальну суму проведених підприємством операцій. У такому разі у ВКО не заповнюються реквізити: «Одержав», «Дата», «Сума», «Підпис одержувача», дані документа, що засвідчує особу отримувача (які заповнює отримувач готівки), а в ПКО — «Прийнято від» (п. 32 Положення № 148). Інші реквізити у касових ордерах — обов’язкові до заповнення.

Прибутковий касовий ордер порядок заповнення

Реквізит

Порядок заповнення реквізитів

Прибутковий касовий ордер №

Проставте номер документа згідно із записом у Журналі реєстрації прибуткових та видаткових касових ордерів (далі — Журнал). Нумеруйте прибуткові та видаткові касові ордери поспіль, щоб уникнути повторів, або через дріб. Наскрізну нумерацію продовжуйте, навіть якщо протягом року закінчилася касова книга (ЗІР, категорія 109.10)


з/п

Позаяк прибутковий касовий ордер оформляють на кожну операцію з приймання готівки, тому в реквізиті «№ з/п» слід проставляти «1» (див. листи НБУ від 12.06.2018 № 50-0007/32326, від 14.06.2018 № 50-0007/32822)

Дата

Зазначте дату приймання готівки до каси. Вона має відповідати даті в Журналі. Приймати готівку за касовими ордерами можна лише в той день, коли їх склали

Кореспондуючий рахунок, субрахунок

Зазначте номер відповідного рахунку (субрахунку), що кореспондує за кредитом із дебетом рахунку 301 «Готівка в національній валюті». Наприклад, 311, 361, 372 тощо

Код аналітичного рахунку

Заповнюйте лише тоді, коли ведете відповідну аналітику за кореспондуючими субрахунками використовуєте в обліку внутрішню систему кодування цільового призначення коштів. Зазвичай ці клітинки залишають порожніми

Код цільового призначення

Сума

Впишіть фактично отриману суму коштів: гривні — словами, копійки — цифрами. Якщо підприємство є платником ПДВ, зазначте тут суму з ПДВ (ЗІР, категорія 109.15).

Сума цифрами

Впишіть цифрами суму готівки, що надійшла (у гривні з копійками)

Прийнято від

Наведіть інформацію про особу, від якої прийняли готівку. Цей реквізит не заповнюйте, якщо складаєте прибутковий касовий ордер на загальну суму операцій, що провело підприємство. Наприклад, у разі отримання готівки в банку (п. 32 Положення № 148; лист НБУ від 14.09.2016 № 50-0004/77077)

Підстава

Зазначте підставу для оприбуткування коштів (джерело походження). Наприклад, оприбуткування виторгу, надання послуг згідно з договором, повернення коштів після відрядження, наказ керівника, надходження готівки з банку тощо. Якщо оформлюєте надходження готівки з банку, також зазначте номер і дату чека

Додатки

Запишіть документи, які додаєте до прибуткового касового ордера і які є підставою внести готівку до каси. Наприклад, накладна, звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, акт виконаних робіт/наданих послуг тощо

Головний бухгалтер

Підписує головний бухгалтер або уповноважена керівником особа (п. 25 Положення № 148). Підписуйте лише власноруч, жодних факсиміле (ЗІР, категорія 109.15)

Одержав касир

Якщо у штатному розкладі немає посади касира, його обов’язки може виконувати інша особа за розпорядженням керівника. Це може бути й сам керівник, якщо на підприємстві немає інших працівників (лист НБУ від 14.02.2012 № 11/117/708-1645)

М. П.

Проставте відбиток печатки підприємства. Однак робити це не обов’язково. Печатку ставлять лише на квитанції до прибуткового ордера (!)

Прибутковий касовий ордер зразок заповнення

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ⤵️

Прибутковий касовий ордер

Прибутковий касовий ордер бланк

СКАЧАТИ БЛАНК ⤵️

Прибутковий касовий ордер


Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Головбух»

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді