Гривневу позику прив’язали до інвалюти: які податкові наслідки для працівника

Підприємство надало працівникові безвідсоткову позику у гривні. У договорі гривневий еквівалент прив’язало до євро. Тобто працівник отримав позику у гривні за курсом НБУ щодо євро на дату підписання договору позики. Позика розрахована на чотири роки. Працівник погашає її з кожної зарплати з перерахунком євро до гривні за курсом НБУ на дату виплати зарплати. Як оподаткувати різницю, що виникла від перерахунку грошового зобов’язання із прив’язкою до інвалюти?

Маємо справу із безпроцентною позикою (ст. 1046-1053 Цивільного кодексу України; ЦК). За загальним правилом позику вважають процентною (ст. 1048 ЦК), тому в договорі прямо зазначайте про «безоплатність» надання грошових коштів.

Законним платіжним засобом є гривня (ст. 192 ЦК). Можете використовувати й інвалюту, проте для цього отримайте ліцензію НБУ. У розглянутій ситуації всі розрахунки проводять у гривні, а інвалюта лише базисний еквівалент розрахунків.

ЦК не забороняє прив’язувати договірне зобов’язання до інвалюти. Тобто за бажанням сторони договору можуть визначити грошовий еквівалент позики в іноземній валюті (ч. 2 ст. 524 ЦК). У такому разі суму сплати визначають за офіційним курсом валюти на день платежу (якщо іншого порядку визначення не встановлюють договір, закон чи інший нормативно-правовий акт).

Деякі держоргани вважають помилкою прив’язку грошового зобов’язання до інвалюти. Аргумент — у Господарському кодексі України (ГК) немає норми, яка дозволяла б це робити. Грошові зобов’язання можна виражати в іноземній валюті лише у випадках, коли суб’єкти господарювання мають право розраховуватися між собою в іноземній валюті відповідно до законодавства (ч. 2 ст. 198 ГК). Зокрема, про це йдеться у листі Мінекономрозвитку від 29.05.2014 № 2413-01/17340-02. Хоча їхня позиція сумнівна, адже таке право передбачає ЦК.

У бухобліку на момент видачі коштів не виникає ні доходів, ні витрат. Різниця, що виникає під час погашення зобов’язання, — це інші операційні доходи (витрати) (лист Мінфіну від 31.07.2009 № 31-34000-10-16/20869).

ТОП дурниць у податкових консультаціях, які легко оскаржити

Гривневу позику прив’язали до інвалюти: які податкові наслідки для працівника
Тарас ШАРИЙкерівник експертної групи МСFR Головбух
Кожен платник може звернутися до ДФС по індивідуальну податкову консультацію (ІПК). А якщо відповідь вас не влаштує — йдіть до суду з адміністративним позовом про її оскарження. Він розгляне аргументи сторін і, можливо, скасує таку ІПК. Розглянемо, на які хитрощі йдуть податківці...

Тобто, якщо курс інвалюти зріс, на різницю складіть проведення: Дт субрахунку 311 «Поточні рахунки в національній валют» — Кт субрахунку 719 «Інші доходи від операційної діяльності». Якщо курс знизився: Дт субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності» — Кт субрахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами». У другому випадку ймовірно, що таку різницю податківці вважатимуть додатковим благом для працівника та вимагатимуть оподаткувати на загальних підставах (за аналогією з безповоротною фіндопомогою — додаткове благо згідно з пп. «ґ» пп. 164.2.17 Податкового кодексу України; ПК).

Бухгалтерський результат залишить аналогічний відбиток на податок з прибутку. ПК не передбачає податкових різниць для коригування такої операції.

Отже, різниця від перерахунку грошового зобов’язання з прив’язкою до інвалюти не є процентами за користуванням позикою. Таку сумову різницю визначайте разом з останнім платежем за договором. Відповідно, податкові наслідки за операцією виникнуть у тому періоді, в якому здійснили останні платіж.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді