Нарахування заробітної плати лікарям

Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Реорганізація медзакладів з бюджетних установ у комунальні неприбуткові підприємства привнесла певні нюанси в нарахування заробітної плати медикам. Сьогодні в консультації про те, як нараховується зарплата лікаря в КНП, надбавки та оподаткування.

Заробітна плата в КНП: що змінилося?

Відповідь на це питання, на жаль, насьогодні не має чіткої й однозначної відповіді. Статус КНП дає господарську свободу у врегулювання питання нарахування заробітної плати працівників, адже підприємства на відміну від бюджетних установ самостійно розробляють тарифні ставки, тарифні сітки, визначають схеми посадових окладів Чи означає це, що зарплата лікаря в КНП може нараховуватися як завгодно? Ні, не все так просто.

По-перше, ніщо не забороняє КНП, хоча й не заставляє застосовувати колишню “бюджетну” єдину тарифну сітку (кабмінівська постанова від 30.08.2002 р. № 1298). А отже, й про Умови № 308/519, які стосуються оплати праці працівників сфери охорони здоров’я, забувати не слід (спільний наказ Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519).

По-друге, є профспілка, з якою треба узгоджувати колективний договір. Умови праці в КНП не можуть бути гірші за ті, що існували до реорганізації. Це значить, що єдина тарифна сітка бюджетників має бути як певний мінімальний рівень оплати праці для працівників медзакладу-КНП. Мають бути збережені обов’язкова матеріальна допомога на оздоровлення та можливість отримання матеріальної допомоги на соціально-побутові цілі, які були у “бюджетному” минулому. Саме це має проконтролювати профспілковий комітет КНП.

Таким чином, медзаклади здебільшого йдуть просто шляхом взяття за основу існуючих схем посадових окладів. Але що ж дійсно змінилося? Тепер можна:

  • індивідуально збільшувати оклади, якщо таке прописано колективним договором;
  • піднімати у розрядах певні посади;
  • змінювати склад зарплати лікаря;
  • встановлювати особливі доплати, премії, надбавки до зарплати лікарів та інших працівників медзакладу-КНП;
  • розподіляти кошти, які були отримані як результат діяльності КНП на тих працівників, які доклали найбільше зусиль до цього (це можуть бути річні премії).

Нарахування заробітної плати лікарям
Чигир Іринаголовний редактор Експертус Головбух
Якщо ви помилилися, коли обчислювали виплати працівникові, переплату можна повернути. Що для цього потрібно зробити? Для вас — інструкція та зразки: ► Доповідна записка про переплату працівнику; ► Наказ про утримання переплати.

Однак, підкреслюємо, все це не можна робити просто за наказом керівника. Має бути підписаний колективний договір, в якому закладаються відповідні підстави. А перед його укладення мають добряче попрацювати економісти, бухгалтери та юристи, що кваліфікуються на оплаті праці, так як можна шляхом невдалого удосконалення старої системи оплати праці закласти підстави для напруження у колективі через несправедливість оплати праці. Крім того, розрахунок середньої зарплати при розрахунку відпускних, оплаті днів збереження заробітної плати при відрядженнях, донорстві має відповідати діючому законодавству.

Увага: колективний договір у КНП – це “наше все” у побудові внутрішньої системи оплати праці. Його важливість для оновлених медзакладів, як ніколи, зросла.

Створюються підумови того, що системи оплати праці КНП, створених навіть одним органом місцевого самоврядування, можуть відрізнятися. І хірург, терапевт, інший лікар за однакової кваліфікації та посади можуть отримувати різні зарплати в різних медзакладах-КНП. МОЗ у це питання вмішуватися не повинен, так як він стає тільки замовником послуг. Хоча цей хаос, який починається, дещо можуть упорядкувати дії об’єднання профспілок медпрацівників.

Колективний договір КНП

Професійна спілка працівників охорони здоров’я обіцяла створити та узгодити з МОЗ примірний колективний договір та методичні рекомендації щодо його укладення, однак, їх оприлюднених ще досі немає. Тому КНП зараз розробляють колективні договори самостійно та узгоджують їх з профспілковим комітетом.

Посадовий оклад директора комунального некомерційного підприємства

Оплата праці лікарів, з якими підписані декларації

“Гроші йдуть за пацієнтом” – цей озвучений вектор реформи яскраво ілюструє можливість створення різних підходів до оплати праці таких лікарів. Ще з липня 2018 року запрацювала програма медичних гарантій, однак, питання того, яким чином кошти, отримані медзакладом з НСЗУ, мають бути нараховані лікарю не врегульовано. Виходить, що це внутрішня справа КНП. Єдине, що існує лише усно сформульований принцип чиновниками з МОЗ і НСЗУ: чим більше декларацій підписав лікар (сімейний лікар, терапевт, педіатр), тим більшу зарплату він отримує. Але законодавчо цей принцип, ще раз підкреслюємо, не закріплено.

Виходить наступна ситуація, заробітна плата для медпрацівника, з яким укладені декларації, може бути прописана в різних медзакладах по-різному. Наприклад, медзаклади-КНП уже використовують наступні варіанти:

  • встановити заробітну плату як певний відсоток від тих коштів, які отримуються з НСЗУ, наприклад, 35%. Скільки це – 35%, 40%, 60% має бути вирішено на основі певних розрахунків (калькуляції вартості послуг) економічного відділу та бухгалтері КНП. Однак, тут треба закласти й певний мінімум, наприклад, мінімальну зарплату або оклад лікаря;
  • встановити зарплату лікаря як “ставка + премія”. Премія, наприклад, нараховується тим лікарям, що мають 600 і більше декларацій (наприклад, як 42% від “понаднормової” кількості декларацій). За такого підходу, по-перше, закладається певний мінімум в оплаті (ставка), по-друге, закладається й певний мінімум обслуговування пацієнтів (600 угод).

Звичайно, що обраний підхід треба закріпити в колективному договорі та відповідними розрахунками (на основі калькуляції медпослуг).

Як бачимо, лікарі, що мають однакову кількість декларацій, можуть отримувати різні зарплати в різних КНП. Це залежить від складу непрямих витрат КНП, у т.ч. адміністративних, що позначається на калькуляції собівартості медичних послуг. Також впливають й наявність інших фінансових надходжень, загальний результат діяльності КНП та закладені % у колективному договорі.

Додамо, що за тими чутками, що ширяться з МОЗ і НСЗУ підхід “чим більше декларацій, тим більше грошей” буде діяти тільки на початку, щоб лікарі уклали побільше декларацій. Потім буде враховуватися й фактична кількість прийомів за рік.

Приклади розрахунку зарплати медиків з деклараціями

Приклад 1. Сімейний лікар має 1700 декларацій. У 2019 році це фінансування З НСЗУ в розмірі 629000 грн/на рік (=1700×370 грн, де 370 грн – це плата за одну декларацію з віком пацієнтів 18-39 років). В колективному договорі частка лікаря прописана на рівні 35%.

На місяць це 52416,67 грн, з них на зарплату лікарю – 18345,83 грн (=52416,67 × 0,35). ЄСВ = 4036,0826 (=18345,83×0,22). Зарплата лікаря “чистими”: 14768,39 грн (=18345,83×0,805).

Приклад 2. Сімейний лікар має 1700 декларацій. Закладений внутрішньо в колдоговорі КНП мінімум – це 600 декларацій. Оклад лікаря – 4173 грн (10-й тарифний розряд по ЄТС). За 1100 декларацій (=1700–600) в місяць належить фінансування: 33916,67 грн (370×1100/12). Премія лікаря за колдоговором 42% і складає 14245,00 грн (=0,42×33916,67). Загальна зарплата – 18418,00 грн (=4173+14245,00). ЄСВ = 4051,96 грн (=18418,00×0,22). Зарплата лікаря “чистими”: 14826,49 грн (=18418,00 ×0,805).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді