Колективний договір КНП

UA RU
Автор
заступник генерального директора з кадрових питань КНП «Київський обласний кардіологічний диспансер»
Укладіть колективний договір КНП, щоб визначити права й обов’язки роботодавця і трудового колективу. Поставтеся до справи відповідально, бо умови договору доведеться виконувати протягом періоду його дії. У статті бонус — зразок колективного договору медичного КНП.

Колективний договір КНП 2021

⚡️ КОЛЕКТИВНИЙ ДОГОВІР КНП ЗРАЗОК ⚡️

Колективний договір КНП покликаний урегулювати ті питання, які відведені трудовим законодавством на вирішення підприємством, наприклад форма оплати праці, тарифні ставки та співвідношення тарифними розрядами, посадовими окладами, додаткові надбавки і доплати. Крім цього, він виконує функцію систематизацію існуючих вимог трудового законодавства для конкретного підприємства, у даному випадку медзакладу-КНП.

Укладається колективний договір між роботодавцем і найманими працівниками, яких представляє орган профспілки медзакладу-КНП.

Дія колдговору поширюється на всіх працівників медзакладу. 

Колективний договір КНП: ухвалення

Сторонами колективного договору КНП є роботодавець і один або кілька профспілкових органів. Якщо таких органів немає, другою стороною будуть представники працівників, яких обрав і уповноважив трудовий колектив (ст. 3 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.1993 № 3356-XII).

Увага: підготовку проекту колдоговору медзакладу-КНП найліпше взяти на себе профкому, оскільки він:

  • знає недоліки чинного договору, потреби й побажання працівників;
  • має можливість акумулювати досвід інших профкомів у цій справі;
  • отримує від вищих у порядку об’єднання профспілкових органів рекомендаційні, довідкові та інші матеріали (зокрема й макет колективного договору);
  • може брати участь у навчанні з питань колдоговірної роботи.

Учасникам колективного договору доведеться дотримувати прописаних прав і обов’язків на період дії такого документа.

Перш ніж укласти колективний договір, сторони проводять переговори. Відтак схвалюють проект колективного договору загальними зборами (конференцією) колективу. Документ підписують уповноважені представники сторін не пізніше ніж за 5 днів із моменту схвалення договору, якщо трудовий колектив під час зборів (конференції) не встановив іншого.

Як укласти колективний договір КНП

Після перетворення в КНП «старий» колдоговір медзакладу зберігає чинність (ч. 3 ст. 9 Закону № 3356; ч. 2 ст. 17 КЗпП). Однак небюджетний статус відкриває ширші можливості в організації та оплаті праці. Тому одне із завдань реформованого ЗОЗ — по-новому прописати трудові й соціально-економічні стандарти в колдоговорі. Допоможе новий інструмент — Методрекомендації з укладення колдоговорів КНП (далі — Методрекомендації).

Щоб укласти колдоговір КНП, Методрекомендації пропонують алгоритм із семи кроків. Пройдімо кожен. Дізнайтеся, що додатково врахувати та зробити на кожному етапі.

Як укласти колективний договір КНП

Колективний договір КНП зразок

Колективний договір КНП зразок

СКАЧАТИ⏩

Реєстрація колективного договору КНП

Реєструйте колективний договір КНП 2021 в органі місцевого самоврядування відповідно до Порядку повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів, постанова Кабміну від 13.02.2013 р. № 115. Колективний договір набуває чинності незалежно від факту його реєстрації, так як мета реєстрації – затвердження автентичності копій договору, а не його ухвалення.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді