КОРО для РРО: заповнити не можна відмовитися

UA RU
Правила роботи з книгою обліку розрахункових операцій (КОРО) на РРО максимально спростили. КОРО має кілька розділів, а ведуть її в обмежених випадках. Хочете інсайт? Тих суб’єктів господарювання, хто підклеїть Z-звіт до КОРО, чекає штраф. Так-так, вам не почулося.

Супермаркет замість банкомата: як видати готівку з каси магазину

Коли потрібна КОРО

Підприємство не мусить щодня підклеювати фіскальні звітні чеки (Z-звіти) до КОРО і вносити до неї записи (п. 6 гл. 4 розд. ІІ Порядку № 547). Зберігайте Z-звіти у паперовій та/або електронній формі протягом 1095 календарних днів. Виберіть будь-який зручний спосіб, якого не забороняє законодавство. Головне — забезпечте можливість візуально переглядати Z-звіт. Це потрібно для того, щоб підтвердити факт оприбуткування готівки та повноту обліку розрахункових операцій. Простежте, щоб дані у Z-звітах для перегляду збігалися з їх копіями з фіскальної пам’яті РРО та/або фіскального сервера ДПС.

КОРО потрібна, коли:

  • РРО виходить із ладу;
  • тимчасово немає електрики.

Та й тут від КОРО можна відмовитися і взагалі не проводити розрахункових операцій за форс-мажору (п. 1 гл. 1 розд. ІІ Порядку № 547). Якщо вже маєте КОРО і хочете відмовитися від неї, подайте заяву про скасування реєстрації книги обліку розрахункових операцій (ф. № 2-КОРО). Продовжуйте зберігати КОРО упродовж трьох років з моменту останнього запису в ній.

Якщо наразі встановлюєте РРО, можете не реєструвати КОРО. У реєстраційному посвідченні зроблять позначку: «Книгу ОРО на цей РРО не реєстрували. У випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється».

Ті, хто продовжує використовувати КОРО, мають її зареєструвати і правильно заповнювати.

Як зареєструвати КОРО

Першу КОРО на РРО ДПС зареєструє одночасно з РРО (п. 8 гл. 1 розд. ІІ Порядку № 547). Щоб зареєструвати наступну КОРО, подайте заяву про реєстрацію книги обліку розрахункових операцій та/або розрахункової книжки (ф. № 1-КОРО).

Якщо виявили розбіжності чи помилки у записах на титульному аркуші КОРО, перереєструйте її. Так само, якщо змінилися:

  • дані щодо суб’єкта господарювання, які зазначають у КОРО, — податковий номер або серія та номер паспорта1, найменування чи ПІБ;
  • адреса та/або назва господарської одиниці, де використовують РРО;
  • сфера застосування РРО;
  • версія внутрішнього програмного забезпечення РРО (п. 1 гл. 2 розд. ІІ Порядку № 547).

1 Для фізосіб, які через релігійні переконання відмовилися прийняти реєстраційний номер облікової картки платника податків та мають позначку про це в паспорті.

Для цього подайте заяву за формою № 1-КОРО із позначкою «Перереєстрація». Зазначте причину перереєстрації і долучіть «неправильну» КОРО. На це маєте п’ять робочих днів із дня виникнення підстав для перереєстрації.

Як заповнювати КОРО

КОРО на РРО містить два розділи.

Чи реєструвати КОРО на програмний РРО

Ні, якщо працюєте із програмним РРО (ПРРО), КОРО не реєструйте і в разі форс-мажору його не застосовуйте. Це випливає з порядку роботи ПРРО.

Коли немає зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером ДПС, розрахункові операції проводьте у режимі офлайн. Так можна працювати до 36 годин поспіль, але не більше ніж 168 годин протягом календарного місяця (п. 1 розд. V Порядку № 317).

Сформуйте Повідомлення за ф. № 4-ПРРО із позначкою «початок переведення ПРРО в режим офлайн». Протягом цього часу розрахунковим документам присвоюватимуть фіскальні номери зі сформованого діапазону. Якщо настав час формувати Z-звіт, йому присвоять фіскальний номер із діапазону (п. 4 розд. ІІ Порядку видачі фіскальних номерів).

Якщо ПРРО зламався, до усунення несправностей або підключення резервного РРО основний ПРРО не використовуйте (п. 12 розд. ІІ, п. 1 розд. V Порядку № 317).

Штрафи по КОРО

Із 1 серпня цього року несподівано виник цікавий штраф. Якщо суб’єкт господарювання не використовує, використовує неналежно зареєстровані, порушує встановлений порядок використання або не зберігає КОРО/РК протягом встановленого строку, на нього чекає штраф. Його розмір — 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 грн (п. 3 ст. 17 Закону про РРО).

Тому закликаємо тих, хто користується КОРО за новою формою: не піддавайтеся спокусі вклеювати туди Z-звіти. Зберігайте їх у зручній формі протягом 1095 днів. Хочете вклеювати — заведіть окремий зошит.

А якщо у вас залишився «раритет» — КОРО за старою формою, припиніть вклеювати до неї Z-звіти принаймні з 1 серпня 2020 року. Ви ж не хочете сплатити 850 грн за порушення встановленого порядку використання КОРО?

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді