Як обчислити екологічний податок за котел

Автор
провідний експерт з податкового обліку Експертус Головбух
Якщо користуєтеся автономною системою опалювання, маєте платити екологічний податок за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами - на цьому наполягають податківці. Експерт пояснив: хто платить екоподаток, чи потрібен дозвіл на «брудні» викиди та як визначити обсяг викидів за відсутності дозволу

Якщо користуєтеся автономною системою опалювання, приміром, побутовим газовим чи твердопаливним котлом або піччю, маєте платити екологічний податок за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами. На цьому наполягають податківці.

Такі агрегати належать до третьої групи об’єктів — стаціонарних джерел забруднення. Вони не підлягають державному обліку через невисокі обсяги забруднюючих викидів. На них не впроваджують екологічно безпечних технологій і методів управління.

За які викиди сплачувати

Обсяги та викиди забруднюючих речовин, що їх викидають в атмосферне повітря стаціонарні джерела, є об’єктом і базою оподаткування екоподатком. Визначення стаціонарного джерела забруднення не передбачає обмежень залежно від його потужності або призначення.

«…стаціонарне джерело забруднення — підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об’єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу та/або скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти…»

(пп. 14.1.230 Податкового кодексу України, ПК)

До стаціонарних джерел забруднення також належать генератори, міні-електростанції, газозварювальне обладнання (установки), що працюють на пальному, під час спалення якого утворюються і викидаються в атмосферне повітря забруднюючі речовини або їх суміші. що є об’єктом і базою оподаткування екоподатком за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами.

Виняток передбачений лише для викидів двоокису вуглецю — якщо їх обсяг менший за 500 тонн за рік. За них екологічний податок платити не потрібно (п. 240.7 ПК).

Але якщо перевищили зазначений обсяг, у податковому (звітному) періоді, коли це сталося:

При цьому базу оподаткування податком за викиди двоокису вуглецю за результатами податкового (звітного) року зменште на 500 тонн (п. 242.4 ПК).

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді