Контракт та зарплата керівника ЗОЗ: сім рішень

Автор
експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Про розподіл управлінських функцій, розрахунок окладу та премії керівників КНП - у статті.

⚡️ Госпоперації КНП — з ризиками та без ризиків для неприбутковості ⚡️

Контракт та зарплата керівника ЗОЗ: сім рішеньЧи має право головний лікар керувати КНП?
Контракт та зарплата керівника ЗОЗ: сім рішеньЧи має право медичний директор керувати КНП одноособово?
Контракт та зарплата керівника ЗОЗ: сім рішеньЧи поширюється на керівників КНП постанова КМУ № 859?
Контракт та зарплата керівника ЗОЗ: сім рішеньЯкий оклад використовувати для кратного розрахунку окладу керівника КНП?
Контракт та зарплата керівника ЗОЗ: сім рішеньЧи має право керівник КНП на COVID-доплату за Постановою № 610? Чи погоджувати доплату з власником?
Контракт та зарплата керівника ЗОЗ: сім рішеньВ якому розмірі преміювати керівника, якщо під час погодження преміювання конкретну суму не визначили?
Контракт та зарплата керівника ЗОЗ: сім рішеньЧи має право керівник медичного КНП працювати за сумісництвом?

Розмір посадового окладу керівника комунального підприємства визначають залежно від середньооблікової чисельності працівників в еквіваленті повної зайнятості за рік, вартості активів підприємства або чистого доходу від реалізації товарів (робіт, послуг), за даними останньої річної фінансової звітності, у кратності до мінімального посадового окладу (ставки) працівника основної професії (пп. 1 п. 1 Постанови № 859).

Велика сімка рішень — далі.

Чи має право медичний директор керувати КНП одноособово

Згідно з КП «медичний директор» (код 1210.1) належить до посад керівників — як і заступники керівника КНП.

Щоб визначитися з обов’язками медичного директора, звернімося до Випуску 78 «Охорона здоров’я» ДКХП. З-поміж завдань і обов’язків медичного директора:

«…керівництво закладом охорони здоров’я у порядку делегованих керівником повноважень з медичних питань, відповідно до чинного законодавства України. У разі відсутності керівника за його дорученням виконує його обов’язки».

Резюме. Медичним КНП керує директор (генеральний директор, головний лікар). Медичний директор опікується медичними питаннями і може виконувати обов’язки керівника КНП лише за його тимчасової відсутності.

Який оклад використовувати для кратного розрахунку окладу керівника КНП

Розмір посадового окладу керівника комунального підприємства визначають залежно від середньооблікової чисельності працівників в еквіваленті повної зайнятості за рік, вартості активів підприємства або чистого доходу від реалізації товарів (робіт, послуг), за даними останньої річної фінансової звітності, у кратності до мінімального посадового окладу (ставки) працівника основної професії (пп. 1 п. 1 Постанови № 859).

Основною професією вважають посаду фахівця без категорії. Тобто це може бути посада сестри медичної (код 3231). Саме її посадовий оклад зазвичай беруть для кратного розрахунку посадового окладу керівника медичного КНП.

Резюме. Для обчислення посадового окладу керівника КНП доречно брати посадовий оклад сестри медичної (фахівця).

Чи має право головний лікар керувати КНП

Чому постає це запитання? Тому що з Випуску 78 «Охорона здоров’я» ДКХП вилучили кваліфікаційні характеристики головлікарів для нових призначень після 01.01.2019.

Однак Класифікатор професій (КП) містить професійну назву робіт «керівник підприємства (установи) організації охорони здоров’я (генеральний директор, директор, головний лікар та ін.» (код 1210.1).

Головний лікар...

Чи поширюється на керівників КНП постанова КМУ № 859

Держава здійснює регулювання оплати праці працівників підприємств усіх форм власності шляхом встановлення розміру мінімальної заробітної плати та інших державних норм і гарантій, встановлення умов і розмірів оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності (ч. 1 ст. 8 Закону про оплату праці).

Умови і розміри оплати праці керівників підприємств, заснованих на комунальній власності, у т. ч. керівників медичних КНП, визначає...

В якому розмірі преміювати керівника, якщо під час погодження преміювання конкретну суму не визначили

Резюме. Якщо орган управління погодив премію керівникові медичного КНП без конкретизації суми чи розміру в окладах, КНП...

Чи має право керівник КНП на COVID-доплату за Постановою № 610

Категорії працівників, які мають право на доплату за Постановою № 610, МОЗ визначило в Переліку, який затвердило наказом від 03.09.2020 № 2021 та відредагувало з доповненнями наказом від 29.09.2020 № 2215. З-поміж посад у Переліку є, зокрема, генеральний директор, директор, головний лікар медичного КНП.

Доплату медичним та іншим працівникам, які надають допомогу хворим на COVID-19, Постанова № 610 встановила на...

Чи має право керівник медичного КНП працювати за сумісництвом

Побутує думка, що керівники комунальних підприємств не мають права працювати за сумісництвом. Як аргумент застосовують пункт 4 Постанови № 245. Він забороняє працювати за сумісництвом керівникам державних підприємств, установ, організацій, керівникам їх структурних підрозділів, заступникам цих керівників. Винятки — викладацька, медична, наукова та творча діяльність. Але Постанова № 24 ...

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді