Довідка за формою № 34-ОПП

UA RU
Автор
експерт з обліку та оподаткування
Актуальний бланк форми № 34-ОПП, а також пояснення кому і коли її подавати — в консультації

 

Форма № 34-ОПП бланк 

Бланк довідки за формою № 34-ОПП затверджений Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженим наказом Мінфіну від 09.12.2011 №1588 (у редакції наказу Мінфіну від 21.12.2016 № 1125), даліПорядок № 1588.

Довідка за формою № 34-ОПП

СКАЧАТИ БЛАНК ▶️  

Платнику податків надсилають довідку за формою № 34-ОПП наступного робочого дня з дня взяття на облік. Платнику податків чи уповноваженій особі платника податків можуть видати довідку не пізніше наступного робочого дня після взяття його на облік в контролюючому органі за згодою платника.

Кому видають форму № 34-ОПП

Форму № 34-ОПП надають таким платникам податків:

  • фізособам, що здійснюють незалежну професійну діяльність: адвокатам, нотаріусам, приватним виконавцям, судовим експертам, арбітражним керуючим;
  • відокремленим підрозділам іноземних компаній, організацій, у тому числі постійним представництвам нерезидента;
  • військовим частинам;
  • уповноваженим особам договорів про спільну діяльність та управителям майна.

Наявна форма № 34-ОПП визначає порядок оподаткування доходів самозайнятої особи, яка провадить незалежну професійну діяльність. Якщо особа, яка провадить незалежну профдіяльність, не отримала довідки про взяття на облік, об’єктом оподаткування є доходи від такої діяльності без урахування витрат. 

Якщо у незалежного професіонала є довідка за формою № 34-ОПП, для нього працюють особливі правила статті 178 Податкового кодексу України, якщо немає — скористатися перевагами, що передбачають її норми, він не зможе. 

Коли потрібно замінити довідку про взяття на облік платника за формою № 34-ОПП 

У разі внесення змін у дані, що зазначають у довідці про взяття на облік платника податків, відомості щодо якого не підлягають включенню до ЄДР, за формою № 34-ОПП така Довідка підлягає заміні.

Щоб отримати нову Довідку, подайте до податкової за основним місцем обліку звернення, в якому зазначайте причини заміни. До звернення додайте стару Довідку. Контролери протягом 2-х робочих днів після такого звернення видають (надсилають) нову Довідку.

У такому самому порядку видають дублікат Довідки замість зіпсованої чи втраченої або копію довідки. У разі втрати Довідки, нову Довідку видають за заявою платника, у якій надали пояснення і виклали обставини втрати Довідки або до якої додали документи, що підтверджують факт втрати Довідки.

Про видання кожної Довідки роблять запис у журналі за формою № 14-ОПП, а відповідний запит зберігають у реєстраційній частині облікової справи платника податків.

Коли форма 34-ОПП допоможе незалежнику уникнути подвійного оподаткування 

Під час виплати податковими агентами, фізичним особам, які провадять незалежну професійну діяльність, доходів, безпосередньо пов’язаних з такою діяльністю, ПДФО не утримують. При умові, що така фізособа надала копію довідки про взяття її на податковий облік як фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, за формою № 34-ОПП.

Але це правило не діє при нарахуванні (виплати) доходу згідно з цивільно-правовим договором, відносини за яким встановили трудовими, а сторони договору можна прирівняти до працівника чи роботодавця.

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді