Як розрахувати середню зарплату для бронювання медичних працівників

UA RU
Автор
експерт з обліку та оподаткування, Київ
Розбираємо, як медзакладу розрахувати середню заробітну плату для бронювання своїх працівників

Забронювати своїх працівників може те підприємство, яке визнане критично важливим для функціонування економіки України в особливий період. А один із критеріїв, на підставі яких підприємство можуть віднести до критично важливих з метою бронювання військовозобов’язаних на період воєнного стану та мобілізації, — розмір середньої зарплати працівників (п. 2 Критеріїв та порядку, за якими здійснюється визначення підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, а також критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період, затвердженого постановою КМУ від 27.01.2023 № 76; далі — Критерії № 76).

Зокрема, ЗОЗ можуть визнати критично важливим, якщо розмір середньої зарплати його працівників за останній календарний квартал не менший за розмір середньої зарплати у регіоні за IV квартал 2021 року за даними Держстату. Підтвердити виконання цього показника підприємство має відповідною довідкою (далі — довідка).

Як рахувати показник середньої зарплати працівників, Мінекономіки роз’яснило у листах від 13.02.2023 № 2704-20/5959-01 та від 13.02.2023 № 2704-12/5941-09. Фахівці відомства рекомендують керуватися пунктом 4.1.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держстату від 13.01.2004 № 5:

Середня заробітна плата на одного працівника в еквіваленті повної зайнятості, що визначається діленням суми нарахованого фонду оплати праці найманих працівників (штатних та позаштатних) на їхню середню кількість в еквіваленті повної зайнятості, за відповідний період.

За логікою Мінекономіки, щоб визначити середню зарплату працівників, потрібно:

Алгоритм обчислення середньої кількості працівників в еквіваленті повної зайнятості знайдете у розділі 4 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату від 28.09.2005 № 286 (далі — Інструкція № 286). У пригоді стане також додаток до Інструкції № 286 з прикладом розрахунку кількості працівників в еквіваленті повної зайнятості.

Проте алгоритм обчислення середньої кількості працівників від Мінекономіки не узгоджується зі статистичними розрахунками. Держстат розміщує на своєму сайті показник середньої зарплати за регіонами за місяць. Цей статистичний показник Держстат рахує за показником середньооблікової кількості штатних працівників.

Приміром, Вінницька обласна військова адміністрація у матеріалі «Окремі довідкові матеріали щодо бронювання військовозобов’язаних під час мобілізації» наводить методологію розрахунку середньомісячної номінальної зарплати за квартал, яка базується саме на середньообліковій кількості штатних працівників.

Однак документи на бронювання медиків подають до Мінекономіки, яке й розглядатиме усі подані документи та дані в них.

Окрім того, Порядок бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 27.01.2023 № 76, Критерії № 76 не визначають, з яким регіоном підприємство має порівнювати зарплату працівників. Мінекономіки радить враховувати регіон за місцем реєстрації підприємства, коли визначаєте відповідність підприємства критерію про середню зарплату працівників (лист Мінекономіки від 07.03.2023 № 2704-20/9721-07).


Безплатний вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді