Компенсація вартості сільськогосподарської техніки 2021

UA RU
У 2021 році аграрії можуть розраховувати максимум на 60 млн грн компенсації вартості придбаної сільгосптехніки від держави за програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників». Експерт пояснить, яких умов необхідно дотримати, щоб отримати підтримку.

⚡️ ВІДКРИТТЯ РИНКУ ЗЕМЛІ: ЩО АГРАРІЮ ВРАХУВАТИ ВЖЕ ЗАРАЗ ⚡️

17.03.2021 Уряд змінив Порядок, затверджений Постановою КМУ від 01.03.2012 № 130 (далі ― Порядок № 130). Наразі 1 сільгоспвиробник, якщо скористається програмою державної підтримки, може розраховувати на компенсацію у розмірі 60 млн грн включно.

Компенсація вартості складної сільськогосподарської техніки: сума в 2021 році

Часткову компенсацію вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва надають на безповоротній основі у розмірі 25% від вартості (без урахування ПДВ) придбаної техніки та обладнання, що зазначена в актах приймання-передачі та інших документах, що підтверджують оплату через уповноважений банк.

Зважайте на принцип справедливості державної підтримки сільського господарства України. За цим принципом щороку за кожним видом державної підтримки один виробник сільськогосподарської продукції з урахуванням пов’язаних із ним осіб у значенні пп. 14.1.159 ПКУ може отримати державну підтримку в сумі не більше ніж 10 тис. розмірів мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня відповідного року. Особа, що претендує на отримання державної підтримки, повинна повідомити Мінекономіки про всіх пов’язаних із нею осіб, які протягом бюджетного року є отримувачами державної підтримки, а також про зміни стосовно таких пов’язаних осіб (п. 2-1.4 Закону України від 24.06.2004 № 1877-IV, далі ― Закон № 1877-IV).

Тож максимальна сума компенсації вартості придбаної вітчизняної сільгосптехніки у 2021 році — 60 млн грн (п. 10 Порядку № 130).

Увага: якщо не вистачає власних коштів, можете оплатити техніку за рахунок кредиту.

Хто може отримати часткову компенсацію вартості сільськогосподарської техніки

Одержувачі бюджетних коштів — сільськогосподарські товаровиробники. А саме: юрособи та фізособи — підприємці, основна діяльність яких — постачання сільськогосподарських товарів (за визначенням, наведеним у пункті 2.15 Закону 1877-IV), які вони виробили на власних або орендованих основних засобах. Умова — питома вага вартості таких сільськогосподарських товарів становить не менше 75% вартості всіх товарів, які вони поставили протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно.

У новоутворених сільськогосподарських товаровиробників, які провадять господарську діяльність менш як 12 календарних місяців, 75%-вий норматив має бути дотриманий за результатами кожного окремого звітного періоду (п. 3 Порядку № 130).

На яку сільськогосподарську техніку розповсюджується часткова компенсація вартості

Частковій компенсації підлягає тільки та техніка та обладнання, які на момент здійснення через уповноважений банк оплати на їх придбання були включені до Переліку, який розміщений на офіційному вебсайті Мінекономіки (п. 10 Порядку № 130).

Оновлений перелік вітчизняної техніки та обладнання для агропромислового комплексу, вартість яких частково компенсується за рахунок бюджетних коштів

До Переліку включають техніку та обладнання, що виробляють заводи-виробники, які є резидентами України і виконують спеціальні вимоги Порядку № 130. Зокрема, вони мають два роки поспіль здійснювати гарантійне і післягарантійне обслуговування цієї техніки та обладнання (п. 7 Порядку № 130).

Закупити техніку можете як у вітчизняних виробників, так і у їхніх дилерів.

Які умови виконати, щоб отримати компенсацію вартості сільськогосподарської техніки

Отримати часткову компенсацію мають право сільськогосподарські товаровиробники…

Компенсація вартості сільськогосподарської техніки 2021

СКАЧАТИ ПАМ’ЯТКУ ▶️


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді