Оренда сільгосптехніки: оформлення, оподаткування

UA RU
Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Автор
адвокат, керуюча Адвокатським бюро «Висіцької «ВІВ Лігал», Київ
Автор
експерт з податкового обліку Експертус Головбух
Сільськогосподарське підприємство вирішило орендувати сільгосптехніку. Ознайомтесь із правовими аспекти передачі в оренду транспортних засобів, де орендодавцями є фіз­особи, а орендарями — сільгосппідприємства — фермерські господарства, товариства з обмеженою відповідальністю, приватні підприємства. Також експерт пояснив чи реєструватися платником акцизного податку, коли заправляєте орендовану сільгосптехніку.

 

Як оцінити збитки від війни особистим селянським і фермерським господарствам — ФОПам

Оформлення оренди сільгосптехніки у фізособи

 

Оренда — це чи не найрозповсюдженіша господарська операція у підприємницькій діяльності. У сфері сільського господарства до орендованих транспортних засобів (ТЗ) додається ще й сільгосптехніка: комбайни, трактори, сівалки, оприскувачі. Техніку часто орендують у своїх фізичних осіб — засновників, членів, працівників агропідприємств. Пояснимо докладно.

10002601.png

ПДВ

Одне сільгосппідприємство хоче орендувати в іншого сільгосптехніку. Обидва — платники ПДВ. У договорі оренди зазначено, що одночасно з першим орендним платежем орендар сплачує гарантійний внесок у розмірі місячної орендної плати. Чи правомірна вимога орендодавця та чи оподатковують такий внесок ПДВ?  

У господарському договорі фігурують як мінімум дві сторони — кредитор (орендодавець) і боржник (орендар). Оскільки кредитор — менш захищена сторона, то, щоб захистити його законні права та інтереси, чинне законодавство передбачає низку способів, які сприяють виконанню зобов’язання боржником (Схема). З-поміж них — неустойка, порука, гарантія, застава, притримання, завдаток, право довірчої власності. І це невичерпний перелік. Договір або закон може встановлювати й інші види забезпечення виконання зобов’язання (ст. 546 ЦКУ). 

Оподаткування оренди сільгосптехніки

Акцизний податок

Заправляємо орендовану сільгосптехніку власним пальним

Чи можна орендовану сільгосптехніку заправляти власним пальним? Чи не вважатимуть таке заправлення реалізацією пального та чи не виникне обов’язку зареєструватися платником акцизного податку? Про це — детальніше.

10002600.png

Надання сільгосптехніки в оренду, заправлену власним пальним

Якщо орендодавець надає в оренду техніку та заправляє її власним пальним, такі дії матимуть акцизні ризики. Як уникнути таких ризиків, а також який договір для цього укласти — розберімося далі.

gba_orenda.png

Заправлення сільгосптехніки підрядника власним пальним

Аграрні підприємства часто залучають підрядників до виконання різних сільгоспробіт і заправляють їхню техніку власним пальним. Аби таке заправлення податківці не розцінили як реалізацію пального, дотримайте низки умов. Про це — докладніше.

gba_orenda_1.png

 

 

 

 

 


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді