Як укласти договір оренди сільськогосподарської техніки

Автор
незалежний експерт із трудового законодавства, Слов'янськ
Усі суб’єкти господарювання, що реалізують пальне, стали платниками акцизного податку. Навіть передачу пального виконавцеві за договором підряду податківці розцінюють як реалізацію. Тож фермери, які передають виконавцеві власне пальне за договором підряду, мають сплачувати акциз. Аби уникнути непорозумінь з податківцями, замість договору підряду укладіть договір оренди сільгосптехніки. Підкажемо, що врахувати

Як відповісти на запит податківців: сім порад від Головбух Агро

Що прописати у договорі оренди сільськогосподарської техніки

Договір оренди оформте у письмовій формі. Докладно опишіть у ньому індивідуальні ознаки сільгосптехніки. Адже коли строк дії договору закінчиться, маєте повернути орендодавцеві саме той об’єкт, який від нього отримали.

Якщо укладаєте договір найму транспортного засобу за участю фізособи, засвідчте його у нотаріуса (п. 2 ст. 799 ЦКУ).

Строк договору визначте за погодженням сторін. Якщо договір закінчився, а жодна із сторін протягом одного місяця не подала заяви про його припинення або зміну умов, вважають, що договір продовжили на такий самий строк і на тих самих умовах (п. 4 ст. 284 ГКУ).

Встановіть у договорі форму, розмір і строки сплати орендної плати за користування майном (п. 1 ст. 762 ЦКУ). Форма орендної плати може бути грошова, натуральна чи грошово-натуральна.

Договір оренди вважають таким, що припинили, якщо:

  • закінчився строк, на який його уклали;
  • викупили або приватизували об’єкт оренди;
  • ліквідували суб’єкта господарювання — орендаря;
  • знищили об’єкт оренди.

Істотні умови договору оренди:

  • об’єкт оренди;
  • строк, на який уклали договір;
  • розмір орендної плати;
  • порядок використання амортизаційних відрахувань;
  • відновлення орендованого майна та умови його повернення або викупу.

За договором оренди сільгосптехніка переходить у володіння і користування орендаря. У нашому випадку — сільгосппідприємства.

Облік та оподаткування оренди сільськогосподарської техніки

Орендну плату за орендовану сільгосптехніку списуйте у складі інших прямих витрат на собівартість сільгосппродукції. По можливості прямо пов’яжіть роботу техніки з кожною окремою сільгоспкультурою як об’єктом витрат (наприклад, «Кукурудза на зерно»). Якщо роботи різні, спишіть орендну плату на рахунок 91 «Загальновиробничі витрати» з подальшим розподілом на собівартість пропорційно прямим витратам чи іншій базі розподілу. 

ПДВ

Якщо сільгосптехніку орендуєте у сторонніх осіб — платників ПДВ, податковий кредит відображайте у загальному порядку. Так саме стосується послуг і робіт з посівної, які купуєте у таких осіб.

Податок на прибуток, єдиний податок

Вартість виконаних робіт з посівної включайте до незавершеного виробництва чи собівартості продукції. Сільгосппідприємства розраховують цю вартість, коли зібрали урожай. У цей момент не відбувається продажу, який впливає на об’єкт оподаткування податком на прибуток і єдиним податком для третьої групи. А об’єктом оподаткування єдиним податком четвертої групи є площа сільгоспугідь.

Чи сплачувати акцизний податок у разі оренди сільгосптехніки

За договором оренди сільгосптехніка переходить у володіння і користування сільгосппідприємства. Тож фермер несе витрати, пов’язані з такою технікою, у т. ч. на її заправку пальним. А тому заправка орендованої техніки — це не операція реалізації пального для цілей справляння акцизного податку.

Договір підряду

Сільгосптехніку не заправляють на звичайних АЗС. Найчастіше для цього використовують власні паливороздавальні колонки.

Підпункт 14.1.212 ПКУ містить дуже широке визначення терміна «реалізація пального». Під ним розуміють передачу, відпуск, відвантаження пального на підставі будь-яких цивільно-правових або господарських договорів, що передбачають передачу на нього права власності або права розпорядження.

Заправлення пальним за договором підряду не буде вважатися реалізацією, якщо одночасно виконані умови, визначені підпунктами «а» - «в» п.п. 14.1.212 ПКУ:

  • замовник не здійснює реалізацію пального іншим особам. Виняток – експорт бензолу;
  • сільськогосподарська техніка, що заправляється належить іншим особам. Роботи проводяться протягом строку дії договору підряду виключно на землях, що перебувають у власності або користуванні замовника;
  • транспортні засоби-заправники обладнані витратомірами-лічильниками на кожному місці відпуску пального  (ЗІР, категорія 114.01).

Однак, якщо умови не виконані, ліпше зареєструйтеся платником акцизного податку. Інакше доведеться сплатити штраф.

Увага: за реалізацію пального без реєстрації платником акцизного податку загрожує штраф у розмірі 100% вартості відпущеного пального (п. 117.3 ПКУ).

 

Договір оренди

Та коли користуєтеся орендованою технікою, реєструватися платником акцизного податку не потрібно. Адже у разі заправки такої техніки право власності на пальне не переходить. Це підтверджують і податківці:

Як укласти договір оренди сільськогосподарської техніки

Оренда сільськогосподарської техніки з екіпажем

Право передати за договором в оренду транспортний засіб разом з персоналом, який його обслуговує, передбачає частина 2 статті 798 ЦКУ. Оформляти з таким персоналом трудові договори орендареві не потрібно. Адже це працівники орендодавця, тож він і виплачує їм зарплату.

Оренда сільськогосподарської техніки: КВЕД

Що робити, коли вид діяльності орендодавця не передбачає оренди? У КВЕД є спеціальні коди для передачі сільгосптехніки в оренду: з персоналом — 01.61, без персоналу — 77.31. Але зважте на статус орендодавця.

Якщо орендодавець юридична особа на загальній системі оподаткування, відсутність того чи іншого виду діяльності в Єдиному державному реєстрі (ЄДР) не має значення.

А ось коли йдеться про ФОП на загальній системі — є ризик оподаткування відповідного доходу ПДФО і військовим збором (ст. 177.6 ПКУ). Тому ФОПу-орендодавцеві рекомендуємо додати необхідні види діяльності. А орендареві достатньо упевнитися в підприємницькому статусі контрагента. Для цього попрохайте орендодавця надати вам копію виписки/витягу про його реєстрацію в ЄДР. Якщо статус підтверджений, ПДФО, військовий та ЄСВ не утримуйте і не сплачуйте.

Якщо орендодавець — підприємство/підприємець перебуває на єдиному податку, відсутність орендного виду діяльності загрожує йому втратою статусу єдинника (пп. 7 пп. 298.2.3 ПКУ). Якщо орендодавець підтвердив свій статус підприємця-єдиноподатника, ПДФО і військовий збір не утримуйте. ЄСВ тут немає у будь-якому разі.



зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді