Розрахунок собівартості медичних послуг

UA RU
Автор
експерт з обліку та оподаткування
Досі вагаєтеся, як правильно розрахувати собівартість платної послуги? Маємо приклади з поясненнями від експерта, які допоможуть вам без помилок розрахувати собівартість медпослуг. Бонус — новий калькулятор, що сам розрахує вартість медичної послуги.

 

Основа тарифу — виробнича собівартість. Коли обчислили її, на додачу треба:

  • розподілити накладні витрати;
  • визначити відсоток рентабельності;
  • розібратися з ПДВ-наслідками.

Розглянемо кожен етап розрахунку. Заразом потренуємося калькулювати — на реальних цифрах виведемо собівартість платної медпослуги з передрейсового медогляду.

Умови прикладу: амбулаторія на підставі договору проводитиме передрейсові медогляди водіїв на базі замовника послуг — перевізника. Безпосередньо медогляди здійснюватиме сестра медична.

 

Визначаємо виробничу собівартість

До виробничої собівартості включайте:

  • прямі матеріальні витрати;
  • прямі витрати на оплату праці;
  • інші прямі витрати;
  • змінні загальновиробничі та постійні розподілені загальновиробничі витрати.

Підстава — пункт 11 НП(С)БО 16 «Витрати».

Прямі матеріальні витрати

Деякі медзаклади у розрахунках нехтують показником — прямі матеріальні витрати. Дарма! Адже якщо не закласти ці витрати до калькуляції, за мінімальної рентабельності заклад працюватиме у збиток.

Ознайомтеся зі звітами матеріально-відповідальної особи про фактичні витрати лікарських засобів і медичних виробів. На підставі цих даних розрахуйте прямі матеріальні витрати для медпослуги (табл. 1).

Vyznachaiemo-vyrobnychu-sobivartist-tabl_1.png

Прямі витрати на оплату праці

Основу виробничої собівартості становить зарплатна складова. Тож визначте, хто надаватиме послугу. У прикладі передрейсові медогляди проводитиме сестра медична. Зарплатний орієнтир візьміть зі штатного розпису.

Увага: щозмінні передрейсові та післярейсові медичні огляди водіїв транспортних засобів здійснюють лікарі лікувального профілю та/або молодші медичні працівники з медичною освітою за спеціальністю «сестринська справа», «лікувальна справа» (п. 1.8 Положення про медогляд водіїв).

Відтак визначте норму часу на один огляд. Оптимальний варіант — хронологічне вимірювання. Наприклад, розрахункова норма часу на один огляд — 10 хв.

Оцініть додатковий фонд оплати праці й проаналізуйте, чи закладати його до тарифу платної послуги. Орієнтуйтеся на локальні акти з оплати праці — колдоговір, положення про оплату праці та положення про преміювання. У прикладі додатковий фонд не застосовуємо (табл. 2).

Vyznachaiemo-vyrobnychu-sobivartist-tabl-2.png

Інші прямі витрати

Інші прямі витрати — решта виробничих витрат, які можливо безпосередньо пов’язати з об’єктом витрат. У прикладі це — відрахування на соціальні заходи (ЄСВ). Потенційно сюди потрапляє амортизація медобладнання, яке використовують під час надання медпослуги.

У прикладі витрати на оплату праці за одну послугу становлять 7,30 грн. Тож у тариф маємо закласти ще суму ЄСВ: 7,30 × 22% = 1,61 грн

Загальновиробничі витрати

До виробничої собівартості потрапляє частина загальновиробничих витрат (ЗВВ) — змінні загальновиробничі та постійні розподілені загальновиробничі витрати.

Перш ніж розподіляти ЗВВ, зазирніть до облікової політики. Вона має передбачати:

  • склад змінних та постійних ЗВВ;
  • величину нормальної потужності;
  • базу розподілу витрат за нормальної потужності.

У прикладі медогляди проводять на базі замовника послуг — перевізника. Тому загальновиробничими будуть змінні витрати:

  • зарплата персоналу амбулаторії;
  • ЄСВ на зарплату.

Суму змінних загальновиробничих витрат розподіліть між наданими медпослугами амбулаторії пропорційно обраній базі розподілу. Її знайдете в обліковій політиці та положенні про платні медичні послуги КНП. Якщо бази там немає, пропишіть. Варіант бази розподілу — оплата працівникам або кількість наданих послуг.

Повернімося до прикладу. Застосуємо показники:

  • питома вага платної послуги з-поміж інших у кількісному вимірі — 3%;
  • сума змінних загальновиробничих витрат, тобто зарплата + ЄСВ, — 685 тис. грн;
  • планова кількість медоглядів водіїв на рік, тобто навантаження на одну сестру медичну, — 4500.

Отже, до виробничої собівартості послуги — передрейсовий медогляд включаємо ЗВВ у сумі: (685 тис. грн × 3%) ÷ 4500 = 4,57 грн.

Маємо виробничу собівартість медпослуги:

Vyznachaiemo-vyrobnychu-sobivartist-tabl-3.png

 

Розподіляємо накладні витрати

image76

⚡️ ОТРИМАТИ РОЗ’ЯСНЕННЯ ЕКСПЕРТА

З’ясовуємо, чи оподатковувати ПДВ

image51

⚡️ ОТРИМАТИ РОЗ’ЯСНЕННЯ ЕКСПЕРТА

Визначаємо відсоток рентабельності

image83

⚡️ ОТРИМАТИ РОЗ’ЯСНЕННЯ ЕКСПЕРТА

 

 

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді